ATT HA MYCKET ATT GÖRA ÄR INTE AUTOMATISKT ATT VARA STRESSAD

Har ni tänkt på hur vi använder ordet ”stress” idag? 

Det är vår tids slit och släng-ord som man stoppar in där det passar. Så fort man har mycket att göra så uttrycker man att det är ”stressigt”. Och många pratar om hur stressade de är lite jämt och hela tiden. Det är som att ha mycket att göra har blivit synonymt med att vara stressad.

En del pratar så mycket om att de är så fruktansvärt stressade att det i sin tur skapar stressen, bara för att fokus ligger på hur stressad man är (eller kanske ”vill” vara?).

Det här kan irritera mig något fruktansvärt. Stress är ett ord som borde behandlas med större respekt. Jag upplever att det är en enorm skillnad på att 1. Ha mycket att göra, 2. Ha för mycket att göra. 3. Vara stressad,

Och det är väl så att om vi fokuserar på att prata om hur stressade vi är och berättar för oss själva och andra att vi är så fruktansvärt stressade så blir vi ju också det.

ptfia

Är nyfiken på era tankar om detta!

Foto: Erik Dilexit

 

 1. Linn skriver:

  Här är ett klipp från youtube med Sadhguru som pratar om just stress. Att det är vår upplevelse av den som berättar om det är stress eller ej, inte situationen.
  För samma grej kan innebära en oerhörd stress för någon medan nån annan andas igenom det.

  Jag hade lite glömt bort det klippet, det car längesen jag sist såg det men nu blev jag påmind! Tack!

  Sadhguru and Shekhar Kapur on stress

  https://youtu.be/M-V9q5ZemS0

 2. Karin skriver:

  Helt enig med dig Fia. För egen del misstänker jag att det är ens tidigare utmattningar, där man konstant tänkt 1000 steg – framåt, bakåt, åt sidan, under, över och åt andra tillsammans med ens egna tankar. samtidigt som man skall göra sitt egna och fungera i ett samhälle där man bör vara stabil nog för hur skulle det se ut om jag mitt under mötet kapsejsar. gråter. tappar andan. lägger mig på golvet eller slår mig på benet? Det om NÅGOT är stressande. Att inte få vara sitt Nu-jag. Antar att det är därför man blir så jävla förbannad på människor som slänger sig med det ”är mycket nu”, ”jag har inte tid”, ”det är otroligt stressigt nu” och för att inte tala om en del företag, vid rekrytering- vars första fråga är ” hanterar du stress?” Alltså. Sen när blev stress något bra? Vem vill vara på ett jobb där det ens behöver vara stress i kulturen? Givet visst påslag emellanåt. Det är sunt. höja aktivitetsnivån men det här andra. det vardagliga. det gör mig förbannad. tack för du pratar om detta.

 3. Ida skriver:

  Håller med dig. Att ha mycket att göra kan vara positivt om det t.ex handlar om att planera en fest eller om ett spännande och intressant projekt på ett jobb.

  Men att ha mycket att göra blir negativt om det pågår under en längre tid och du känner att du inte hänger med. Du får inte möjlighet till återhämtning.

 4. Sara skriver:

  Tror absolut att det är stressande i sig att höra om hur stressade alla runt omkring en är, särskilt om man går i samma klass/på samma arbetsplats blir man antagligen stressad av det om man inte var stressad innan. Jag förstår dock inte riktigt vad du menar med resten, för det märks tydligt på alla runt omkring mig som är stressade ofta att de inte bara ”har mycket att göra”, utan det är stress i högsta grad som jag tror är en kombination av hög arbetsbelastning, höga krav socialt och en känsla av att varken ens tid eller prestationsförmåga räcker till. Stress för mig är när ens fysiska och psykiska hälsa påverkas av att ha så mycket att göra att man inte vet var man ska börja och känner sig otillräcklig.

  Sen är det viktigt att komma ihåg att vi alla påverkas olika av stimulans. En del blir nästan effektivare när de har mycket på agendan och det är också de personerna som klarar av att plugga till ett prov kvällen innan utan att bryta ihop. Är man som person mer känslig för stimulans är det inte konstigt att man ofta är stressad i den överstimulerade miljö vi lever i.

 5. Jag har alltid sett mig som stresstålig och tyckt om att ha mycket att göra med någon dag då jag gjorde absolut ingenting och bara ”var” och samlade energi. Idag har jag insett att jag inte alls är så stresstålig och att det är svårt att förstå när den där lite roliga positiva stressen övergår till en negativ stress.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..