ETT STARKT SJÄLVFÖRTROENDE OCH EN SVAG SJÄLVKÄNSLA

Jag och en vän pratade om det här med självkänsla och självförtroende. Vi båda har drabbats av psykisk ohälsa (jag utmattningsdepression och hon ätstörningar) och upplever oss ha haft en svag självkänsla och ett starkt självförtroende. Och just det är så intressant.

Jag tror att kombinationen av ett starkt självförtroende och en svag självkänsla kan bli oerhört destruktiv och rent av farlig för en del. Det är så lätt att hamna i en kraftigt obalans där prestationen tar över livet. Att ha ett starkt självförtroende som uppmuntrar en att göra – och våga – saker är bra, men i kombination med den där svaga självkänslan så sätter sig ens värde lätt i det man gör, inte den man är.

Jag och Anna pratade också om det i vårt senaste avsnitt av vår podcast Omänskligt – att om man har en god, snäll och kärleksfull relation med sig själv, kan man då skada, mobba, göra illa och bryta ner sig själv? Nej.

stark-sjavfortroende-svag-sjalvkansla

Psykisk ohälsa kan grunda sig i mycket och utryckas på hundra olika sätt, men jag blir mer och mer säker på att många svar finns i det som är vår kärna och grund. Vår självkänsla och relationen vi har till oss själva.

 

 1. Jag känner tvärtom, att jag har en någorlunda stark självkänsla men dåligt självförtroende. Jag känner att jag duger som jag är, om jag misslyckas med något ser jag det inte som att JAG är misslyckad. Det var bara inte rätt för mig. Dock kan ju mitt dåliga självförtroende i längden leda till att jag inte tar mig för nya saker och utmanar mig själv. Och då utvecklas man ju inte så mycket.. Jag mår ju bra i den jag är UTAN att behöva bevisa något eller hävda mig, vilket gör att jag hamnar i något enformigt lunk. Svår balans det där! Och framförallt svårt att ändra sitt beteende och den man ser sig som.

  1. Tack för att du delar med dig! <3

 2. Malle skriver:

  Oj vad dina ord ringde sant i mina öron. Jag kämpar dagligen med detta att vem jag är och vad jag presterar är samma sak. Och kombinera detta med en hög ambitionsnivå så har man ett bra recept på hur man har massvis med tillfällen att få hacka ner på sig själv för att man inte når upp till sin egna högt uppsatta nivå.

 3. Stina skriver:

  Jag är precis så och är/var ätstörd. Tack för att du satte ord på min känsla!

 4. Patsy skriver:

  Usch, jag har både dåligt självförtroende och dålig självkänsla 🙁 Jag har alltid baserat mitt värde i mina prestationer ändå, vilket blir en ond spiral. Hur kommer jag ur det?

  1. ptfia skriver:

   <3 ska se om vi kan lyfta och ta upp din fråga i ett kommande podcastavsnitt, återkommer!

 5. Jag har som du beskriver tidigare haft bra självförtroende och kass självkänsla men självkänslan har, tack vare omgångar av terapi pga olika trauman och mycket jobb från min sida, blivit bättre med åren. En av de viktigaste insikterna som jag fått efter att bli sjuk i utmattningssyndrom var att det inte spelar någon roll vad jag gör from nu. Jag är värdefull som människa ändå. Så himla skönt. Sedan golvas jag av prestationsångest med jämna mellanrum ändå men ja, även solen har sina förmörkade stunder, hähä. Sedan tror jag det är lättare när man inte har några höga halter av Jante i blodomloppet. Han om något motsvarar nog feta betongblock för mångas självkänsla tyvärr…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..