FRÅGAN: VILL DU BLI VEGAN?

Anna frågar:

Du verkar ju vara ganska hälsomedveten, köper mycket ekologiskt mm. Hur tänker du kring klimatet, naturen och djuren? Du funderar aldrig på att bli vegan? Kram

Svar:

Ja, skulle säga att jag är hälsomedveten – men absolut inte perfekt på något sätt. Får ibland frågor om jag inte ska bli eller är vegetarian, vegan eller nykterist eftersom jag nästan aldrig dricker ändå och mitt svar förblir detsamma. Jag vill inte sätta etiketter och regler för mig själv av den enkla anledningen att jag inte vill begränsa mig eller känna att jag förbjuder saker.

Däremot så äter och lagar jag mycket vegetariskt och även veganskt (inte lika ofta), men kallar mig inte för något av det och lär mig mer och mer om hur vi/jag kan göra medvetna val som är snälla mot djur och natur.

Jag tor det viktigaste är att vi hittar någon form av balans där vi inte slutar leva men att vi tar ett gemensamt ansvar. Personligen så försöker jag göra små som stora saker för att bli mer miljömedveten.

Köper ekologiskt (dock inte allt), undviker att låta vattnet stå och rinna under t.ex. tandborstning, stänger av lampor som inte används, har inte kylen öppen mer än nödvändigt, cyklar eller går till jobbet och när jag väljer att åka så är det alltid kommunalt. Äter mindre kött, köper närproducerat när möjligheten finns, vädrar kläder, hänger tvätten mer och torktumlar mindre, källsorterar, väljer ofta tåg istället för bil, lagar majoriteten av all mat hemma, lämnar prylar och inredning på loppis, köper en del själv på loppis, skänker eller säljer vidare kläder, använder vattnet som blivit över i någon karaff till att vattna blommorna istället för att hälla ut, köper miljömärkta produkter för tvätt och städning, väljer kaffe som är ekologiskt och fairtrade osv.

ptfia-sofia-stahl-6

Det går att göra många saker i vardagen som bidrar och jag, som många andra gör vårt bästa, även om vi väljer att inte bli veganer.

Det jag vill göra framåt är bland annat att välja mer ekologiskt och naturligt smink, läsa på mer om vad som blivit testat på djur, bli bättre på att sortera värmeljusen ordentligt, bli ännu bättre på att äta efter säsong, köpa mer hållbara kläder av bättre material och rensa ut ännu mer prylar som inte används där hemma och ge vidare och börja odla på balkongen. I framtiden vill jag bo i hus, odla i trädgården och ha höns.

Det finns såklart massor med mer som man kan göra men för att vara realistisk så tänker jag att ett steg i taget är en bra strategi. Och jag är inte en person som går igång på allt eller inget, det gör snarare att jag vill lägga av och blir oinspirerad, oavsett om det gäller träning, mat, att vara miljömedveten osv.

Det vore så spännande att läsa hur ni resonerar kring dessa frågor. Dela gärna med er av era tankar och har ni tips på hur vi kan bli mer miljömedvetna så vore det roligt att inspirera varandra!

 

Bild: Erik. 

 1. Hej! Jag tycker att du resonerar väldigt klokt och jag tänker precis likadant. Jag har haft det här blogginlägget lite på hjärnan sen jag läste det just för att du formulerade de tankar jag själv haft svårt att sätta ord på. Idag såg jag denna artikel: https://vegobox.com/cruelty-free-smink-det-har-behover-du-veta/ och tänkte på dig och ditt mål om att läsa på mer kring djurtestat smink så jag tänkte bara tipsa om den! Kram 🙂

  1. ptfia skriver:

   Tack för tips! 🙂 Kram!

 2. Sofia skriver:

  Jag brukar tänka att alla kan göra något, sen behöver man inte ta varenda grej till sin spets. Jag fokuserar mycket på att inte köpa skinnkläder och djurtestat smink till exempel 🙂

 3. Intressant ämne som ligger mig varmt om hjärtat! Jag var vegetarian i ca 8 år varav jag under en kort period även var vegan. Jag satte också höga moraliska ideal för mig själv på många andra områden. Källsorterade varje liten grej, köpte bara kläder som var second hand eller tillverkade i garanterat icke-sweatshops, la ner mycket tid på att laga trasiga kläder, åkte tåg flera gånger till olika platser i Europa istället för att ta flyget. Men jag kände mig aldrig nöjd, det gick alltid att vara lite mer moralisk. När jag var vegetarian hade jag skuldkänslor för att jag inte var riktigt lika ”god” som veganerna. När jag var vegan mådde jag dåligt varje gång jag gjorde ett litet litet avsteg och åt något som var icke-veganskt.

  När jag blev sjuk i utmattningssyndrom gick jag, efter mycket tjat från min sambo, till slut med på att testa att äta kött igen. Det var fruktansvärt jobbigt. Att vara vegetarian var en sån stor del av den jag var och jag hängde upp en så stor del av mitt människovärde på att jag var så snäll mot djuren och klimatet. Nu har jag dock insett att det är så himla mycket mer komplext än så. Både vad det är att vara en god människa och vad som är en hållbar livsstil. Även med vegetarianism och veganism finns det mycket problem när det kommer till djur och miljö och köttproduktion måste inte bara vara dålig (om den sker på rätt sätt). I vilket fall som helst är det omöjligt att alltid fatta de bästa besluten och det enda man kan veta säkert är vad som får en själv att må bra. Jag känner att jag mår bäst fysiskt om jag äter en paleoinspirerad kost och bäst ”moraliskt”, om jag gör medvetna val i den mån jag orkar och har råd (och aldrig skuldbelägga mig själv om jag inte gör det). Jag har fortfarande vissa förhållningsregler, som att bara köpa svenskt kött men om jag blir bjuden på något annat hos någon annan ser jag det inte som ”min” moraliska last (vilket jag kände förr när jag vegetarian). Den viktigaste lärdomen för mig sen jag blev sjuk var att inse att det inte går att vara perfekt och det är inte heller rimligt att göra allt för att bli så nära perfekt som möjligt. Tack för en klok och balanserad blogg!

  1. Malin skriver:

   Att vara vegetarian/vegan handlar inte om att vara perfekt. Det handlar om att göra sitt bästa. Det låter som att problemet låg i dina orealistiska höga krav och oro för vad människor tyckte om dig, snarare än den veganska/vegetariska livsstilen. Och du som varit vegetarian i 8 år måste väl ändå veta att ”svenskt kött” inte är någon som helst garanti att djuren mått bra. I grisfabriker i Sverige hålls grisar instängda och enligt svensk lag har en gris rätt till mindre än en kvadratmeter att leva på. Så lever grisarna dag ut och dag i sex månader innan de dödas. ”Svenskt” eller ”ekologiskt” spelar ingen roll.

 4. moa skriver:

  Jag tänker lite som du, och jag tror att det är en bra hållning. Det vore ju ett sjukt stort steg i rätt riktning om majoriteten av befolkningen tänkte som du, och åt mycket mer vegetariskt än de flesta gör i dag samt försökte välja kött på ett ansvarsfullt sätt, även om inte alla blir vegetarianer eller veganer. För det lär inte hända i första taget. Sedan är det ju toppen med de som tar steget fullt ut!

  Vill också tillägga att jag ganska nyligen har hittat till din blogg och att jag finner den så himla inspirerande och sund. Tack! Ser fram emot din nya podcast också!

 5. Jag tycker att det är en klok inställning! Äter själv mer och mer vegetariskt, men förbud när det gäller mat är för mig så förknippat med gamla ätstörningsspöken så vill helst undvika det 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..