SÅ TAR JAG HAND OM MIN NYFÖRLÖSTA KROPP

» Påminner mig om att spänner magmusklerna så gott det går, neutralisera svanken och sträcka på mig när jag går och står.

» Dricker energi i form av juice, saft och smoothies för att förhindra blodsockerfall. Blodförlusten gjorde mig ofta svinfärdig och yr första 10 dagarna. Att ha saft och juice med mig i en vattenflaska på de få promenaderna jag gick hjälpte verkligen.

» Rullar axlarna bakåt och framåt ofta för att hjälpa blodcirkulationen. Gapar, sträcker nacken bakåt och vrider huvudet i olika vinklar. Blir så stel i axlar och nacke av amningen.

» Tar stöd med vaderna mot soffan och spänner magen när jag reser mig från soffan med Edith i famnen.

» Rullar lite på foam rollern när det finns en lucka.

» Har tights och trosor med hög midja som ger en känsla av stöd för min nyförlösta mage.

» Lyssnar in min energi – eller bristen på den – och sover eller vilar när Edith sover och tar till vara på när jag är pigg genom att få lite nytta (läs: lite jobb, plocka undan etc) gjort.

» Luftar brösten en stund efter varje amning. Och använder kylande kompresser från Mam när bröstvårtorna känns ömma.  

» Försöker att äta oftare än vad som känns rimligt eftersom amningen suger musten ur mig. Fyller på med frukt, smörgåsar, yoghurt, mat, smoothies, fika osv.

» Värmer vetepåsen orimligt många gånger per dag och låter den lindra ömma axlar.

» Gör knipövningar varje dag.

» Den första veckan blötte jag toapappret med iskallt vatten och baddade rent efter toalettbesök och sedan baddade torrt med papper efter. Det kylde skönt på svullnaden.

» Vi hjälps åt så jag får äta frukost och duscha så snart som möjligt när vi går upp. Blir jag sittande i morgonrock och ammar hela förmiddagen så känner jag mig tröttare, surare och allmänt klen. Det är coolt hur mycket en varm dusch, rena kläder och frukost kan göra för ens välmående.

» Tar mig ut och andas frisk luft med Edith dagligen. Ibland är det en kort runda och sitta på en bänk om dagsformen kräver. Och som igår så kunde jag gå en längre promenad med lite tryck i steget för första gången sedan innan jag räknades som höggravid. Det var en sådan befriande känsla!

 

 1. Nette skriver:

  Det låter som ni har en mysig tid nu! Jag håller med om att det gör mycket för humöret att få duscha och klä på sig på morgonen, blir lätt att dagen bara går annars.
  När första barnet kom kunde jag ganska snabbt börja med rätt långa promenader. Nu med två barn, varav det äldsta bara har förskola 15 timmar/vecka, och min sambo kommer hem sent på kvällarna blir det inte så mycket tid för att ta hand om sig själv. Ibland känns dagarna som att allt omkring mig snurrar på i racerfart och jag står i mitten och rör mig i slow motion men ska ändå hinna med allt som händer.

 2. Jennika skriver:

  Heja dig! Du verkar ha en sån sund inställning och tar saker och ting i den takt som behövs. Och man tänker ju oftast inte (iallafall inte jag) på allt det som en förlossning gör med kroppen efteråt, som svullnaden och det. 😫 Jag har ännu inte fått barn men blir lugn av att läsa det du skriver.
  Hade du förväntat dig att din kropp skulle kännas så här efter förlossningen? Skulle vara kul att höra 😊.

  Grattis till lilltjejen förresten!

 3. Maja skriver:

  Vilken jättesöt liten tjej du har fått! Låter som superbra saker du gör för kroppen! Heja!

 4. Anonym skriver:

  Brukar inte kommentera men orden från gårdagens inlägg behövdes. Tack <3 Har i några månader kämpat med ångest och stress. Piskar mig själv när jag känner mig som värst. Varför gör man så mot sig själv? Har fint stöd från familj, vänner och kollegor. Igår fick jag en kram av en kollega som blev orolig "för jag va inte mitt glada jag" bara en sån sak fick mig att nästan brista i gråt. Idag är just en trist dag med lite ångest, PMS, mens och en förkyling. Tack för de peppande orden och sköt om er <3

  1. ptfia skriver:

   Ta hand om dig! <3 <3

 5. Cecilia skriver:

  Åh vad härligt att du hinner ta hand om dig själv. Det försökte jag också göra med första barnet. Med andra barnet blev verkligheten något helt annat. Jag är helt slut, men hinner sällan med mig själv alls. Går hos psykolog och försöker reda ut lite trassel i hjärnan. Ta hand om er och njut av bebisbubblan! Det är ju så magiskt med dessa underverk!

  1. ptfia skriver:

   Tack och detsamma till dig! <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..