LINSSOPPA MED OSTMACKA

Hej på er! Är ni kvar? Njutit av det fantastiska vädret?

Jag har blandat ledigt med några timmars jobb, en möhippa, ett par promenader, en del sol, några visningar och grejande hemma. Saknar era kommenterar även om jag såklart förstår att det minskar nu när vädret lockar mer än att skriva något här. Nu ska jag strax stänga ner datorn och ta kväll.

Men det var ju inte det jag skulle skriva. Vi ska prata om linssoppa! Väldigt gott i teorin men ibland inte helt lyckat. Jag har precis insett att jag verkligen inte gillar när den blir mixad. En linssoppa ska få vara i sin ursprungliga form med linserna som de är. Då är den fantastisk rakt igenom.

Det tog bara några år att komma på att det var just mixandet som jag skulle sluta med.

Den här bjöd min vän Sara oss på när vi hälsade på dem för en månad sedan. Och så god den är. Hemligheten är en nypa curry som förhöjer smakerna utan att ta över. Har för mig att någon sade att man alltid ska ha i en nypa curry i all mat för att det är en sådan bra smakförstärkare?

Jag tycker att soppa fungerar bra även på sommaren, förutom på de absolut hetaste dagarna då man mest vill käka vattenmelon osv. Hoppas ni gillar denna!

Röd linssoppa med fetaostkräm
4 portioner

Linssoppa
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk kokosolja/olivolja/rapsolja
ca 1-2 tsk curry
1 stor morot
1 1/2 dl röda torkade linser
1 burk krossade tomater
7 dl vatten
1 tsk paprikapulver
2 tsk örtsalt
1 kruka basilika
pressad citron

Fetaostkräm

100 gram fetaost
1 dl matyoghurt
1-2 krm sambal olek

Gör såhär:

Skala och hacka lök och vitlök, fräs hacker med curry i olja. Skala och riv moroten grovt. Skölj linserna. Tillsätt morot, linser, krossade tomater, vatten, paprikapulver och örtsalt. Koka under lock på svag värme ca 15 minuter. Mixa fetaost med yoghurten och smaka av med sambal olek. Häll upp en skål. Hacka basilika, pressa citron och tillsätt i soppan innan servering. Smaka av. Servera med fetaostkräm och något gott bröd!

Receptet kommer ursprungligen från boken ”Karin i köket: bra mat – helt enkelt”.

Slog på stort och käkade soppan med en lyxfralla med stekta ägg, gurka, sallad och chiliflakes.

 

 1. Clara skriver:

  Tack, ska laga denna idag!

 2. Sabina skriver:

  Jag har alltid curry i min mat, som du säger I ALLT😄

 3. Jennie skriver:

  Låter jättegott! Bra tips, tack! 🙂

 4. Lisa skriver:

  Håller verkligen med om att soppan ska vara omixad! Linssoppa är min absoluta favoriträtt, gärna med kokosmjölk och curry.
  Idag blev jag medlem på en kick/thaiboxningsklubb. Känns så kul att ha hittat en ny träningsform att fullkomligt ÄLSKA.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..