ETT KNÄCKEBRÖD TILL FRUKOST?

Det här är inte en stor grej egentligen, eller så är det det … Jag kan bara inte släppa det här med att en del verkar äta ett enda knäckebröd till frukost? ETT? Hur blir man ens mätt på ett knäckebröd? Eller är inte ambitionen att bli mätt utan att bara stilla den värsta hungern? Jag upplever att ett enda knäckebröd snarare förvärrar hungern.

Är det för att det verkar mycket att äta flera? Det verkar finns någon slags norm om att man äter ett eller max två knäckebröd. Är det ingen som äter fyra ibland?

Anledningen till dessa grandiosa tankar är att jag återkommande ser folks frukostbilder på typ ett knäckebröd och ett glas juice eller ett knäckebröd och ett ägg swisha förbi i flödet och jag fattar inte grejen.

chiapudding recept havremjölk-3

Jahapp. Det här kan nog vara det minst vettiga blogginlägget jag någonsin skrivit, men någon måste förklara för mig. Hehe .. Tack på förhand!

 

 1. Apropå mat och amma. Jag själv har en 2-veckors bebi med lite magknip vissa nätter. Försöker undvika och ska nu helt ta bort mjölkprotein. Utöver generella andra gasbildande. Verkarcreagera kraftigare när jag bara ätit som vanligt med mjölkprotein, så ska testa.

  Har du några tankar i detta själv o förhåller dig på nåt sätt i detta? Vissa tror ju absolut inte att det man äter påverkar bröstmjölken medan andra tror det stenhårt.

  Samma med kosttillskott så säger min bvc-tant att inte äta några såna nu i amning då man inte vet vad som går ut till bebi. Men samtidigt säger vissa att man bör äta järn, b12, omega-3, och sen vissa käkar selen o zink för hår/hud.

  Hur ställer du dig i dessa frågor? Jag försöker läsa på mer o mer. Försöker göra allt så bra som möjligt.
  Önskan om inlägg ^^,

  Kram från Nattis i norr med en liten Agnes

 2. Jag har hela mitt liv kämpat med frukost, när jag gick i skolan var det 3-4 tuggor på en rostmacka sen tog det stopp. Nu i veuxen ålder får jag i mig äggröra på 2 ägg sen är det nog, blir bara illamånde om jag äter mer. Är en riktig kvällsmänniska och det är som att magen inte riktigt vaknar förren vid lunch. Vid eftermiddagsmellanmålet kan det lätt bli 3-4 knäckemackor! Och som oftast blir det även en kvällsfika efter middagen också!

  För min del handlar det helt om dygnsrytmen, igen norm eller tankar om att jag inte borde äta mer än så! 🙂

 3. TACK!
  Jag fattar absolut ingenting! Och alla frukostförslag i tidningar där man ska äta typ ingenting… Alla är vi såklart olika vår hunger men ett knäckebröd och ett ägg…nä 😀

 4. Skulle jag äta knäckisar till frukost behöver jag MINST 4 stycken, och isåfall med supermycket med pålägg 😂

 5. Eller så kan man helt enkelt inte äta fyra knäckebröd med pålägg utan att gå upp i vikt… jag är en sån person som har extremt lätt för att gå upp i vikt om jag äter mer mat. Och då tränar jag ändå hårt 3-5 dagar i veckan och äter en varierad och allsidig kost. Unnar mig något extra någon gång i månaden, dricker aldrig läsk, stora mängder alkohol mm… ändå så tickar vikten uppåt om jag ökar mina portioner. Och nej har inga problem med sköldkörteln osv, det bara är så. Så nej vissa kanske äter 1-2 knäckebröd för att hålla vikten någorlunda hälsosam…

  1. Åh vad skönt att du skrev det här! Jag kan inte heller äta mig mätt till frukost varje dag för då klättrar vikten direkt. Jag har hittat en frukost som funkar för mig, men den gör mig inte mätt utan är mer för att stilla den värsta hungern

  2. Jag är precis likadan. Sen är också frågan, hur stora är knäckebröden? Är det 4 st så att det tillsammans blir en hel rund knäckekaka (typ sådan från Leksand). Det känns jättemycket tycker jag. Brukar ta 1/4 sådan rund kaka och ha två ägg på. Ibland även avocado. Kan äta detta till frukost, antingen enbart eller med en smoothie till. Men ja, tycker det är så svårt och känns så orättvist när man ibland ser vad andra äter och hade jag ätit på samma sätt så hade jag varit stor.

  3. Håller helt med!! Är också en person som tränar mycket (4-5 gånger/v), vardagsmotionerar, äter nyttigt majoriteten av mina måltider, dricker alltid vatten osv, men har väldigt lätt för att gå upp i vikt. Fia skulle inte du kunna ta upp detta i ett inlägg? Känns ofta som att fokuset inom hälsovärlden hamnar på dom som antingen behöver börja med hälsosamma vanor, få motivation för träning och kanske tappa några kilon (även om du är väldigt duktig på aldrig fokusera på vikten) eller människor som vill gå upp i vikt Eller har någon form av ätstörning. Vi andra som redan har kommit en bra bit på vägen vad gäller motivation kring träning och hälsosamma kostval glöms ofta bort. Vi som faktiskt inte kan äta en bulle i veckan, eller fredagsmys då och då för att det påverkar vår vikt. Skulle vara kul att höra dina kloka tankar kring detta!
   Kram

