KROPPEN EFTER FÖRLOSSNINGEN – 4 MÅNADER SENARE

Jag skrev ju ett inlägg om kroppen efter förlossningen som blev väldigt uppskattat. Och idag när det är prick 4 månader sedan förlossningen så är det dags för en ny uppdatering. För faktum är att mycket har ändrats och ingenting är som det var innan. Det här är kroppen 4 månader efter förlossningen.

Jag ammar mer sällan då Edith klarar sig längre mellan varje måltid vilket gör att mjölkproduktionen har minskat. Jag har inte samma jättebröst som konstant känns som att de ska sprängas. Istället är jag ibland fundersam över om mjölken verkligen räcker till. Har haft tendens till mjölkstockning flera gånger och det har vart riktigt nära vid några tillfällen då det börjat stocka sig och blivit varmt. Tack och lov så har det löst sig genom att amma, massera, lägga på varm vetepåse, duscha hett och ibland också pumpa ur. 

ptfia
Apropå brösten så har jag nu upplevt det märkliga i att spruta ner både bebis, kläder och golv med bröstmjölk. En sak jag inte visste innan? Att det kan komma fler strålar samtidigt från bröstvårtan. Inte bara en. Varför visste jag inte det? Och varför trodde jag att det bara var en stråle. Så många frågor osv.

Underlivet är inte på topp. Får fortfarande in luft ibland om t.ex. gör någon yogaövning med benet upp och det resulterar i högljudda muspruttar. Ibland känns det som att något inte står rätt till men på efterkontrollen så var allt ok.

Har vart hos läkaren och plockat bort en polyp som tydligen lätt kommer av stygnen.

Och appropå att allt inte känns helt hundra så är jag ganska säker på att jag fått någon form av framfall (när livmodern ”ramlar ner” och är på väg ut. Ska ringa till BVC imorgon och be att få komma dit och kolla. Sjukt obehagligt!

Magmusklerna har gått ihop bra och har ungefär ett finger på tvären i mellan. Det är även spänstigt och bra vilket känns lovande. Jag behöver dock bli bättre på att göra övningarna i mammamage-appen. Jag kör post-gravid-träning med powerplate på Hälsopartners vilket jag också hoppas ska hjälpa magen och bäckenbotten ytterligare en bit på väg.

Jag har inte fått tillbaka mensen vilket är så skönt. Längtar inte alls efter den.

Styrketränar på gymmet i snitt en gång i veckan. Målet är två men det har inte riktigt gått ihop än så länge och ärligt talat så känns det ändå okej. Skulle vilja få till yogan och mammamage-appen oftare så skulle jag nog få en ännu skönare känsla i kroppen. 

Känner mig ändå stark i armar och ben efter alla lyft och böj varje dag. Vi har ju skötbädden på golvet i badrummet så det blir mycket upp och ner.

Huden på magen var väldigt lös länge men den har stramat till sig och blir mer och mer återhämtad. Magen börjar återgå till sitt gamla utseende och pigmentsranden (linea nigra) har nästan försvunnit.

Naveln (som jag piercade när jag var 18 …..) är korvigare än innan men ändå helt okej.

Är tillbaka på den vikt jag startade på när jag vägde in mig hos barnmorskan och är tillbaka i mina gamla kläder. En del jeans och byxor känns dock inte lika sköna som innan och sitter sämre.

Sexlust och amning är ju inte en jättelyckad kombination för många och jag verkar vara en av dem som inte har någon lust när jag ammar.

Min hållning är lite bättre än den ostbåge jag var den första månaden efter förlossningen en den är fortfarande långt ifrån bra. Är fortsatt öm och stel i axlar och nacke av allt bärande och ammande.

Vad mer? Blir fortfarande yr ibland om jag reser mig för snabbt och dricker fortfarande blutsaft efter blodförlusten. Har fortfarande hjälp av amningshormonerna men är något tröttare än tidigare. Det var nog allt för nu! Hojta om ni har några frågor! Vill ni att jag fortsätter med de här uppdateringarna fram till t.ex. ett år efter förlossningen?

16 oktober, 4 dagar efter förlossningen ↓

ptfia
Läs mitt inlägg om kroppen efter förlossningen HÄR! 

Läs min förlossningsberättelse HÄR! 

 

 

 1. Petra skriver:

  Men vilket otroligt bra och viktigt inlägg!!
  10000 tummar upp!

  Är så glad att det finns kvinnor som dig som vågar vara ärlig såhär!!

  TACK!

 2. Hej!:)
  Har precis börjat läsa din blogg. Jag har en två månaders bebis, och tycker din blogg är toppen för du skriver om sånt man verkligen kan känna igen sig i.
  Är nyfiken om du hade framfall? Jag känner nämligen också precis som du skrev att underlivet håller på att ”ramla ner”.

  1. PT-Fia skriver:

   Åh hurra och välkommen hit! Tack för att du läser! Jag har inte framfall tack och lov. Läkaren sa att allt borde rätta till sig och kännas mer som vanligt inom ett år. Och att knipövningarna ger bättre effekt när man slutar amma. Kram!

   1. S skriver:

    Hej! Har fått samma besked av min läkare. Ammar inte så förhoppningsvis borde allt ordna upp sig, hoppas jag. Hur har det gått för dig? Har der blivit bra down there och hur lång tid tog det? (Du kanske skrivit om det i bloggen men jag kom hit via Google och kunde inte hitta något om det när jag bläddrade runt.)

 3. Alex skriver:

  Ville bara lugna alla som oroar sig över underlivet att det är fullt normalt att det inte känns eller ser ut som innan, har man fått mer än grad 1 bristning och sytt i muskeln så tar det lite tid men allt blir bra !

 4. Emma skriver:

  Tack för ett fantastiskt inlägg att våga prata öppet om ens kropp och känslor efter graviditeten. Man ser bara allting som är bra. Men jag känner igen allting som du skriver med framfall, minskad sexlust osv. Så viktigt att prata om.

 5. Sc skriver:

  Tack för att du delar med dig. 😀 Jag fick själv en son några veckor innan dig och känner igen mig i det du skriver. Var hos en gynekolog för några veckor sedan då jag precis som du misstänkt framfall. Visade sig att jag hade fel och allt såg normalt ut. Bra att du kollar upp men det är säkert ingen fara. Fortsätt gärna att dela med dig.
  Kramar

  1. PT-Fia skriver:

   Tack för att du delar med dig av hur det varit för dig. Tack också för att du läser <3 Kram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..