Om att skapa nya rutiner

Att skapa nya rutiner är inte helt enkelt. Vi tenderar att vara inkörda i våra gamla vanor att det kan kännas omöjligt för nya att få fäste. Den senaste tiden har jag provat mig fram mellan rutiner för att hitta det som ska bli mina och Ediths nya.

Min verklighet ser ju ut så att jag kombinerar jobb och bebis, vilket kräver en grundstruktur som vi mår bra av. Jag har provat mig fram i det mesta och börjar nu landa i en plan som jag tror kommer att bli hållbar på sikt.

Vi kliver upp runt 06, käkar frukost, leker en stund och går ut på promenad. Edith somnar i vagnen och när vi kommer tillbaka så får hon sova vidare på balkongen. Jag passar på att jobba så länge hon sover. Sedan följer mat, lek och grejande till nästa sovpass. Då tar vi en längre promenad och jag kör mammamage-appen när vi kommer hem. Sover hon vidare även då så jobbar jag en stund. När Kim kommer hem så fixar han kvällsrutinen med tvätt/bad och pyjamas medan jag typ yogar en sväng/jobbar/vilar/. Jag nattar Edith vid sjutiden och kvällen ägnas åt jobb/vila. Och försöker lägga mig själv vid tio tiden.

Och en del dagar är vi iväg på jobbrelaterade grejer och grunden med mat och sömn blir ändå ungefär samma. Och någon eller några dagar i veckan är jag helt ledig och bara hänger med Edith.

Och vi har bestämt att Kim ansvarar för Edith alla helger (förutom att jag ammar såklart) så får jag lägga jobbet där, främst på söndagarna. Tanken är att jag ska förbereda så mycket jag kan för veckan så jag verkligen kan njuta av mina lediga stunder under veckorna och inte behöva känna mig stressad om Edith inte sover som tänkt eller om vi helt enkelt känner för att göra något annat. 

Tanken är att vi med det här upplägget ska få in några helt fria dagar som bara är lediga. Dagar som man kan göra sådant här härligt ↑

Så för att summera den här långa utläggningen – jag kommer att jobba nästan hela söndagarna, ibland en stund på lördagen för att få undan så mycket som möjligt för veckan. Och under veckorna jobbar jag när det behövs under sovstunderna, men kan också unna mig att vara ledig. Ser så mycket fram emot att prova det här upplägget!

 1. Sara skriver:

  Först och främst- så himla bra blogg! Gillar att du skriver så ärligt och fint. Tack! Är precis som några andra intresserade av era sovrutiner för Edith. Har otroligt svårt att få min 4 månaders tjej att sova dagtid om jag inte tar vagnen eller låter henne somna på mig efter amning. Är utmattande för kropp och psyke. Tar gärna lite tips om du har.

  1. PT-Fia skriver:

   Tusen tack för värmande ord! Absolut, lyfter det! 🙂

 2. Matilda skriver:

  Hej PT-fia!! Hur lägger ni upp det med städ, tvätt och mat handling? Intressant att veta eftersom jag själv har en bebis som är 3 veckor äldre än din. Jag får nästan inte ihop det vissa dagar🙈😁

  1. PT-Fia skriver:

   Vi har tagit hjälp med storstäd, Kim sköter än så länge all handling, matlagning och det mesta av tvätten! 🙂

 3. Sofie skriver:

  Kan du inte skriva ett inlägg om hur ni fick Edith att somna så tidigt för natten?
  Jag själv har en liten kille på strax över tre månader och vi hoppas med på att han ska somna vid 19 i framtiden men just nu känns det långt bort. Han brukar somna vid 20.30-21 och brukar sova till nån gång mellan 02-05 när han vaknar första gången för att äta. Nästa matstund brukar vara nån gång mellan 5.30-7.30 och sen går vi upp vid 09.
  Vet att du har skrivit att Edith ammar i sömnen men vet du ungefär hur många gånger per natt hon äter? När äter hon första gången efter att ni nattat henne?
  Hade varit kul att höra hur ni gjort gällande detta 😊
  Kram och tack för en bra och ärlig blogg!😘

  1. PT-Fia skriver:

   Absolut, kan ta upp det! 🙂 Kram!

 4. Emelie skriver:

  Kan du inte berätta om hur ni berättade för vänner och familj att ni var gravida? Och tog ni testet tillsammans du och Kim eller berättade du för honom? Märkte du att var gravid innan (typ utebliven mens)?

  Kram och tack för en så himla snäll blogg

  1. PT-Fia skriver:

   Absolut, lyfter i ett inlägg! Kram och tack för värmande ord! <3

 5. Alex skriver:

  Hur går de med maten för Edith har hon smakat på mycket har ni börjat med välling? Här var de popolärt med mangopure i början 😀

  1. PT-Fia skriver:

   Ingen välling än. Hon har fått några smakportioner gröt och smakar lite av det vi äter! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..