RECEPT MANDEL OCH CITRONBOTTEN MED FÄRSKA BÄR OCH ITALIENSK MARÄNG

Italiensk maräng. Har ni ätit det? Det är ju något helt orimligt gott med den där lena och lagom söta krämen …

recept-mandel-och-citronbotten-med-farska-bar-och-italiensk-marang-2

Jag och Kim firade min födelsedag i efterskott i lördags vilket innebar att han skämde bort mig hela dagen. Som avslutning så gjorde jag en dessert som jag haft i tankarna länge – något med färska bär och italiensk maräng. Då det kändes lite tanigt med bara det så gjorde jag en ugnsbakad botten på mandelmjöl och citron som bröt av.

Desserten blev alltså en mandel och citronbotten med färska bär och italiensk maräng. Här skulle det passa bra att använda det där trötta uttrycket ”försvinnande god”, för det var ju precis det som hände.

Det här är nog tredje gången som jag gör italiensk maräng och det är lite knepigt att få till den där perfekta krämigheten. Har tidigare snappat upp att det är viktigt att ha rumsvarma ägg för att kylda kan öka risken att de skär sig, men nu läste jag att det bästa marängerna skapas med äggvitor som fått ligga i en skål utan att vara täckta i kylskåp i någon dag för att vätskan ska avdunsta?

Italiensk maräng tar längre tid än en vanlig eftersom du först gör en sockerlag och sedan vispar den kall vilket kan ta upp till en kvart eller ännu längre. Har ni några supertips för hur man skapar de godaste marängerna så dela gärna med er!

Recept Mandel och citronbotten med färska bär och italiensk maräng

Botten
1 dl socker
100 g smör
1,5 dl vetemjöl
2,5 dl mandelmjöl
1 citron, skal och saft
1 tsk nymalen kardemumma

Gör såhär:

Kör allt i en matberedare tills det blir en deg. Smöra 6 små portionsformar och tryck ut degen i botten och längs kanterna. Grädda gyllenbrun i 190 grader i mitten av ugnen i ungefär 10-12 min.

Italiensk maräng
4 äggvitor
0,25 dl vatten
1 1/4 dl strösocker

Gör såhär:

Vispa upp äggvitorna tills det börjar skumma. Koka vatten och socker i en kastrull till 121 grader. Häll långsamt i sockret i en tunn stråle i äggvitorna och vispa samtidigt på full effekt. Vispa tills marängen svalnat helt. Spritsa maräng i botten av formarna och fyll på med färska bär. Spritsa ett lager maräng på toppen och strössla med några bär. Avsluta med att bränna försiktigt med en brulébrännare. Njut!

Nu ska jag börja packa, vi åker till Kroatien på bröllop imorgon och blir borta nästan en vecka. Hörs imorgon!

 

 1. Detta är en dessert som jag bara måste testa, för den ser helt makalöst god ut 😋😋

  1. ptfia skriver:

   Hurra vad roligt att höra! Hoppas du gillar om du testar! 🙂

 2. Hej!

  Kul att du släppt podd. Era lugna röster passar perfekt som kvällslysning.

  En tanke om gravidavsnittet.. det är svårt att veta hur man blir som mamma sen. Jag trodde jag skulle bli rastlös och kanske totalt uppslukad, men ändå tänka på annat också. Jag är 100% mamma och älskar det och skulle bli hemmafru om jag kunde, ÅH.

  En annan grej som den känsliga (kanske även du, Fia?) inte ska lösa kanske. Men det här är en sak jag skulle önskat att jag tänkt på innan.

  Min förlossning var fantastisk. Jag är rädd för smärta, men jag var aldrig rädd för förlossningssmärtan och fick exakt en sådan förlossning jag drömt om. Skulle kunna föda barn 100 gånger om!

  Men jag önskar att npgon bett mig mäta och fota mitt underliv innan jag födde. Även känna hur den känns. Med sinnet när man känner efter hur en kroppsdel är och med fingrarna. Hur är MIN Fiffi?

  För här sitter jag med en snart fjorton månader gammal dotter och en trött Fiffi som har ont. Tror hon är sig lik hur hon var utseendemässigt, men det tog tid. Och känslan… jösses. Hoppas få en funktionsduglig och smärtfri Fiffi igen. Kanske när jag slutar amma.

  Inte för att skrämmas, min förlossning var ju fantastisk och inget hände egentligen. Men det är nyttigt – om inte annat så psykiskt – att känna sin kropp fysiskt.

  Ha en fin graviditet! <3

  1. ptfia skriver:

   Tack för värmande ord och för att du delar med dig! <3

 3. Amanda skriver:

  Var gärna med i min veckans bloggtävling!

  1. ptfia skriver:

   Roligt, ska kolla in! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..