 6. Är det nu man ska sitta och skämmas över att man aldrig äter frukost? 🙈🙈 Stressar igenom morgonen och hinner inte

 7. Haha åh men jag är med dig! En knäckis tar jag oftast först för att stilla hungern timmen innan lunch men det slutar bara i panik och att jag MÅSTE ha mat en halvtimma tidigare än det var tänkt 😉

 8. Nej du, det var ett jättevettigt inlägg. Jag blir så glad när du skriver sånt här. Är en av de som ofta ser sådana där frukostbilder och känner mig som ett matvrak som aldrig skulle bli mätt på en sån liten frukost. Sen blir jag arg på mig själv för att jag inte kan bli mätt av så lite. Så tack än en gång för att du är en jämvikt!

  kram till dig!

 9. Jag äter ofta en knäckemacka på morgonen medan jag läser tidningen. Är inte hungrig, men behöver något i magen till kaffet som jag gärna vill dricka. Däremot är lunchen jätteviktig för mig!

 10. Jag har också funderat över det! Äter själv en stor skål med gröt med massa gojs på, knäckemacka med något matigt som skinka och ägg samt kaffe. Då kan jag stå mig i 2-3 h, sen är det dags för påfyllnad eller lunch 🙂

 11. Hej Fia!

  Jag har precis läst din bok PT fias tio i topp och tycker den är väldigt bra! Det jag undrar över är om man behöver köra en lätt uppvärmning när man gör dina övningar eller om man kan starta direkt bara?

 12. Jag äter oftast två knäckemackor med ägg på, men då äter jag nånting mer till, tex fil och müsli, chiagröt eller liknande. Äter jag bara knäckebröd blir det säkert tre eller fyra st, men jag har alltid gillat att äta, speciellt frukost! Heja frukost säger jag!

 13. Jag är en av dem som bara äter 1 knäckebröd/macka på morgonen… Har väldigt svårt att äta när jag vaknat, har ingen hunger innan klockan är 10 (minst!). Speciellt om jag ätit mkt/sen middag kvällen innan. Min sambo är precis tvärtom, han vaknar vrålhungrig ochslukar 3-4 mackor redan innan vi dukat fram frukosten 😛

 14. I mitt fall är det iallafall att jag bara tar kort på en äggmacka så man slipper göra alla på en gång! Sen äter jag ofta ca 3 ägg på minst tre knäckemackor, gärna mer men är liksom trevligt att lägga ihop mackan eftersom haha. Gör alltid så! 🙂

  Mackorna slipper bli sega o mjuka när man har nykokta ägg på om man gör nya vartefter man äter upp. Samma sak med att rostat bröd slipper svalna. Eller är det bara jag som tänker så? 🙂

  1. Haha samma här! När jag var yngre åt jag varannan tugga från dom rostade mackorna, för att sista mackan inte skulle svalna.

 15. Jag äter nästan alltid 1 max 2 knäckebröd med leverpastej på till frukost. Blir alltid jättemätt! Ja min frukost är ganska ensidig men äter sällan mjukt bröd och äter varken yoghurt eller fil. Knäckebröd passar mig perfekt!

 16. Vet flera personer som mycket väl skulle kunna äta endast ett knäckebröd. De säger att de har svårt för frukost. Men deras kost är inte så bra resten av dagen heller 🙊

 17. Tack för att du skrev det här inlägget! Jag äter minst fyra stycken (oftast ett till) och jag tänker då att jag frossat och får dåligt samvete. Har alltid tyckt att jag är ”stor i maten” och inte förstått hur jag inte kan klara mig/nöja mig med ett knäckebröd precis som alla andra. Så tack!

 18. Haha håller verkligen med!
  Äter stor tallrik gröt/ yoghurt med musli och 2-3 mackor och kan fortfarande vara hungrig ibland! 😂 älskar frukost!
  Och tack för all din inspiration du ger!

 19. Jag äter två knäckebrödmed leverpastej och kompletterar med ägg vid sidan av. Sedan såklart yoghurt med flingor/müsli bredvid och kaffe!
  Ett bröd är verkligen bara aptitretare 🙂

  Trevlig helg!

 20. Detta var absolut inte det minst vettig du någonsin skrivit! Det visar snarare hur märkligt vår dyn på mat är! ”En eller två smörgåsar, sen räcker det- det blir man mätt av” fast näe, ibland behöver man fem stycken, minst! Tack Fia för en helt fantastiskt blogg, du är så viktig för balansen.

 21. Jag är väldigt upp och ner när det kommer till frukost. Har varit illamående på morgonen sedan liten ålder ( ingen sjukdom ) och ibland när jag äter för mkt så mår jag jätteilla. Min kropp måste väl vakna till ibland ett par timmar så då kan ett knäckebröd räcka. Äter mer senare såfall.
  Kan säga såhär, önskar jag kunde gå banans på en hotellfrukost men är inte riktigt där än 😅

 22. 1 om man har yoghurt eller gröt till, 3-4 med MASSA pålägg om man bara äter knäckisar!!! Äter man bara en ”på bild” (det som syns) ligger det nog 3 st vid sidan av, det måste det ju göra?!? Hehe

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..