GRAVID VECKA 35

Hej söndag!

Nu är det visserligen inte många dagar kvar tills jag byter vecka (onsdag), men här kommer veckans graviduppdatering!

Nytt sedan sist:

» Jag upplevde att fosterrörelserna vart mindre kraftiga och minskade tisdag till torsdag. Var på väg att ringa in redan i onsdags men eftersom bebisen fortfarande rörde på sig så avvaktade jag lite till. Men i torsdags kväll när responsen på buffar, ligga på sidan och isvatten var fortsatt klen så ringde jag in till SöS som bad oss komma in för en kontroll. Blev helt svettig och nervös när vi gick ner till bilen och insåg att det här ju faktiskt kunde innebära att vår bebis inte mådde bra. Väl framme så blev jag uppkopplad med en dosa som mätte bebisens hjärtslag och en som mätte mina sammandragningar (som inte var kraftiga alls).

Och vad hände? Såklart började bebisen leva runt som en galning nästan direkt. Barnmorskan kallade hen för en liten vilde och sa att hen mår utmärkt – tack och lov! Fick först dåligt samvete över att vi hade åkt in och upptagit deras tid när hen blev så livlig men samtidigt så är ju faktum att hen vart svagare än vanligt i två dygn så det är ju bättre att gör en koll. Fick ett så snällt bemötande från barnmorskan som försäkrade oss om att det alltid är bättre att komma in en gång för mycket.

» Vi har nu en babsysitter, en bärsele, vagn med tillbehör, babyskydd, skötväska och tillräckligt med kläder (tror jag). Det som är kvar att fixa är en Cocoonababy (att sova i), en skötbädd och grejer som kräkhanddukar, blöjor, packa BB-väskan, bröstpump osv.

» Känner mig fortfarande pigg för det mesta och mår bra. Det märks att det är i slutet av graviditeten för när jag blir trött så blir jag så enormt trött och det snabbt. Fötter och ländrygg säger ifrån när jag står för länge och magen är verkligen i vägen överallt nu, hehe. Såg mig själv i spegeln från sidan när jag satt på sängen och det ser så roligt ut med magen som står rakt upp. Det går att placera både glas och tallrikar på den utan att välta, bra bordsyta!

» Kim står i skrivande stund och lagar korvstroganoff som ska frysas in och tas med till BB. Vi var på en föräldrakurs hos MVC för ett par veckor sedan och de tipsade om att ta med någon matlåda – korvstroganoff blev det vi både tänkte på först så den fick det bli.

Magen:

Det verkar ha hänt något bara senaste veckan för det är så många som kommenterar att den har sjunkit, att jag ser så gravid ut och att den känns så stor. Tycker själv att den ändrar form lite hela tiden och sist vi var hos barnmorskan så låg bebis med huvudet nedåt. Enligt gravid-appen så är bebisen nu nästan 44 cm lång (!) och väger strax över 2 kg. Det är inte konstigt att rörelserna börjar bli mer utdragna och långsamma, det finns helt enkelt inte så mycket utrymme till att göra långa sparkar längre.

Veckans träning:

Började på gravidyoga i tisdags och det kan nog vara det snällaste jag kan göra i det här läget. Visst är det en enorm skillnad på många positioner nu och annars och ibland så kändes magen lite klämd, men jag gick därifrån med en känsla av lättnad i kroppen. Får nu pausa, vara fysisk, vila och öva på andningen en gång i veckan fram tills bebis är här. Den är även förlossningsförberedande vilket känns extra bra.

Utöver det så cyklar jag fortfarande till och från jobbet, går kortare promenader och när energin finns så stoppar jag in lätt träning med gummiband och kroppsvikt.

Veckans tankar:

Tänker mycket på förlossningen och försöker att visualisera det som kommer. Ser fram emot att få uppleva det som alla pratar om och känner mig än så länge inte rädd eller otrygg. Har en tillit till att det kommer att gå bra, men har stor respekt för att det kan bli precis hur som helst, att det inte finns några garantier för varken ett friskt barn eller att jag kommer klara av det som jag tror. Försöker att gå in med ett öppet sinne och håller mig borta från att måla upp scenarion av den ”perfekta förlossningen”. Inser även att det inte går att kontrollera något som har med förlossningen att göra så tänker att det viktigaste jag kan göra är att försöka hänga med och låta kroppen styra.

Veckans fråga:

Har ni några önskemål på inlägg på tema graviditet, få barn, den livsomställning som det innebär, föräldraskap, hälsa, tiden efteråt etc? Inspirera mig gärna! Har sett önskemål om ett inlägg om epidural och föräldraledighet så det är på gång.

Hur mår ni som också är gravida? Berätta gärna!

 

 1. Anna skriver:

  Du är såå fin och magen också! Så roligt med bilderna i det här inlägget för det ser ut som att magen har på sig en stor orange mössa haha 😀 kunde inte låta bli att kommentera 😉 stort grattis till er båda och all lycka till med det nya livet som väntar!

 2. Emma skriver:

  Hejsan! Jag är gravid i vecka 31 och längtar som bas den efter vår lilla tös!
  Jag skulle gärna vilja veta mer om träning och graviditet och att komma igång efter förlossningen. Är så peppad på att få träna som vanligt igen, nu blir det mest promenader och aktivering utav bäckenbotten 😊

 3. Sandra skriver:

  Tänkte på när du skrev var ni införskaffat, skaffa en bärsjal! Bärsele är bra när de blir lite större (har börjat använda det nu till min dotter som är 1,5 år) men bärsjalen är oslagbar. Bebisen ligger så tätt mot kroppen att hen hör hjärtslagen och diverse magljud som hen känner igen från insidan magen, och får hen besvär med magen så brukar bärsjalen underlätta även det!

 4. Maria skriver:

  Hej! Först och främst stort grattis till både dig och Kim till graviditeten! Något jag gärna skulle läsa om är de kroppsliga förändringarna vid graviditet (ytliga) tänker på bristningar osv, har du fått några och hur tänker du i såfall kring dom? Jag själv fick flera stycken och har fortfarande svårt att acceptera dom, trots det fina som jag fick av det är jag så ledsen över mina ränder. Och när jag är ledsen för set får jag dåligt samvete, för det förde ju något vackert med sig.

  Lycka till med allt!

 5. Johanna skriver:

  Det är så fint att få läsa om andra som också är gravida, tack för att du delar med dig 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..