Ugnsbakad sötpotatis

Hörni! Alltså! Jag vet knappt vilka ord jag ska välja. Har ni provat ugnsbakad sötpotatis? Om inte – GÖR DET BARA. Förlåt för de stora bokstäverna men ni behöver förstå hur förbaskat gott det är. Svingott som syrran skulle sagt. Det är så gott att jag sörjer att jag inte upptäckte sötpotatisen förrän typ 2012 eller så.

Om du fortfarande tvekar – det går supersnabbt att göra den också. Och är enkelt. Det enda som krävs är olivolja, smör, flingsalt – och sötpotatis såklart. Och eventuellt chiliflakes om man tycker att det är kul.

Gör såhär: Sätt ugnen på 200 grader (varmluft). Dela sötpotatisen på tvären. Massera den med olivolja och lägg i en ugnsform. Skär ett kryss i mitten, placera en klick smör på krysset och strössla över flingsalt och chiliflakes. Sätt in i ugnen och grädda i ca 20 minuter eller tills den blivit så mjuk som du önskar i mitten.

Servera med något du gillar. Exempelvis sesampanerad halloumi, hummus och grönsaker.

Såhär ser den alltså ut när det är dags att skjutsa in den i ugnen ↓

Och såhär gyllene och fin ser den ut när den är klar ↓
Lagade det här till mig och min koordinator Elin i fredags. En snabb lunch som blev så god. Det hela var dock spontant så det var lite för lite mat. Vi delade på en stor sötpotatis, men vanligtvis så äter jag nästan en hel stor själv.
Edith fick inte smaka eftersom den var täckt av chili men hon är så intresserad av allt som vi stoppar i munnen. Det är så roligt att börja introducera mat och låta henne upptäcka livets grej. 
Läs mer:

Recept till lunch och middag

 1. Emma skriver:

  Det går även att göra sötpotatis i mikro på 8-10 minuter på högsta effekt. Jag fyller med oliver, feta och kanske lite creme fraiche samt kryddor. Riktigt gott! 🙂

 2. Stina skriver:

  Min lunch var en halvtråkig matlåde-lunch men som piggades upp med en färgstark sallad till. Älskar inlägg som dessa när mat får ta plats, så inspirerande!! Älskar hur du förmedlar mat på ett lättsamt och inspirerande sätt, får mattokiga jag att vilja laga mat mest hela tiden, hehe…

  1. PT-Fia skriver:

   Åh så roligt att höra att du gillar! 🙂

 3. C skriver:

  Åh så gott! Hade hel glömt bort sötpotatis, hur nu det är möjligt. Ska göra detta i veckan. (Mitt första barn älskade förresten chili, hon reagerade inte på det alls. Mitt andra barn kan nästan lukta sig till chili och vägrar äta det hehe)

  1. PT-Fia skriver:

   Så gott! Oj spännande att det var så olika! 🙂

 4. Detta veganska recept från deliciously Ellas kokbok har jag gjort flera gånger, väldigt gltt och mättande! Med svarta bönor, svamp avokado och lime-tahinisås!

  http://www.dailymail.co.uk/home/you/article-3397776/Deliciously-Ella-Day-best-baked-sweet-potato.html

  Just nu sitter jag dock bara och äter vitt rostat bröd, makaroner och ostsås och väntar på att bebis ska ploppa ut….. (bf i övermorgon) känner mig onyttig och slö men har det samtidigt väldigt skönt ochtillåter migäta exakt det jag är sugen på. Kram ha en fin dag!

  1. PT-Fia skriver:

   Åh tack för tips! Wow vad spännande, all lycka till och grattis! Kram! <3

 5. E skriver:

  Åh gott!! Måste testa! Äter du även skalet när du gör den såhär, eller äter du bara ”innanhöljet”? :’D tänkte eftersom den inte såg skalad ut..

  1. PT-Fia skriver:

   Äter det ibland. Om det är skrubbat och smakar bra kan det absolut även slinka ner delar av skalet! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..