DET HÄR MED ATT VARA KONFLIKTRÄDD

Jag har alltid varit konflikträdd, vilket inneburit att jag lagt mycket energi på att undvika potentiella konflikter, låtit bli att ifrågasätta saker och inte alltid sagt vad jag tycker. Säkert ett ganska klassiskt beteende.

Det här har jag jobbat mycket på de senaste åren och jag upplever att det har blivit betydligt bättre.

Inte så att det är helt borta, det finns fortfarande några personer som jag helst undviker att ifrågasätta eller ge kritik till, men det har blivit så pass mycket bättre att jag i regel inte är konflikträdd, men att det finns några få undantag kvar.

Men något som stör mig enormt är att jag fortfarande kan låta en del komma undan med dåligt beteende. Jag tar fortfarande mycket ansvar för hur andra beter sig. Är någon otrevlig så blir jag extra trevlig tillbaka, som för att kompensera eller försöka få den otrevliga personen att bli trevligare?

Och jag vet inte hur många gånger jag genom åren bara acceptera och blivit ledsen när någon vart elak, nedlåtande, nedvärderande, otrevlig etc – istället för att säga ifrån, markera, fråga vad fan hen håller på med eller ens funderat på om det personen sagt är okej/relevant/fakta/något att ta till sig.

pt-fia

Det här stör mig något enormt och jag försöker verkligen att ändra beteendet här. Nu speglar jag personen istället. Har någon en otrevlig ton i ett sms/telefon/mail, så svarar jag med samma ton istället för att vara så jädra trevlig och glad tillbaka. När någon säger något otrevligt, beter sig illa så övar jag på att fråga ”hur menar du nu?”.

Och är det något som gör mig arg så är det just när folk beter sig illa och kommer undan med det – och det är ju precis det jag gör när jag inte markerar, ifrågasätter eller säger ifrån.

Är ni konflikträdda? Hur hanterar ni dåligt beteende? Sitter ni inne på några tips eller har någon strategi som hjälpt er – dela gärna med er!

 

 1. Jag har inte sett mig som konflikträdd tidigare, men har fått upp ögonen för det sen jag flyttade ihop med min sambo. Känner sorgligt nog igen mig i A:s kommentar men i mitt fall var det min pappa som blåste upp alla konflikter så fort jag stod upp för mig själv och sa ifrån. Därför tror jag att det kommer ta slut om jag konfronterar min pojkvän med nåt eller uttrycker negativa känslor. Det blir ohållbart förstås eftersom jag då bara går och håller saker för mig själv, men jag har som tur är en förstående pojkvän som vet att detta är nåt jag jobbar på. Mobbningen i skolan har också satt sina spår då jag har lätt för att ta saker personligt, men där får jag också jobba på att inse att de människor jag har runt mig idag inte är de jag hade i min klass för 20 år sen…

 2. Som flera har skrivit redan så behöver det inte vara dåligt att bemöta en otrevlig person på ett trevligt sätt. Det beror nog på vilket sätt hen är otrevlig. I många fall kan man vända situationen genom att svara trevligt, men inte alltid såklart.

  Jag är också konflikträdd och övar på att våga säga ifrån. Ofta visar det sig att jag har målat upp en potentiell konflikt som inte fanns. Typ får ont i magen av att ringa upp en kund som inte har betalat sin faktura. I 10 fall av 10 har jag fått ett trevligt bemötande av den jag ringer. Lik förbaskat tycker jag att det är skitjobbigt för jag är rädd att dom ska bli arga.

 3. Jag vet inte om jag tycker det är en bra strategi att vara otrevlig tillbaka. Självklart beror det på sammanhang men man vet ju aldrig vad motparten har i sitt bagage. I längden vinner man nog på att vara schysst och trevlig samtidigt som man såklart måste behålla sin integritet och säga ifrån när det behövs. Om jag ska gå till mig själv så är jag extremt känslig och känner av minsta lilla negativa energi, och även om det inte behöver vara direkt riktat till mig så blir min reaktion kraftig inombords. Så jag måste istället jobba på att hitta verktyg för att skydda mig själv så att jag inte går igång på minsta lilla.

