FRUKTSALLAD I VANILJMARINAD

Läste någonstans att smaklökarna förändras med graviditeten – och om det gör! Choklad som vanligtvis toppar min lista över godaste saken att äta har legat i botten sedan jag blev gravid. Jag som annars äter någon bit av min favorit Lindt 90% nästan varje kväll till ett par koppar te har inte ätit ens en chokladbit sedan jag blev gravid. Allt med choklad har nästan äcklad mig.

Inte heller te är jag sugen på längre och många livsmedel, rätter och mat är jag inte det minsta sugen på. Och blir jag sugen på något så tröttnar jag efter att ha ätit det en eller två gånger. Det är alltså inte helt lätt att tillfredsställa mina smaklökar just nu.

Är inte heller särskilt sugen på sött och sötsaker. Vill framförallt ha salt, fett och rejäla grejer. Hellre en ordentlig macka än en söt kanelbulle. Desserter lockar inte heller som de brukar.

Igår när Anja, Marcus och Lily kom över på middag så gjorde jag en dessert som är både enkel, inte för söt och så jäkla god – en fruktsallad i vaniljmarinad.

Fruktsallad i vaniljmarinad
ca 6 personer

Vaniljmarinad
2 dl vatten
2 dl muscovadosocker
2 vaniljstång

Fruktsallad
2 askar färska jordgubbar
2 apelsiner
1 ask färska blåbär
1 ask hallon (färska eller frysta)
1/2 melon av valfri sort
1 ask björnbär (färska eller frysta)

Strössel:
ca 80 gram valfri choklad
Kokoschips
2 dl hackade nötter, valfri sort

Vispgrädde till servering

Gör såhär:

Rör ihop socker och vatten i en kastrull. Dela vaniljstängerna och skrapa ur fröna. Lägg frön och vaniljstång i kastrullen och låt koka upp. Stäng av plattan och låt svalna. Skär frukten i bitar och rör ihop med bären i en stor skål. Häll över marinaden och blanda ihop. Låt stå kallt i minst 30 min innan servering. Servera med valfritt strössel och vispad grädde.

Igår strösslade jag choklad över fruktsalladen och det var helt okej, men inte alls så gott som det brukar. Har ni upplevt ett förändrat chokladsug i och med graviditet? Och det viktigaste av allt – blev det återställt igen?

 

 1. Patsy skriver:

  Oj så gott det låter! Måste testas!!

  1. ptfia skriver:

   Ja! Kan verkligen rekommendera! 🙂

 2. Hanna skriver:

  Så gott det låter!

  1. ptfia skriver:

   Ja, så så så gott! 🙂

 3. Jag är gravid i vecka 15 och har också helt tappat suget för choklad. Det tog några veckor innan jag fattade att jag inte tyckte om det längre och slutade köpa hem det, men det känns ju himla konstigt att bara sluta tycka om något sådär. 🙂

  1. ptfia skriver:

   Så märkligt! Men skönt att höra att flera känner igen sig och att det verkar komma tillbaka sen! 🙂

 4. Emma skriver:

  Först, stort Grattis till er båda. Vilken fantastisk resa ni har framför er nu.
  Allt förändras som du säger med smaken
  I början ville jag bara ha snabb energi och åt absolut inte vissa saker som jag annars kan äta flera gånger i veckan.
  Men runt vecka 25 släppte det och mina smaklökar återgick till det ”normala” med undantag för att ha en fortsatt litet sug för ett extra äpple om dagen.

 5. Jag är i v 17 nu. Jag älskar choklad i vanliga fall men tappade helt suget när jag blev gravid. Precis som du skriver så är jag inte alls lika sugen på sötsaker längre utan vill ha fett och salt. Nu känner jag dock att det börjar vända och att jag kan äta mer som jag brukar.

  1. ptfia skriver:

   Åh, skönt att höra! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..