ETT STARKT SJÄLVFÖRTROENDE OCH EN SVAG SJÄLVKÄNSLA

Jag och en vän pratade om det här med självkänsla och självförtroende. Vi båda har drabbats av psykisk ohälsa (jag utmattningsdepression och hon ätstörningar) och upplever oss ha haft en svag självkänsla och ett starkt självförtroende. Och just det är så intressant.

Jag tror att kombinationen av ett starkt självförtroende och en svag självkänsla kan bli oerhört destruktiv och rent av farlig för en del. Det är så lätt att hamna i en kraftigt obalans där prestationen tar över livet. Att ha ett starkt självförtroende som uppmuntrar en att göra – och våga – saker är bra, men i kombination med den där svaga självkänslan så sätter sig ens värde lätt i det man gör, inte den man är.

Jag och Anna pratade också om det i vårt senaste avsnitt av vår podcast Omänskligt – att om man har en god, snäll och kärleksfull relation med sig själv, kan man då skada, mobba, göra illa och bryta ner sig själv? Nej.

stark-sjavfortroende-svag-sjalvkansla

Psykisk ohälsa kan grunda sig i mycket och utryckas på hundra olika sätt, men jag blir mer och mer säker på att många svar finns i det som är vår kärna och grund. Vår självkänsla och relationen vi har till oss själva.

 

 1. Oj vad dina ord ringde sant i mina öron. Jag kämpar dagligen med detta att vem jag är och vad jag presterar är samma sak. Och kombinera detta med en hög ambitionsnivå så har man ett bra recept på hur man har massvis med tillfällen att få hacka ner på sig själv för att man inte når upp till sin egna högt uppsatta nivå.

 2. Usch, jag har både dåligt självförtroende och dålig självkänsla 🙁 Jag har alltid baserat mitt värde i mina prestationer ändå, vilket blir en ond spiral. Hur kommer jag ur det?

 3. Jag har som du beskriver tidigare haft bra självförtroende och kass självkänsla men självkänslan har, tack vare omgångar av terapi pga olika trauman och mycket jobb från min sida, blivit bättre med åren. En av de viktigaste insikterna som jag fått efter att bli sjuk i utmattningssyndrom var att det inte spelar någon roll vad jag gör from nu. Jag är värdefull som människa ändå. Så himla skönt. Sedan golvas jag av prestationsångest med jämna mellanrum ändå men ja, även solen har sina förmörkade stunder, hähä. Sedan tror jag det är lättare när man inte har några höga halter av Jante i blodomloppet. Han om något motsvarar nog feta betongblock för mångas självkänsla tyvärr…

 4. Precis sån är jag! Och mitt goda självförtroende gjorde att jag länge trodde att jag också hade bra självkänsla. Jag älskade väl mig själv för den jag var? Men det har jag fått lära mig nu, efter att jag blev sjuk i utmattningssyndrom ,att det inte stämmer. Jag har levt på min prestationer, älskat mig själv för att jag varit så lyckad. Men det gjorde att jag aldrig kunde slappna av, aldrig släppa på garden och tillslut gick jag in i väggen av ansträngningen att alltid försöka prestera. Och inte älskade jag mig själv när jag låg i forsterställning på golvet och grät eller inte orkade göra något annat än att ligga i soffan hela dagarna… men nu jobbar jag på det, och sakta blir det lite bättre! Tack Fia för att du pratar om så bra och viktiga saker!

  1. Den här kommentaren var viktig! Jag älskar tempo i 110 och gillar egentligen också egentid, men har svårt att njuta av det.
   Kommer ofta hem runt 19 från jobbet och då kan jag bli rastlös av att åka hem och inte ha nåt på agendan. Då har jag ändå tränat på morgonen innan jobbet.
   Tips på att lära sig att bara vara lite? För mig funkar inte en serie tyvärr..
   Kram på er alla grymma kvinnor där ute, glöm inte att det är starkt att visa sig svag ibland!

   1. Anna, jag har också jättesvårt för det men något jag har lärt mig uppskatta är att lägga mig på rygg nedanför soffan med benen på sittdynorna. Låter helt knasigt men det är väldigt avslappnande! Där kan man ligga och djupandas en stund, lyssna på ljuden runt omkring och landa lite i sig själv.

 5. Jag är preciiiis så! Stark som stål när det gäller prestationer, initiativtagande och allt annat som rör självförtroendet men innerst inne är jag yttepytteliten och får kämp hårt med relationen till mig själv. Och jag tillhör också en av alla dem som blivit utmattad och får kriga med en kraftig ångest, vilket nog inte är en slump..

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..