VÅRT VOLATREN-SAMHÄLLE

Såg en reklam för Voltaren som salva. Den gick kort ut på att en pojke säger att hans farmor plötsligt är så pigg trots att hon haft ont i knäet. Så upptäcker han att hon smörjer in det onda knäet med Voltaren och det är hennes hemlighet. Och slogan ”Voltaren, för ett liv i rörelse”.

Och jag tänker att det säger så mycket om vårt samhälle. Vi lever ju i en tid där allt vår fokus ligger på att behandla symtomen, sällan kärnan. Allt ska gå så snabbt och fixas att det inte finns tid/ork/kraft/lust att leta reda på orsak och ta den där långa vägen. Oavsett om det handlar om att gå ner i vikt, huvudvärk, stress, dålig självkänsla, förändra sin kropp, träna, komma tillbaka efter skada etc.

Vi gillar genvägar och får lära oss att ta dem. Hellre smörja sitt onda knä med en smärtstillande salva som löser problemet tillfälligt än att gå till botten med smärtan och lägga orken som krävs på rehab.

Som ett exempel.

 

 1. Hanna skriver:

  Jag tycker att man ser den trenden i andra sammanhang också. Jag ser det ofta i mitt jobb till exempel. Lindra symtom istället för att gå till botten med problemet. Ta ett piller så blir allt bra-tänket gillar inte jag. Men det är ett smart sätt för läkemedelsbolagen att tjäna pengar…

  http://hannafialotta.blogg.se

 2. Håller helt med dig. I många fall kan man åtgärda problemet från grunden, men många lägger energi på att bara åtgärda symtomen istället. Det är synd!

 3. Precis så! Som Pt får jag ofta tjata om detta, träna och skaffa dig en stark kropp istället för att bara stressa, äta fel, sova dåligt, prioritera alla andra än sig själv. Det slår tillbaka på dig en vacker dag och piller är liksom inte lösningen. Det är klart att det är mer krävande att träna och lägga tid på att ta hand om sig men i längden blir det ändå det mest tidseffektiva. Och vi måste börja våga prioritera oss själva!

 4. Såg den reklamen och tänkte som du!
  Varför inte fokusera på att förebygga och förekomma skador genom att ta hand om sig själv genom livet istället för att när det redan hänt ta sig an problemen med diverse salvor och piller..?
  Genvägar är oftast senvägar..
  Quick-fix är inte hållbart på sikt, gå till botten med saken och en får ett resultat som består 👍
  Så tänker jag iallafall 🤔

 5. Mia skriver:

  Tack! Jag tror detta får mig att gå hem tidigt (typ snart) från jobbet idag. Sitter här med en massa pillerburkar på skrivbordet för min onda nacke. VAD HÅLLER JAG PÅ MED?!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..