DU BEHÖVER INTE ÄLSKA DIG SJÄLV

Jag tänker på det här med att älska sig själv. Varför ska vi sikta så högt egentligen? Att ä l s k a sig själv eller någon annan är ett stort steg och något som växer fram med tiden. Tänk när vi går in i en relation – då förvandlas nyförälskelsen långsamt till allt djupare kärlek och till slut är man redo att säga de tre magiska orden. Ingen har en förväntan om att man ska säga att man älskar den andre redan på första eller tionde dejten.

Ändå är det direkt där ribban läggs när det handlar om oss själva. Man kan tycka att det borde vara självklart, att vi borde älska oss själva från födelsen, men som med alla relationer i livet så gäller det att lära känna, gilla, uppskatta, bli kär och jobba för en god och kärleksfull relation.

Och tillhör man dem som inte är kompis med sig själv, inte gillar sin kropp (kanske till och med hatar) och ständigt letar fel, då är steget till att älska enormt och kan få vem som helst att känna en hopplöshet.

Du behöver inte älska dig själv och du behöver inte sätta målet så högt. Börja med att försöka acceptera det du har fått. När du genuint och på riktigt känner att du är där, då är nästa steg att börja gilla någon del, sedan helheten. Och nästa steg är att trivas och att tycka om och sedan kanske du till och med kan känna den där kärlek till sig själv – och först då börjar vi kanske närma oss det här med att älska.

alska-sig-sjalv-4

Som så ofta annars så handlar det inte om att vara svart eller vit, hata eller älska. Det finns många nyanser och grader där i mellan. Ta ett steg i taget, det är fullt tillräckligt.

 

 1. Sara skriver:

  Tack Fia, för en realistisk bild av det hela. Sköt att slippa nå upp till detta

 2. Precis vad jag behövde läsa idag och du är verkligen så otroligt klok!! 🙂 Kram

 3. Frida skriver:

  Tack så mycket för att du skrev just detta just idag! Det låter så självklart när du skriver det, men det känns som en uppenbarelse! Jag ska verkligen försöka tänka om, då jag har hamnat i en destruktiv spiral när det kommer till att tycka om mig själv, både kropp och själ. Tack! Kram!

 4. Hanna skriver:

  Men så himla klokt. Nä man behöver inte älska sig själv. Det kan ju kännas som en helt hopplös tanke om man är i en fas där man ogillar sig själv. Att respektera sig själv. Att jag duger som jag är. Är väl rätt gott nog. Att lära älska sig själv tror jag är en lång process. För det krävs en oerhörd god kännedom om sig själv.

 5. Marie skriver:

  Precis vad jag behövde höra idag, tack! Kram

  1. ptfia skriver:

   Tack själv att du läser och uppskattar, värmer enormt! Kram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..