ATT PRATA OM KÄNSLOR – DET SVÅRASTE SOM FINNS?

Jag var på en ljuvligt bröllop i helgen. Förutom alla intryck, all kärlek och allt annat fint som bröllop innebär så var det en sak som fastnade hos mig. I en av pauserna mellan alla tal så kom en moster/faster fram och utbrast ”det är så fint, det här med att de vågar prata om känslor, och att de berättar om när de mått dåligt och tar med det i talet. Det är så modigt! Det gjorde inte vi i vår generation när vi gifte oss, vi pratar ju aldrig om känslor”.

Och det är ju precis så. Vi pratar helst inte om känslor. Oavsett vilken generation man tillhör så är ju känslor och känsliga saker sådant som lätt sopas under mattan. Vi lär oss tidigt att gaska upp oss när vi gråter, att borsta av knäna när vi ramlar och att inte ställa obekväma frågor. Vi pratar gärna – så gärna – om trevliga, glada, lättsamma och vardagliga saker – men sällan det som blir jobbigt eller känsligt.

Jag vet inte hur många gånger mina närmaste har sagt ”nu pratar vi om något roligare” när jag envisats med att fråga om det där jobbiga som pågår i livet.

Som jag och Anna har pratat om i vår podcast Omänskligt så många gånger – nästan alla av oss behöver bli bättre på att våga ställa den där extra frågan, våga prata om det där som är obekvämt och att lyssna på svaren vi får.

Release_Ptfia-44

Min upplevelse är att många tycker det är jobbigt att prata om känslor innan man faktiskt gör det, men att det blir en enorm lättnad (som nästan känns fysiskt) när man väl får beröra det där som tynger en. Det är ju befriande att få lätta sitt hjärta. Det är ljuvligt att ha pratat ut, hittat en lösning på en konflikt eller fått berätta hur man egentligen känner innerst inne.

Vi måste bara våga göra det lite oftare. Öva helt enkelt.

 

 1. Patsy skriver:

  Jag skulle absolut också vilja bli bättre på att prata om känslor. Och att fråga, men då gäller det att jag kan lyssna och svara? Vad säger jag när någon verkligen öppnar upp och berättar att hen verkligen inte mår bra?

  1. ptfia skriver:

   Tack för din fråga och att du delar med dig. Jag tänker att jag lyfter din fråga i ett eget inlägg så kan vi lyfta det tillsammans med alla kloka läsare. Kram!

 2. Ida skriver:

  Du är så fantastiskt duktig på att skriva Fia! Alla dina texter är så varma, kloka och klockrent formulerade. Jag håller med dig i allt du skriver här, och vill bara tacka för att du ger mod till att våga! Känslor är bland det svåraste som finns. De ska sorteras, man funderar i tusentals år innan man vågar öppna sig och visa känslorna, men jag håller med dig! Vi skulle alla behöva visa och prata mer om känslorna, tänk hur bra vi alla skulle må!
  Tusen tack för podcasten också! Den är fantastisk!

  1. ptfia skriver:

   Tack, tack tack för fantastiskt värmande ord! De värmer så enormt! <3

 3. Sofia skriver:

  Upplever precis samma sak! Jag har gått i terapi i många år och har lärt mig den vägen att det är okej att prata/visa känslor. Idag är förmågan att våga visa, fråga och känna bland det viktigaste jag har. <3

  1. ptfia skriver:

   Tack för värmande ord och för att du läser! <3

 4. Spekulerar hejvilt nu men när jag läste dina tankar (som jag absolut håller med om) så fick jag en fundering om att det här med att inte prata känslor och högkänslighet verkligen borde hänga ihop. Det senare är ändå relativt nytt för gemene man. Har i vuxen ålder faktiskt bara vänner som jag kan prata om känslor med och som alla har den emotionella mognaden. Det är otroligt viktigt för min del och jag undviker verkligen relationer där man inte kan prata om både måenden och skeenden. De finns liksom inte tid och plats för dem!

  1. ptfia skriver:

   Intressant! Tack för att du delar dina tankar!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..