PODCAST OMÄNSKLIGT, AVSNITT 12

Rubriken till veckans avsnitt av vår podcast Omänskligt är ”När är man sjuk? Om matmonster, ätstörningar och att vara okej +”.

Vi pratar om detta känsliga och försöker att ge nya perspektiv. Vi hör ofta att människor slänger sig med att vi lever i ett ätstört samhälle, och visst ligger det något i det. Men hur vet man när det gått för långt? När behöver man söka hjälp och hur gör man?

Och kan man skada sig själv med en god självkänsla?

Anna berättar om klienter som åkt in och ut på ätstörningsenheter och blivit friskförklarade, men som fortfarande är sjuka och aldrig mött någon som bryr sig om att ta reda på kärnan till sjukdomen. Allt fokus på vikten …

Jag läser upp kommenterar där mina bloggläsare berättar om sina erfarenheter och vi pratar om hur man kan försöka närma sig en snällare relation till sig själv och kanske till och med landa i att man är ”okej +”.

Att prata om ätstörningar är svårt och känsligt. Vi vill varna för att detta avsnitt kan upplevas som triggande och kanske inte är för alla.

Lyssna i itunes, Acast, podcast-appar eller där poddar finns.

» Lyssna direkt HÄR! «

omanskligt-4

 » Lyssna direkt HÄR! «

 

 1. Carolin skriver:

  Det här var det bästa (och kanske viktigaste) avsnittet ni haft hittills!

  1. ptfia skriver:

   Tack för fantastiskt värmande ord och för att du lyssnar!

 2. Lyssnade på avsnittet igår när jag var ute och sprang 😃
  Det berörde 👊
  Ni är bara sååå bra, så proffsiga, så mänskliga, så viktiga 💕

  Jag fick en fråga från skolsyster när jag var 10 år, om jag åt mycket chips och drack mycket läsk?
  Jo, för jag låg ju en bit över min viktkurva..
  Där och då föddes mitt matmonster 😰

  Det ledde till anorexi..
  20 år av mitt liv la jag på den skiten 😬
  Hade det inte vart för min mamma hade jag lyckats med att svälta mig själv till döds..

  Idag..
  Jag är helt frisk 💕
  Trodde ALDRIG att jag skulle kunna säga det OCH mena det!!
  Det GÅR att ta sig igenom skiten 👊
  Det ÄR jobbigt och hemskt 😫
  Men…
  Det är SÅÅÅ värt det 💕💕

  Vi har ett liv, så LEV det 💕
  Och att leva med en ätstörning är inte att LEVA..

  Sök hjälp om du är drabbad 💕

  Rekommenderar MHE-kliniken i Mora, där fick jag verktyg för att såsmåningom lyckas bli helt frisk och fri 💕

 3. Stina skriver:

  Tack för ett otroligt bra avsnitt, tack till er båda. Fick så många insikter och en mer förståelse gentemot mig själv. Jag har haft matproblematik en lång tid i mitt liv, säkert sex år. Det började med för lite mat till den stora träningsmängden som min idrottsattsning innebar. Det resulterade i utebliven mens i fyra år och har de senaste två åren kämpat för att få den tillbaka och i år lyckades jag. Men tyvärr har det resulterat till en negativ matrelation då mitt ätande har varit känslostyrt. Jag jagar den där balansen som så många andra gör. Jag är inte där än men jag fick så mycket hjälp av er idag!

  Insåg att det kan vara min dåliga relation till mig själv och prestationsprinsessan inom mig som är grunden till min matproblematik. Har aldrig känt eller vågat söka hjälp om de, vet ju att så många andra har det värre. Men kände efter ert avsnitt att nu är det dags för mig att börja jobba inifrån. Ska verkligen försöka tänka lite mer snälla tankar mot mig själv och inte alltid vara så hård mot mig själv. Kanske att jag skulle försöka våga att prata med en vän om det, som har sagt sin oro gällande min hälsa.

  Tack åter igen för ett så viktigt och bra avsnitt!

  1. Stort tack själv för att du lyssnar och tack för dina värmande ord. Det glädjer oss att du fick med dig insikter från avsnittet (då har vår intention gått igenom)

   Fint att höra att du nu tänker börja jobba inifrån och ut och bli snällare mot dig själv. Så viktigt att få till det för en god hälsa.

   Bra att du överväger att prata med en vän om detta och få stöd.

   Önskar dig allt gott på din resa mot en sundare relation med dig själv. Du kommer få till det!

   Kram Anna

  1. ptfia skriver:

   Tusen tack för att du lyssnar och att du delar med dig! Fantastiskt fint att höra att du startat upp den sortens tankarna och att du går i tankarna att be om och ta emot hjälp. Våga be om hjälp, du är värd att må bra inifrån och ut! Ta hand om dig! Kram <3

 4. Sofia skriver:

  Hej! Detta hör inte hit men ville ändå fråga och hoppas på ett svar inom närmsta tiden 😉 jag har precis plussat, Wii. Och nu är jag ute efter böcker om graviditet 😊 vad har du läst? Vad har ni andra läsare för tips? Vilka är de bästa böckerna för en förstagångs förälder? 😊 kramar

  1. ptfia skriver:

   Åh, vad spännande! Ska se om jag kan lyfta din fråga i ett inlägg, återkommer! Kram!

 5. Lova skriver:

  Jättebra avsnitt! Just dethär med en god relation till sig själv är en extremt viktig del i detta sammanhang (och många andra sammanhang). Jag har själv kört igång med en riktigt bra utmaning som heter 41 day challange – vilken jag tror är nyttig för i princip alla. Denna handlar om att ha pepptalk med sig själv framför spegeln. Man alltså varje morgon i 41 dagar börja dagen med att ställa sig framför spegeln och säga fina saker till sig själv. Vad man kan komma på såsom ”du har ett vackert leende” eller ”du är en fin människa”. Det första man kan komma på helt enkelt. Kan vara svårt till en början men blir lättar dag för dag 🙂

  1. Hej Lova,

   Vad härligt att höra att du uppskattade avsnittet.
   Ja, en god relation till sig själv är grunden till en massa gott.

   Vilken bra utmaning du har dragit igång. Håller med dig om att den nog är nyttig för de flesta.

   Sköt om dig!

   Kram Anna

  1. ptfia skriver:

   Tack för att du lyssnar och för värmande ord! <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..