10 frågor om din hälsa – del två

6. Hur ofta är du stressad och i vilka situationer? Skriv ner och försök hitta sätt som kan minimera stressen i dessa situationer.

Jag har en annan relation till stress nu efter utbrändheten, än innan. Jag är mer mån om att minimera och försöka undvika stress genom att lyssna på kroppen och faktiskt respektera dess signaler så mycket jag bara kan. Men exempel på situation som gör mig stressad är när jag t.ex. planerat att jobba när Edith sover och hon aldrig somnar (och kommer ifrån mitt vanliga sätt att vara förväntanslös. Läs mitt inlägg om det här!). Ett annat exempel är när jag under en längre tid kört på för hårt och prioriterat ner mina egna behov och gjort mycket för alla andra eller haft för mycket bokat på helger och kvällar. 

En bild från i somras som ändå visar många delar av hälsa. Grönsaker, ett glatt preggo (dvs jag), balkongen, frisk luft osv. 

7. Finns det något du saknar i din hälsa? Vad vill och kan du förbättra just nu och på ett långsiktigt plan?

Träning! Har ju börjat rehaba kroppen efter förlossning och graviditet och längtar så ofantligt mycket tills jag kommit förbi rehaben och känner att kroppen är fullt återhämtad. Då ser jag fram emot att få träna det som är roligt utan att behöva anpassa, rehaba och greja. Och vill ta upp löpningen igen! Har en löparvagn i förrådet som lockar, ser fram emot att börja använda i sommar. I övrigt så mår jag bra. Trivs i min vardag och känner inte att det är något jag saknar i min hälsa.

8. Tränar du så ofta som du vill? Fundera på hur mycket tid du vill lägga på din träning och vad som är hållbart för dig i din vardag.

Som det ser ut nu: Ja, på ett realistiskt plan. Är på gymmet i snitt en gång i veckan. Tränar post-gravid-träning på powerplate på Hälsopartners en gång i veckan. Det jag vill bli bättre på är att stå på yogamattan någon gång och köra mammamage-appen flera gånger för att stärka magen och bäckenbotten.

9. Hur ofta är du sjuk? Finns det ett mönster? Blir du exempelvis alltid sjuk första dagen på din semester kan det vara ett tecken på att du behöver sänka stressnivån i arbetet.

Sällan tack och lov. Brukar ha en förkylning varje höst, men det är allt. (TA I TRÄ, PEPPAR PEPPAR).

10. Vilken är din dröm? Om du fick skapa den mest underbara livsstil och hälsa du kan tänka dig, hur skulle den se ut då? Hur långt ifrån den är du i dag? Välj tre små detaljer som du kan förbättra redan nu. Det behöver inte vara större än att dra ner på kaffet, ta en kvarts promenad om dagen eller rensa garderoben för att hitta plagg du faktiskt trivs i.

Jag måste ändå säga att jag är i min dröm. Lever ett aktivt liv, är aktiv i vardagen, är utomhus varje dag, tränar regelbundet, använder kroppen, sover så bra som det går med bebis, äter regelbundet och har inga nojor kring mat. Trivs med min kropp och den har återhämtat sig väl efter graviditet och förlossning. Känner mig sällan stressad och när jag gör det så hittar jag lösningar. Tre små förbättringar skulle då vara att äta ännu mer vegetariskt, göra fler aktiviteter utomhus och börja yoga mer regelbundet. Meditera!

Hur kändes det att svara på de här frågorna? Vad tycker du att de säger om din nuvarande hälsa?

Ändå positivt! Det gör mig stolt att jag kommit så långt i mitt välmående och hälsa efter min utbrändhet och sjukskrivning. Det kunde jag aldrig tro när jag var mitt i det och ett vanligt, friskt liv kändes främmande och nästan omöjligt. 

Läs mer:

10 frågor om din hälsa, del ett!

 

 1. Theres skriver:

  Ville bara säga hur mycket jag uppskattar din blogg! Har inte följt den tidigare men är nu inne typ varje dag. Blir så harmonisk och det är så skönt att läsa om ett mer ”vanligt” liv än många andra profiler lever. Jag själv uppskattar lugn och ro, ta helgerna som de kommer och hänga mycket hemma. Men blir så stressad av att alla går på middagar, bruncher, reser, renoverar, köper dyra grejer etc etc. Mår så bra av att gå in här, stort tack för det <3

  1. PT-Fia skriver:

   Tusen, tusen tack för värmande ord och för att du läser! <3 <3 <3

 2. Sandra skriver:

  Åh jag är så nyfiken på vad du valt för löparvagn och varför? Är så sugen på att köpa en nu när jag äntligen efter 11 mån rehab fått okej från sjukgymnast att börja löpa lite försiktigt. Skulle så gärna vilja ge mig själv en vagn i present för att jag så tålmodigt stått ut med att hålla tillbaka mitt sug efter en rejäl löptur såhär länge 🙂

  1. PT-Fia skriver:

   En från Britax! Som sagt står den än så länge i förrådet så har inte hunnit testa den än men återkommer när jag gjort det kan berätta då hur jag gillar den! 🙂

 3. Bra frågor!
  Kommer jobba mycket med stress och psykiskt mående i min framtida karriär som kost- och hälsocoach.
  Stress är något de allra flesta faktiskt behöver jobba med idag <3

  1. PT-Fia skriver:

   Roligt att du uppskattar! Spännande, stort lycka till med ditt framtida jobb! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..