TILL DIG SOM VILL ÄTA MINDRE KÖTT

/ Annons i samarbete med Gold&Green / 

Jag vet knappt vart jag ska börja det här inlägget för det finns så mycket att säga. Men såhär: Visste ni att havre är väldigt proteinrikt? Har ni hört talas om Pulled Oats? 

Det är något av det mest hypade i matväg som nu kommit från Finland till oss i Sverige. Pulled Oats är ett veganskt protein som fått flera utmärkelser, blivit tweetat ihop med presidenten (typ) och är mer proteinrikt än kyckling. Och innehåller alla essentiella aminosyror. Och innehåller inga tillsatser eller kemikalier.

Jag vet, det låter nästan för bra för att vara sant. Men det är gott också! Jag vill inte ens försöka återberätta det här själv, så jag uppmuntrar dig som blivit nyfiken att läsa historien om hur Maija Itkonen läste en artikel om framtidens fejkkött (ick …) smakade som kyckling och hur det blev startskottet till det som idag är de prisbelönta Pulled Oats.

Läs HÄR!

Imponerande, eller hur?

Jag kom i kontakt med Pulled Oats för första gången när min koordinator Elin kom tillbaka från deras pressträff och sa ”de här måste vi samarbeta med”. De verkar ha hört oss för det är nu verklighet.

Ni som hängt med i bloggen ett tag vet att jag sedan några år tillbaka äter allt mer vegetariskt och vegansk. Anledningen till att jag började dra ner på kött är så enkel som att det öppnades en ny värld av inspiration när vegetariskt och veganskt började ta plats i sociala medier och medvetenheten om hur kött påverkar vår planet gör att det var svårt att inte dra sitt strå till stacken.

Jag tror inte på att uppmuntra alla till att bli radikala och förbjuda allt – däremot så är jag övertygad om att vi kan inspirera varandra till att våga prova nytt och hitta en variation som ger hälsa, matglädje och inspiration.

Ett sätt är att testa sådana här klockrena nyheter och bara byta ut köttfärsbiffarna som man skulle ha gjort på ren rutin, till biffar av pulled oats istället. Ett annat sätt är att laga en enkel pasta med kantareller (eller valfri svamp) där köttet inte ens behövs. Eller att börja variera skinkan på mackan med skivad avokado eller jordnötssmör.

Låt oss nu lägga fokus på biffarna som jag gjorde. ↓ Jag utgick från ett av deras egna recept som finns HÄR, men förenklade det en aning efter det jag hade hemma.

Recept biffar med pulled oats
8-12 biffar

Ingredienser:

1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
en nypa salt
250 g Pulled Oats® ingefära eller tomat
1 ägg
1/2-1 tsk havssalt
svartpeppar
smör att steka i
sesamfrön och chiliflakes

Gör såhär:

Knäck ett ägg i en bunke och rör ihop med kryddorna och pressa i vitlöken. Smula ner Pulled Oats och rör ihop. Låt gärna stå i ca 15 minuter. Forma till biffar, stek i smör och strössla över chiliflakes och sesamfrön.

Servera med ugnsbakad klyftpotatis, avokadosalsa och yoghurt som blandats med koriander (eller mynta), salt och peppar. Eller andra tillbehör som du gillar.

Avokadosalsa
Ca 2-3 personer 

Ingredienser:

1 mango
1 gurka
2 avokado
1 ask coctailtomater
1 kruka koriander
1 tsk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
½ dl olivolja
1-2 lime
salt, peppar, chiliflakes 

Gör såhär:

Rör ihop oljan med vinägern, pressa i limen och vitlöken. Skala och hacka resten. Smaksätt med kryddorna. Servera!

Och vill man unna sig en stund som är alldeles extra härlig så kanske man gör rätten ovan (efter att ha vart ute och andats frisk höftluft) och bäddar ner sig med en bra bok på balkongen (med många filtar) eller i soffan (också med många filtar). Och äter i lugn och ro. Med avstängd telefon. Ja.

 

 1. Elsa skriver:

  Låter gott! Men varför säger du ”ick” om fejkkött/labbkött? Fejkköttet kommer ju innehålla samma saker som ”vanligt kött” (och samma saker som sånt fejkkött som redan finns, dvs. sojaproteiner och pulled oats), dvs proteiner och fett. Molekyler producerade i labb jämfört med molekyler producerade av djur ser EXAKT likadana ut.

 2. Kul att du uppmärksammar detta mer och mer! Min uppfattning är dock att du mer står för vegetarisk kost och inte vegansk, då du bland annat gör reklam på TV för mjölkprodukter. Hur ställer du dig till den industrin, då denna ofta är lika hemsk för djuren och påverkar miljön? 🙂 Bara nyfiken! Tips till detta recept för att göra det helt vegansk är väldigt enkelt: byt ut ägget mot 1 msk chiafrön upplöst i 3 msk vatten (konsistensen blir densamma som ägg och fungerar som bindemedel), eller använd fiberhusk som bindemedel exempelvis. Att steka i olja är både gott och ”nyttigt” med bra fetter istället för smör.

  Nu vet jag dock inte om pulled oats är veganskt då jag inte provat det ännu, men brukar köra samma princip med biffar från anammas sojafärs! 🙂

  Tack för en jättebra blogg, kram!

 3. Lisa J skriver:

  Vilket bra samarbete! Är så glad att vegetarisk mat får ta allt större plats. När jag blev vegetarian för 6 år sedan fanns det typ sojakorv, någon halvdan snitzel och lite veggofärs, och knappt några havreprodukter alls.. Marknaden har verkligen exploderat!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..