LÄSARFRÅGA

Sandra:

Har du några bra tips på hur man uthärdar illamåendet som kommer med graviditeten? Och tröttheten. Några tips om mat och motion? Jag är gravid i vecka 12 och ligger på soffan på grund av illamåendet. Det är så kul att följa dig i din graviditet på bloggen!

Stort grattis till graviditeten! Ja, det där illamåendet och tröttheten var inte att leka med. För min del så höll illamåendet i sig till ungefär vecka 13-14 och tröttheten till vecka 16. Precis som du skriver så får man uthärda och försöka att ta hand om sig igenom den jobbiga perioden. Det går inte att ändra på varken gravidhormoner, tröttheten eller illamåendet så det är nog bra att försöka hitta strategier som hjälper en igenom det.

Eftersom det här är min första graviditet så har jag inte så mycket erfarenhet ännu, ni läsare får gärna fylla på med tips och erfarenheter.

Det här har hjälpt mitt illamående och trötthet:

→ Sura och syrliga smaker som citronvatten och grapefruktjuice har ibland lindrat illamåendet.

→ Att våga boka av saker när tröttheten slår till. Eller att gå hem tidigare än tänkt från sociala aktiviteter. De flesta förstår.

→ Illamåendet kan lindras av att äta litegrann oftare. Jag upplevde att det blev värre när det gick för långt mellan måltiderna. Och jag hade alltid popcorn (som poppats i lite kokosolja) på kontoret. Min koordinator Elin var så gullig och fyllde på lagret hela tiden. Även gröna äpplen (Granny Smith) kunde ibland lindra.

→ Jag har alltid haft svårt att sova på dagtid och är inte hooked på det här med att ta powernaps. Men efter ett tag så fick jag inse att det bästa faktiskt var att tillåta mig att somna i soffan och vila när jag kunde. Gravidtröttheten är något alldeles speciellt och är svår att försöka ignorera.

Kim förevigade min vanligaste position ↓ på vår bröllopsresa till Maldiverna i februari. Vi hade precis fått veta att jag var gravid och jag vägrade inse att den där tröttheten man hört om hade fångat mig. Lade mig i skuggan med en bok och sa ”NEJ. Nej, jag ska läsa! Det är jättespännande!” när Kim frågade om jag skulle sova igen. Ca 40 sekunder efter att jag lyft boken så slocknade jag såhär och han fick fint sysselsätta sig på egen hand. Jag sov ett par timmar innan lunch och direkt efter lunch, varje dag under hela resan.

Det fortsatte när vi kom hem igen och många veckor som följde. Förutom att eftersom vi inte längre var lediga så jag kunde sova mitt på dagen på slocknade jag alltid i soffan på kvällen. Och ibland sittande vid matbordet och någon gång på toaletten. Kim kunde vända ryggen till i några minuter och resultatet blev såhär ↓

→ Viktigt mot illamåendet: Lyssna in vad kroppen frågar efter. Jag har vart och är fortfarande äcklad av mycket mat vilket komplicerar mat och måltider. Det enda som fungerar är att lyssna till vad som faktiskt kan fungera och äta det. För mig har det varit allt från snabbmakaroner, bostongurka och falukorv till frukost till middag och röd curry med kokosmjölk.

Mitt enda riktiga craving hittills har nog varit thaigryta med rödcurry. Det riktigt vattnades i munnen bara jag tänkte på det och jag ville inte äta något annat på en hel vecka.

Även klassisk mat som korvstroganoff och köttbullar med gräddsås har fungerat bra när allt annat känts äckligt.

→ Påminn dig själv varje dag om att du känner såhär och är annorlunda av en anledning. Det kan vara jättesvårt att så tidigt förstå att det faktiskt är ett litet liv i magen och i början kan det vara lätt att klanka ner på sig själv för att man inte orkar, känner sig tråkigt, det mesta känns jobbigt osv. Försök att vara snäll mot dig själv, vara tillåtande och inte bli arg för att du inte orkar eller klarar det du normalt gör.

→ Man får klaga. Hur lycklig, glad och tacksam man än är över att få ha blivit gravid (för det är man ju) så är det fortfarande tillåtet att berätta om det som är tufft. För det är tufft för många. En graviditet kräver enormt mycket av kroppen och ens psyke och är något av det mest livsomvälvande en kan gå igenom. Prata om det, berätta om alla delar och dela med dig av tankar och känslor till din partner och var ärlig när dina nära frågar hur du mår.

Ibland har tio minuter med ett gummiband hjälpt för få ny energi i kroppen. 

Och för att avrunda så har jag verkligen känt skillnad på mitt mående och krämpor när jag är inaktiv. Upplever att det mesta förvärras, att kroppen tar mer stryk och att de jobbiga symtomen blir värre när jag inte rört på mig. Det är självklart helt naturligt och ibland får det bara vara så. Men det känns betryggande att veta att snälla aktiviteter kommer att göra att jag mår lite bättre, vilket jag tror många kan känna igen sig i. Vår kropp tycker om rörelse, den blir stärkt av det.

Viktigt att påminna om att rörelse inte betyder vara hårda gympass eller ens träning alla gånger. Lyssna in din kropp och aktivera den på sätt som känns bra för dig just precis nu.

 

 1. Ett stort grattis till dig! 🙂

  Och hua, dessvärre är det nog bara att härda ut! Det som hjälpte lite för mig var att vila och sova jätte (!!!!) mycket, äta ofta, alltså typ 1 gång i timmen alla vakna timmar hela dagen annars gick det åt skogen, det som var godast var glass, kallt och gott. Försökte dessutom ta en kort och lugn promenad varje dag. Sedan har många tipsat om ingefära, det finna även vetenskapliga bevis för att det hjälper så om du tycker om det ät som det är, gör en shot eller gör te t ex 🙂

  Ett stort lycka till! 🙂

 2. Sofia skriver:

  Jobbigt med illamående men cravings är sååå kul att läsa om 🙂

 3. Sofie skriver:

  Åh vad det här inlägget hjälpte mig mycket just idag! Är i vecka 7 och varvar illamående med trötthet, stunder av pigghet och sug efter massa salt mat eller vattenmelon. Lipar en stund emellanåt för att jag bara vill sova, inte göra någonting och bara vara. Tycker precis som du skrev att det är svårt såhär i början att inse att det är något som faktiskt växer i magen och kunna lyssna in kroppens signaler kring det. Tack för att du delar med dig!

 4. Lovisa skriver:

  Hej! Jag vill bara berätta om det enda som hjälpte mitt illamående: knäckebröd! Jag åt det mitt i natten, på morgonen innan jag gick upp och även under dagen. Så fort jag blev lite för hungrig mådde jag mer illa, speciellt på morgonen. Mjuka mackor till frukost som jag alltid äter annars, gick verkligen inte, knaprade istället på morotsstavar, knäckebröd och äpplen 🙂 hoppas det går över för dig snart!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..