LÄSARFRÅGAN OM ÖVERTRÄNING

Hej Fia!

Jag har en frågade angående överträning. Efter många år som elitidrottare (varav 4 svårt skadad i ryggen, men jag tränade ändå) så har jag ramlat in på tankarna om jag var övertränad. Kombinationen mycket träning+ en så allvarlig ryggskada + noll ”lyssna-på-kroppen-tänk” slet väldigt mycket, och jag kan än idag få små skador som dyker upp här och där trots att det var över två år sedan jag tillslut lade ned satsningen och karriären.

Värt att tillägga är kanske att jag är 21 år idag och skadade mig när jag var 15. För att göra en väldigt lång fråga kort – vilka är tecknen på överträning? Hur länge kan de sitta kvar? Vad kan man göra åt det?

Hej! Inser varje dag hur vanligt det är att inte lyssna och samarbeta med sin kropp. Jag har själv gjort det, ni berättar det igen och igen i era mail och kommentarer och jag ser det i min omgivning hela tiden. Varför är det såhär? Varför är det inte naturligt för oss att lyssna in oss själva och den enda kroppen vi har? Det är så frustrerande. Att ta hand om sig själv borde vara den mest självklara sak i världen, inte den svåraste.

Men nu svävade jag iväg. Tusen tack för att du delar med dig och tar upp det här viktiga ämnet.

Överträning är inte helt ovanligt men kan kan vara svår att känna igen då vi dels har en förmåga att köra på, precis som du skriver, och dels för att vi inte pratar om det tillräckligt mycket. Överträning är ”obalans mellan träning och återhämtning resulterande i allvarliga och förlängda uttröttningssymptom”.

Om du är övertränad så behöver du främst lång och rejäl vila och återhämtning, alltså en träningsfri period. Och söka stöd och hjälp.

overtraning-symtom-2

Vanliga symtom på överträning:

Symtomen kan som med mycket annat variera och upplevas olika för olika personer. 

→ Tränngsvärk som inte går över är en indikation på att något inte stämmer.

→ Sömnsvårigheter? En övertränad kropp är en stressad kropp och en stressad kropp påverkar sömmen.

→ Om träningen gör dig tröttare än normalt och om du känner att den dränerar dig så är det en tydlig varningssignal.

→ Är du sjuk ofta? Återkommande krassel, förkylningar, huvudvärk, feber osv kan vara ett tecken på överträning.

→ Noll motivation. Om du vanligtvis tycker om att träna och är motiverad så kan ihållande brist på motivation, svårigheter att skapa motivation och träningslust vara ett tecken på att du behöver återhämtning.

Du kan även uppleva yrsel, koncetrationssvårigheter, ökad stresskänslighet, kronisk trötthetförhöjd vilopuls, muskelstelhet och smärta i leder.

Om du känner igen dig i något ovan så sök hjälp. Ett första steg kan vara att gå till din husläkare, vårdcentral eller en sjukgymnast. 

  1. Spännande att läsa! Mitt gamla jag känner igen sig. Numera tycker jag att det känns bra att avbryta träningen om jag känner att den dränerar en på det där obehagliga viset. Jag tänker att man ändå inte lär få så mycket utdelning av sin träning från de tillfällena. Hur skönt är det inte att acceptera att man behöver återhämtning?! Underbart 🙂

  2. Hanna skriver:

    Balansen mellan kost och träning är också superviktig, jag hade också skadeproblem länge, småskador här och där hela tiden. Kom igång med träningen och fick sen avbryta för nån inflammation/sträckning eller liknande. Så började jag köra kostdagbok (finns bra appar som gör det lättare) och räkna kalorier och se där, jag låg ibland 600 kalorier under mitt dags intag, också dagar när jag inte tränade (alltså hade ju kroppen ingenting att bygga med, jag bara slet ner den tills jag blev skadad). Där var boven, jag la om vad och hur jag äter och skaffade en pulsklocka som varnar mig när min återhämtningsstatus inte är okej, nu har jag inte varit skadad på ett år. Regelbunden massage har också varit en nyckel för mig, låsningar och spänningar blir upplösta så att kroppen kan arbeta obehindrat. Prova dig fram, om du lyssnar tillräckligt noga på din kropp kommer den att tala om för dig vad den behöver 😉

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..