10 tips till dig som nybliven mamma

Jag har nu varit mamma i strax över fyra månader. Ingen tid alls! Är så mycket nybörjare på det här och provar mig fram varje dag. Egentligen vet jag inte om man får ge tips när man är såhär ny men jag tänker att det alltid är bra att dela insikter, knep och tankar. Här är tio grejer som jag lärt mig under den här tiden.

01.  Skit i mycket. Ditt viktigaste fokus är din bebis och dig själv. Skit i tvätten, disken och alla typer av måsten. Har du en partner så får hen ta det. Be om hjälp. Du gör redan tillräckligt som håller den lilla nya personen vid liv med mat och omsorg.

02. Strunta i alla råd. Lyssna på någon som du litar på och bolla med hen. Och gå sedan på din egen magkänsla. Du känner din bebis bäst. Och skippa flashback, familjeliv osv.

03. Öva på att inte bestämma i förväg hur saker och ting ska bli. Att ta saker och ting som de kommer utan att förvänta sig det ena eller det andra är guld värt den första tiden.

04. Kom ihåg att äta och dricka! Det är lätt att glömma och svårt att få till alla gånger. Speciellt när den lille helst vill ligga i ditt halsveck hela dagen. Men du behöver få i dig energi för att orka. Köp något på vägen, be vänner komma hem och laga mat till dig, ha enkla mellanmål hemma, laga mycket mat och frys in när ni väl lagar så det är lätt att värma till lunch osv.

05. Gör knipövningar. Gå på efterkontrollen hos barnmorskan. Är det något som inte känns bra, boka tid och bli undersökt. Låt kroppen läka i lugn och ro. Ge den ett år med fokus på rehab. 

06. Utmana dig själv. Det kan vara allt från att amma offentligt, vara ute när bebisen är vaken, gå till ett köpcenter, åka hem till en kompis etc. Du växer med utmaningen och det som i början kändes omöjligt och sjukt läskigt kommer du snart att göra utan att fundera.

07. Unna dig att lämna över bebisen till din ev. partner, familjemedlem eller vän och lås in dig i badrummet och bajsa i lugn och ro. Själv. Utan någon i knäet.

08. När du börjar med nattningsrutiner: Titta inte på klockan förrän hen sover. Att titta på klockan, skynda sig eller bestämma hur lång tid nattningen får ta verkar bara göra att det tar ännu längre tid

09. Kom ihåg att lägga bort mobilen under matningen/amningen ibland (tycker det är lätt att fastna i scrollandet) och bara titta på den ljuvliga lilla godbiten som ligger i din fam. Sug in det. Det är din lilla bebis som du har skapat in din kropp. Otroligt!

10. Det är viktigt att du också får ta hand om dig. Ni är två föräldrar (inte alltid såklart) om det här. Du som mamma är inte ensam ansvarig. Se till att du får luckor där du får göra det du behöver för att orka. Om det så bara är att sova en timme helt själv i sängen på helgen, gå till frisören och klippa håret eller få ta en lång varm dusch ifred. Och lägga en inpackning.

Bilder: Sarasblick

 1. H skriver:

  Åh, sitter med min 1,5 månader bebis och behövde verkligen läsa det här idag.
  Tack!

  1. PT-Fia skriver:

   Vad fint! <3 Och grattiskram!

 2. Micael skriver:

  Kan tipsa om denna appen för att mixa varmt och kallt vatten till ersättning och välling. Hade problemet att det kokade vattnet tog slut och det var mycket hälla ut och hälla på hela tiden. Nu blev det mycket enklare!

 3. Så fint inlägg! <3 Skulle också vilja påminna om ett blogginlägg du sagt att du skulle skriva om (kom upp i samband med frågestunden), det om att förbereda kroppen för graviditet 🙂 Ser så mycket fram emot att höra dina tankar kring det!

  1. PT-Fia skriver:

   Åh ja, den tar jag med mig och skriver! <3

 4. JOHANNA skriver:

  Publicerade ett inlägg tidigare ikväll på precis det här temat, så roligt att få läsa din version med! 😀

  1. PT-Fia skriver:

   Roligt! Ska kika! 🙂

 5. Åh tack för detta <3 Med en 1-veckas bebis i famnen var detta fint att läsa!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..