 4. Jag känner att om jag är otrevlig tillbaks så har ju den där otrevliga fått komma åt mig förpersonligen så känner jag mig inte bättre efter att ha svarat otrevligt. Om en person alltid är otrevlig skulle jag se till att inte ha mer att göra med personen. I annat fall så tänker jag at jag inte vet något om varför den här personen uppenbarligen är ur balans idag. Vad som helst kan ha hänt som jag inte har någon aning om. Så jag tänker att det bästa jag kan ge den personen idag är ett leende och en trevlig ton. Men det är skillnad på en otrevlig ton och att verkligen bete sig illa. Vissa saker finns det inga ursäkter för.

 5. Hejsan!
  Hur människor beter sig mot en har ju sällan med en själv att göra, utan med dem självaoch deras mående. Som högkänslig suger jag lätt in omvärlden utan nåt filter och vänder allt, särskilt det negativa, mot mig. Det gör mig såklart helt utmattad och väldigt ledsen.
  I ditt fall handlar det kanske om att nån varit rent oförskämd mot dig specifikt. Om du verkligen har bestämt dig för att du vill säga ifrån mer, så kanske det hjälper att fundera över dina värderingar. Tycker du verkligen att det är bra att bita ifrån om någon kör över dig? Eller tycker du nånstans att det är lite fint att bli illa behandlad, att du är en mer god person då? Jag tänker att om man verkligen tycker man gör rätt, så är det inte så svårt att agera.
  Jaja.
  Hoppas inte du tar illa vid dig av det jag skrivit. Det är ett intressant ämne, hur vi beter oss mot varandra.
  Kram Maria

 6. Tycker det där är en fin balansgång.. Ibland är det mer effektivt att möta en tjurig person med ett vänligt leende, som att de vaknar till när de inte förväntar sig att bli bemött vänligt. Men om någon beter sig direkt illa har jag aldrig problem med att säga ifrån. Tvärtom, om jag inte säger ifrån känns det som att jag låtit någon köra över mig och det mår jag jättedåligt av!

 7. Vilket bra inlägg! Känner igen mig så mkt men jag ligger några steg bakom dig i tänket… tyvärr. Så har inga tips bara insett jag måste jobba lite mer. 😂

 8. Intressant ämne, och så himla viktigt att ta upp! Jag personligen har vuxit upp med en mamma som är narcissist, vilket innebär att det (enligt mamma) inte existerade konflikter i vårt hus. Mamma hade alltid rätt. Det spelade ingen roll vad det handlade om – det var hennes åsikt som var den enda som spelade roll (eller den enda som existerade, om man ska vara krass). Om jag mot förmodan skulle ge uttryck för min åsikt fick jag utskällningar så det stod härliga till, och de slutade inte förrän jag sa något i stil med att jag var värdelös eller egoistisk som bara tänkte på mig själv. Konflikter fick, som så mycket annat, konsekvensen att jag fick trycka undan mina egna känslor för att göra mamma nöjd. Därför har jag av förklarliga skäl sällan stått på mig i en konflikt – det har liksom inte varit värt det. Och detta beteende har jag såklart tagit med mig i andra situationer också. Istället för att stå upp för mina egna åsikter har jag sett till att konflikter aldrig ens uppstår genom att alltid stryka folk medhårs och hålla dem på gott humör.

  Nu, två år efter att jag bröt med min mamma, har jag äntligen blivit till stor del fri från det här beteendet. Jag har världens bästa pojkvän som verkligen har ansträngt sig för att jag ska säga vad jag tycker och att jag måste stå upp för mig själv. Han har också lärt mig att det inte kommer bli någon jättekonflikt varje gång jag säger ifrån på skarpen (eller ens lite), vilket är så skönt att veta. Visst, jag kanske inte alltid tror på det helt och hållet än, men jag tänker åtminstone en extra gång när jag tycker att någon sätter sig på mig. I vissa fall säger jag därför ifrån med samma dryga ton som någon pratar med mig i, eller ifrågasätter ett beteende som jag inte uppskattar. I andra fall utnyttjar jag mitt förflutna och min otroligt inkännande sida och spelar med, för ibland kan det också vara gynnsamt. Skillnaden är att jag idag vet skillnaden, och att jag aldrig låter någon sätta sig på mig. Spelar jag med och stryker medhårs är det för att jag vill det och för att jag tror att det kommer gynna mig.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..