TACK FÖR ATT NI VILL PRATA OM BAJS!

Jag skrev ju ett inlägg om bajs för ganska prick en vecka sedan. Berättade bland annat om när jag själv bajsade på mig i vuxen ålder och att min väns kvinnliga kollegor inte vill/vågar bajsa på kontoret så de går till närliggande caféer, gym, offentliga toaletter under arbetsdagen för att bajsa.

prata-om-bajs0

Varför skrev jag då detta?

För att bajs är fortfarande tabu! Bara att använda det rätta ordet – bajs – är inte helt självklart i alla sammanhang. Det är mycket omskrivningar som ”nummer två”, ”magproblem” och liknande. Många vågar inte prata om bajs, än mindre bajsa när man behöver, oavsett vart man befinner sig.

Jag bad er dela med er av tankar, erfarenheter och ja, allt kring ämnet och ni var så modiga och generösa som gjorde precis det. Vill lyfta några kommentarer som är lite extra tänkvärda på olika sätt ↓

Sara:

→ Jag har hela mitt liv varit för obekväm med att bajsa någon annanstans än hemma. Och bland folk så har det varit omöjligt. Vet en gång när jag var utomlands och bodde med mina vänner i en liten lägenhet. Höll mig i flera dagar, till slut fick jag säga att jag inte ville med på en promenad så jag kunde gå på toa. Nu i efterhand inser jag hur galet det är och hur jag misshandla min stackars mage och kropp.

Sara: 

→ Jag önskar att jag läst detta för 10 år sedan när 14-20 åriga jag hade dagliga magbesvär aka diarré i princip varje dag (senare diagnostiserad med IBS) och inte vågade äta någonting!! Om jag skulle iväg, var på utflykter med skolan osv och de gånger jag hann äta innan någonting planerades väntade jag alltid 1-2h innan jag hick hemifrån. Jag hick i princip alldrig ut på krogen när jag var 18 för där är alltid kö till toalett. De få gånger jag gick på bio åt jag minimalt under hela dagen och satt med kramper av hunger under filmen men tyckte det var bättre än att behöva rusa ut mitt under filmen i panik. Jag cyklade alltid för att snabbt kunna komma hem från en kompis ifall det skulle trycka på och jag kan inte räkna gångerna som jag bajsat på mig under dessa tio åren. Inte bara på vägen hem från någon utan hemma, ligger jag i sängen och känner att det trycker på så kan det vara gånger som jag inte hinner till toaletten 4 m bort. Det är fruktansvärt förnedrande. Idag har jag , enligt mig själv, blivit modig då jag både vågar gå ut med barnvagnen när jag har ätit och till och med kan bajsa hos andra om det skulle krisa. Tack för att du tar upp detta!

Jessica:

→ Tack! Nu ska jag sluta spola vatten i kranen så fort jag ska bajsa om sambon är hemma! Han vet ju ändå att jag bajsar trots att vattnet är på.

Ellinor: 

→ Innan jag började jobba inom vården kändes bajs väldigt tabubelagt, och det gör det fortfarande när jag pratar med vänner och bekanta som inte jobba inom samma sektor. Jag tror att jag har fått en mycket större respekt för avföring nu när jag blivit äldre och mognare. Dels för att jag vet hur viktigt det är för välbefinnandet att avföringen fungerar och dels för att jag vet vilka olika sjukdomar/symtom som visar sig i avföringen. Bajs är jäkligt viktigt och det är viktigt att man håller koll på sitt bajs så man vet att allt står rätt till!

Charlotte:

→ Jag har aldrig riktigt förstått tabun med att man infe får bajsa som kvinna och har gladeligen bajsat på toaletter som ”sitter ihop” – typ på färjor och liknande där man i stort sett hör allt som grannen gör. Däremot har jag börjat prata mer och mer om mage, tarmar och bajs och för ett tag sen diskuterade jag med min internationella klasskompis där han tyckte det var ytterst störande att svenska kvinnor proklamerade högljutt att ”jag ska bara gå och kissa!” – han var van vid att man skulle smita iväg och pudra näsan eller gå på damrummet eller liknande. Jag tyckte det här både var provocerande och ganska roligt så från den dagen berättade jag alltid väldigt sakligt med bred amerikansk engelska ”I HAVE TO TAKE A PISS” eller ”whoopsie, I need too poop/go and shit” enbart för att dels skratta åt hans röda örsnibbar men också för att försöka få honom (och mina andra internationella manliga vänner) att förstå att tjejers bajs INTE är rosa blommor med hallon. Det är ju absurt!

Låt oss fortsätta prata om bajs och dela gärna med dig av fler tankar och erfarenheter. Dina ord hjälper alltid någon!

Läs inlägget och framförallt alla kommentarer HÄR!

 

 1. Linda skriver:

  Det är nog inte så många som tänker på det, men att gå och hålla sig/inte bajsa/fisa kan i förlängningen innebära att man får hemorrojder – det är övervägande kvinnor som drabbas av dem. Och en förstoppad mage kan leda till sprickor, sk analfissurer (som väldigt lätt kan bli kroniska och därmed ett helvete att bli av med).

  Gällande IBS-mage kan jag tipsa om MSM-pulver från hälsokosten, som reglerar den gasiga känslan. Men tjejer – HÅLL ER ALDRIG. Vi har blivit bättre på att lyssna på våra psykiska signaler om att tex ta det lugnare med stress, men vi är inte lika duktiga på att ta in de fysiska signalerna, som ju är helt vanliga. Ingenting är fel när man blir nödig, ändå väljer så många att ignorera dem. Galet!! Kroppen vet verkligen bäst och det ska man inte underskatta 🙂 Kan dock fortfarande bli superarg på hur offentliga toaletter och tex skolor inte tar detta mer på allvar – men det är lika mycket upp till oss att inte acceptera tabun. Tjejer har mens och tjejer bajsar.

  TACK för att du tar upp ämnet.

  1. ptfia skriver:

   Tack för att du delar med dig av tankar, funderingar och kunskap! Verkligen något som behöver tas upp oftare och på fler ställen! 🙂

 2. Emma skriver:

  Kan tipsa om boken och bloggen food pharmacy – så befriande att läsa och skriven på ett underhållande sätt! Sen att lära känna sin egen mage och vad den tål och inte tål, samt respektera det, är så värt även om det kan ta lång tid att hitta rätt! Man behöver också acceptera frustrationen över att magen ibland lever sitt eget liv oavsett vad man ätit/inte ätit och att det inte går att kontrollera allt alltid.

  1. ptfia skriver:

   Åh, tack för tips!

 3. Loppan skriver:

  Jag plågar min mage dagligen på jobbet. Varje eftermiddag vill jag helst knäppa upp jeansen och går och drar in den spända magen för att jag bara INTE kan bajsa på jobbet. Det låser sig helt och hållet och har alltid varit så.
  Hemma däremot kan jag ha dörren öppen (även om jag inte brukar det;) ) och jag och sambon kan skämtsamt diskutera hur våra magar mår för dagen. Väldigt befriande! Vi brukar skratta och säga att tänk om någon hörde oss ibland.. i mitt förra förhållande passade jag liksom på när killen gick ut med hunden eller åkte tidigare än mig till jobbet. Heeelt sjukt.

  1. ptfia skriver:

   Galet att man anpassar sig så, men nog också tyvärr väldigt vanligt! Tack för att du delar med dig! <3

 4. Sofia skriver:

  Att man kan bli så glad över ett inlägg om bajs! Tack Fia ännu en gång för dina kloka ord! <3

  1. ptfia skriver:

   Tack själv för att du läser! <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..