Låt oss prata mer om snippan!

Uppdatering: Det verkar fortfarande vara någon bugg som gör att en del inte kan kommentera. Sjukt irriterande! Hoppas att teknikerna hittar felet direkt imorgon. Håll ut!

ptfia-mammakropp
Underlivet kära ni. Vad vet vi egentligen om vårt egna underliv? Är det inte sjukt att vi inte får lära oss mer? Det är ändå den coolaste kroppsdelen i och med att den skapar liv osv. Ändå pratar vi inte om snippan. Jag har ju berättat litegrann om hur det känns efter förlossningen och ni är många som gett positiv respons på det. Vi kan väl prata mer om snippan?

Bara det här med att man föder ut en annan människa och sedan förväntas klara sig själv. Hur vet man ens att något är en normal läkning och när är det dags att söka vård? När jag försökte få en tid för undersökning för att kolla om jag verkligen har framfall så blev jag skickad vidare hela tiden. Ingen tyckte att jag skulle komma till dem. Det var en av er läsare som tipsade om att ta kontakt med en specialiserad fysioterapeut.

Jag känner att vi behöver prata mer underliv. Vi har behövt skämmas och gömma våra kvinnliga delar så länge. Nu pratar vi om det! En kvinna berättade att det var först efter ca 3 år efter sista barnet (hon hade fött två vaginalt) som hon började känna igen sitt underliv igen. En annan berättade att det är helt normalt att underlivet kan börja kännas annorlunda först någon månad efter en vaginal förlossning. Varför får man inte den informationen?

Så, hur mår era snippor? 

 

 1. Carro skriver:

  Bra initiativ Sofia!

  Min snippa har mått sådär senaste året faktiskt! Har gått med återkommande svampinfektioner i underlivet under hela förra året. Kan nog säga att jag lätt hade 15 infektioner under 2017. Engångsbehandlingar och salvor slutade till slut fungera. Nu går jag på en långtidsbehandling (ett halvår) sedan 2 månader och har inte haft en enda infektion sen dess! Hoppas det håller i sig!!

  Kram på er alla och era snippor!

  Carro, 23 år

 2. Kejtis skriver:

  Bra inlägg! Superviktigt att kvinnor vågar prata om vad som sker och känns i underlivet! Jag skrev själv ett inlägg om detta på både min privata och jobb-Instagram förra veckan. Födde mitt första barn för fem månader sedan och känner mig inte okej! Fick tid hos en specialist som sa att vävnaden där jag blivit sydd var alldeles för stram (jag blev sydd och omsydd, sen gick även något stygn upp) och det ger mig obehag varenda vaken sekund. Oerhört påfrestande. Något som behöver rättas till när jag slutat amma.
  Tror tyvärr att väldigt mycket handlar om att få komma till rätt person och det är trist att man ska behöva slussas runt och bli bortviftad när man söker hjälp. Hoppas du får komma till någon kunnig som ger dig ett bra bemötande!

 3. H skriver:

  Behövs verkligen pratas mer om detta!

  Just nu mår min snippa sådär, är gravid i v.40 och har massa åderbråck.

  Efter mitt första barn (är gravid med andra nu) så syddes det lite fel nära mellangården och jag fick en minimal flik som hängde, barnmorskan på efterkontrollen sa att den skulle läka ihop med det övriga runt om men det gjorde den inte och gav istället massa skav och obehag vid samlag. Fick tjata till mig att få komma till gyn och där etsades denna bort, bedövningssprutan gjorde fruktansvärt ont men det var det värt. Gick runt med denna flik i flera månader innan den togs bort, efter den togs bort blev det jättebra! Inget skav mer.

 4. A skriver:

  Tycker också det pratas för lite om detta. Har haft tre svampinfektioner på fem månader som jag inte vågat berätta för någon om (förutom sambon), det är typ det värsta jag varit med om.. har nog aldrig googlat så mycket som under denna perioden eftersom man vet för lite. Nu känns det bra igen men det känns ändå jobbigt att behöva gå runt och oroa sig över att få det igen.

 5. Sara skriver:

  Åh, det känns som att Sverige är så efter! Jag bor i Frankrike och här får ALLA kvinnor 10 besök hos sjukgymnast efter förlossning (eller fler om det behövs) för att snippan ska komma i form igen (för att man ska kunna träna, ha ett bra sexliv, och inte få prblem senare i livet). Det ses som superviktigt, det är gratis, och fantastiskt. Efter mitt tredje barn mätte min sjukgymnast elektroniskt hur stark jag var och hon (och jag) var inte nöjd innan jag kände mig precis som före – första – förlossningen.

  1. C skriver:

   Wow, vilket bra system! Snacka om att jobba förebyggande istället för att försöka jaga ikapp när problemen redan har uppkommit. Tack för att du delar med dig.

  1. Annelie skriver:

   Men vad bra! Kompetensen hos personalen höjs ju också rejält genom dylikt system.

   1. Sara skriver:

    Ja, många sjukgymnaster är specialister inom området, och i Frankrike understryker gynekologer och obstretiker vikten av att träna upp sig igen efter förlossning, för sin egen och sin partners skull, men mest för att undvika inkontinens och sånt när man blir äldre. Mina svenska vänner säger att problem oftast viftas bort, eller att man säger att det ”går över av sig själv”. 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..