SMAKA PÅ ORDET HÄLSA

Hälsa. 

Smaka på ordet. Säg det högt för dig själv. Vad tänker du på? Hur definierar du begreppet ”hälsa”?

Jag satt i soffan och hade fastnat på Instagram. Ni vet när man scrollar runt och hamnar på nya konton som dyker upp. Och många konton som kommer upp handlar om just hälsa – eller kanske mer om bekräftelse, nakna kroppar, dolda ätstörningar, yta och extrem träning, men avsändaren vill ofta använda ordet hälsa.

Det är bilder på kroppar som ser ut som idealet, en avklädd rumpa som putar ut medan personen gör en squat, eller bara matbilder på gröna nyttiga supersaker. Det är textrader som säger ”tränade dubbla pass idag och åt den här underbara grönkålssalladen”. Eller att hen gick två mil och avrundade med en timme styrketräning. Eller fitness. Och ordet hälsa blandas in här.

Jag menar inte att peka ut vad som är rätt eller fel. Jag vill bara påminna om att inte ryckas med. När vi dagligen ser sådant här så är det lätt att bli förblindad i tron om att extrem träning är hälsosam, eller att man måste posta sin kropp på sociala medier om man tränar, eller att alla som är hälsosamma bara äter det nyttigaste som finns hela tiden.

Det är inte så.

Fråga dig själv ofta: Hur definierar du hälsa?

Och håll din version av hälsa nära och allt som eventuellt kan påverka dig negativt långt borta.

 1. Hälsa. Så vansinnigt intressant och diskutabelt ämne. Visst finns WHO:s definitioner om både psykisk och fysisk hälsa. ”Fri från sjukdom, socialt välbefinnande”.. etc.
  Det är både bra och fint det Fia gör, lyfta frågan- red ut vad hälsa är och betyder för en själv. För det är subjektivt. Vi har olika förutsättningar (sprunget ur arv, miljö & erfarenheter….) något som är väl värt att påminna sig själv om, när man strävar efter något ”ideal”. Hälsa för mig är acceptans gentemot dig själv och den du är (med alla dina fantastiska och mindre fantastiska sidor) Helikopterperspektiv när du är i ”sörjan”- sörjan som betyder olika för olika individer. Hälsa- för mig- skulle kunna vara klassikern:

  ”Sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden”

 2. Balans. Hälsa är sänkta krav när det behövs, höjda mål när du vill. Att sluta när du känner för det. Sunt förnuft genom att se saker från olika perspektiv. Att bara mäta något när man vill och inte för att man måste eller ”borde”, samt att mäta rätt genom att förstå vilka förutsättningar man själv har. Hälsa är samtidigt att skilja på kroppens, huvudets och hjärtats behov. Förstå att alla tre behöver sitt stundtals.

  Ta ett steg tillbaka och ta hand om er!

 3. Bra skrivet! Hälsa handlar ju om psykiskt och fysiskt välmående. Det är inte psykiskt välmående att känna press/hets att träna på elitnivå och enbart äta spenat. Det skapar mest oro/ångest som är extremt skadligt för hälsan. Själv firade jag tentainlämning med att dricka vin och äta en stor påse godis igår och mår dåligt över detta idag. Alla är vi lite störda.

 4. Så otroligt glad att du vidrör detta ämne. Dagens ”hälsa á Instagram” är nog snarare en ohälsa för majoriteten.
  Jag fick nu under min graviditet ett ryck om att jag borde vara sådär extra hälsosam. Efter några veckor av gröna smoothies, mat som ej upphettats över 100 grader osv.insåg att jag tänkte på mat 24-7. Vad ska jag äta? vad har jag ätit? Äter jag för mycket frukt? Vad ska jag laga som även min sambo står ut med?

  Jag har tidigare haft extrema ätstörningar och har nu än en gång insett att jag måste hålla mig till vanlig mat. När det blir för mycket hälsoartiklar som acai, mandelmjök och så vidare så blir mitt förhållande till mat på en gång ohälsosamt. De som aldrig lidit av en ätstörning klarar säkerligen att äta dessa saker men för mig och för de flesta med en ätstörningshistorik är det så viktigt med ”vanlig” mat.

  Gud nu skrev jag om allt möjligt, men TACK! Tack för att du förespråkar hälsa som inte begränsar sig till grönkål och crosstraining.

 5. Väldigt viktigt att ta upp sånt här, och hur det påverkar oss varje dag. Inte bara ur perspektivet ”hälsa” men även ur perspektiv så som förälder, partner och inspiratör i största allmänhet. Det är så lätt att fastna i scrollandet utan att fundera över vad en gör.
  Personligen blev jag tillslut så trött på mitt eget beteende och hur jag lät mig påverkas av hur andra verkade ha det som förälder, partner och livsstil, att jag tog bort Instagram. Jag kan sakna det ibland, men för mig lever jag mitt eget liv bättre om jag inte ser hur andra har det hela tiden. Inte heller behöver jag ryckas med i att hålla den fina fasaden när vi alla mänskliga har våra toppar och dalar!
  Du är en av en handfull personer jag väljer att inspireras av, för JAG mår bra av det!

  Sluta aldrig vara Du! Det ska bli roligt att följa dig när du blir mamma. Jag blev själv mamma för två månader sedan, det är en ny era som börjar.
  😘

  1. Jag gjorde samma sak för snart ett år sedan- en instagramdetox! Har inte ångrat det alls och har precis som du skriver insett att jag inte behöver ha fler pekpinnar i hur min tillvaro bör vara 🙂

 6. Ja du.. Här sitter jag som 45åring o kämpar med det ordet varje dag.. för under min tonårstid o unga vuxenliv så var hälsa förknippat med att vara smal… jag har aldrig varit smal… efter tre barn o upp o ner i vikt i många år (aldrig ner i ”normalvikt”) tog jag ta i eländet efter en hälsoundersökning när jag fick bra på alla värden förutom midjemåttet o sen sund kvinna som sa till mig om jag nu rörde mig ungefär 3ggr i veckan som det såg ut då, så behövde jag inte bry mig om att jag gillade mat, bra mat eftersom värdena var bra.. för mig blev det en annan sorts väckarklocka, jag gick under dom två åren som kom ner 18kg.. o hade äntligen ett bmi på 24, men gick det att hålla med sådan som jag är som person, nää.. nu har jag gått upp nära på 7kg av dom, tränar bra 3-5ggr i veckan o känner mig egentligen sund, stark o hälsosam, (värdena är fortfarande på topp). Men det är väldigt svårt att acceptera kroppen som den är… Speciellt nu när hormonerna har börjat att spöka o menscykel är som en bergodal bana, o att det bara lägger sig runt midjan.. Så ja, mitt jobb blir att hitta mig själv i ordet hälsa.. FÖR mig så är det att kunna leva gott, att ha en sund kropp o kunna äta o dricka o njuta av livet, familjen o vänner… Men i en bra balans.. 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..