När känslorna äger

Det är en helg när jag skriver det här inlägget och jag är rätt trött. Vi vaknade alldeles för tidigt imorse och kom inte riktigt till ro igen efter det. Edith skämmer bort oss med sömn så när hon vaknar såhär tidigt märks det eftersom vi inte är vana. Jag känner mig lite skör. Som att saker lätt kan ta sig in. Är ändå rätt glad och tillfreds, men den där skörheten är påtaglig.

Och så vänder det på en sekund. Ett sms får mig att känna mig liten. Jag är inte glad längre. Bara trött. Och plötsligt är det här en dålig dag och om jag inte passar mig så kan det kännas som en dålig vecka. Vad är det med dessa svängar? Det här är typiskt mig. Jag flyger högt eller ligger still. Är jätteglad och njuter av det lilla i livet. Eller biter mig i tungan för att inte gråta när hörlurarna fastnar i dörrhandtaget. Få mellanlägen. Glad. Ångestriden. Stark. Svag. Stabil. I obalans. På gång. Loj. Känslorna äger mig ofta.

 

 1. Känner också så igen mej! Känslorna äger denna kropp totalt, jag bara hänger med och försöker hålla lite kontroll nu som då. Kämppa på Fia!! 🙂

 2. Känns igen. Och här har hela känsloregistret varit igång idag. Från otrolig glad, till att jag slitit mitt hår av envis fyraåring och gråtande bebis, till tårar i duschen.. känslomänniska delux.

 3. Igenkänning här! Det ända som funkar är faktiskt att ta sig tid att prioritera vila, att göra en sak i taget, inte stressa, i dagens samhälle ska man behöva multitaska så mycket. Har man planer på lördagen, ja då får man ta söndagen hemma med familjen

 4. Hög igenkänningsfaktor!!! Tack för att du delar med dej! Hjälper när man själv har dåliga dagar! ❤️

 5. Oj, vad jag känner igen mig. Lika fantastiskt som det kan vara att få känna så mycket och innerligt, lika tungt och dränerande kan det också vara. Blir så lätt att när jag för stunden har det tufft känner att det kommer bli en dålig vecka. Jag tycker det är så lätt att gräva ner mig i känslorna och känna mig helt knäckt när de tillfälliga svackorna kommer istället för att bara acceptera läget för nu och vara öppen för att det nog lättar snart. Tack för att du sätter ord på också det tunga och jobbiga.
  Skickar kramar!

 6. Stor igenkänning! Försöker ofta hitta svar på varför jag har dessa toppar och dalar. Kan ju skylla på allt möjligt; hormoner, amning, graviditet, dålig nattsömn, utmattad m.m. alltid finns det något att skylla på… Men ibland blir jag rädd att jag kanske faktiskt inte mår bra på riktigt. Jag blir inte riktigt klok på mig själv. Jag jobbar mycket med att känna in mitt mående och sen sänka kraven utifrån det. Vara förlåtande och acceptera alla känslor. Typ ”Idag är jag skör och ledsen” och sen inte lägga någon värdering i det. Inga lösningar, inga förklaringar. Bara snällhet och respekt. Det är skitsvårt! Tack för att du skriver om detta. Så skönt att läsa om verkliga känslor och inte bara putsade ytor. Tack ❤

 7. Jag känner verkligen igen mig!! Jag är också hsp. Mina känslor är överallt hela tiden och det svänger snabbt. Men jag tycker att jag har fått bättre förhållningsättt sen jag verkligen började med yoga men mest meditation! Kan rekommendera insight timer! Det finns från 1 minut till länge. Nästan alltid får det mig att må bättre när jag också bli skör. Kram!

 8. Hög igenkänning ❤️ Blir så frustrerad o tänker ibland att det är fel på mig. Men man är som man är ❤️ istället för att ändra på mig själv försöker jag ändra på omständigheter i livet. Träning, återhämtning, energi-boostar osv för att de där dalarna bara ska bli små vattenpölar 💪🏻 #förlossningsdepression

 9. Förstår med precis hur du känner! Tänkte med på högkänslig person som en annan kommenterade. Jag diagnostiserade mig som det nyligen 😉

 10. Åh ja, exakt så är jag med och har alltid varit. Både på gott och ont. Varm kram! 💕 Ps. Vilken underbar blandning av härliga inlägg du delar.

 11. Hej vi kan bilda klubb! Har en grabb på 1,5 år och det här småbarnslivet tär verkligen på mig. Snart två år (ÅR!!!) utan vettig, kontinuerlig sömnrytm. Nån vecka har han sovit bra men vanligtvis vaknar han en gång om natten så sömnen blir upphackad eller så vaknar han långt före tuppen gal. My gad vad tungt det är ibland 😩 Så jag känner igen mig, upp som en sol och ner som en pannkaka för minsta lilla. Kram på oss!

 12. Mitt i prick! Jag har ett arbete där jag måste stänga av känslorna ofta för att orka med, vilket gör att de istället svämmar över hemma…

 13. Känner också igen mig!
  Ibland behöver jag, och tycker om, att vara så nära mina känslor men ibland vill jag bara få stänga av.
  När känslorna påverkar mig för mycket (och då alltid negativt) behöver jag resonera med mig själv ett tag för att ”ta tillbaka kontrollen” och inte låta det ta över och färga hela dagen. Jag får försöka se logiskt på det hela och acceptera att det är helt okej med dagar som inte är toppen. Att borsta tänderna och le mot mig själv i spegeln efteråt brukar fungera som bot 😉

 14. Det är så befriande att läsa att jag inte är ensam om det här! Jag blir också så känslig i perioder och vissa dagar hinner jag inte ens resa mig ur sängen innan jag börjar gråta. Jag grubblar sönder på varför jag finns på den här planeten och vill inte att någon ska ens se mig och några dagar senare är allt typ bra igen. Tycker att jag ser ett samband i mina dippar och min menscykel så jag ska börja skriva kalender och hoppas att jag kan få hjälp med det. Jäkla känslor och svängningar alltså, önskar ingen annan detta men det är slm sagt ändå skönt när man får höra att man inte är ensam.
  Kram och tack för att du lyfter viktiga ämnen och tack till alla som också delar med sig av sina historier!

  1. Jag känner så igen mig i vad du skriver! För någon månad sen började jag och skriva dagbok och följa upp menscykeln, och dessa humörsvängningar alltså! Så skönt att man inte är ensam. Håller på att bli galen på mitt svängande humör ibland.

 15. Hög igenkänningsfaktor på den! <3
  Går igenom många tuffa saker i livet nu, allt händer på en gång, i ena stunden känner jag mig stark, i andra sekunden svag och gråter för minsta lilla.. men, jag jobbar på att acceptera att det är okej och att man inte alltid måste vara stark.
  Tack för en fin och viktig blogg!

 16. Hej Fia,
  Om du inte redan har läst den så rekommenderar jag ”Den högkänsliga människan” av Elaine Aron, den var/är viktig för mig som också lever väldigt nära mina känslor. Hoppas ni får det kanon i Kanada!
  /Hanna

  1. +1 på detta! Efter att ha insett att jag är högkänslig är det lättare att förstå alla känslor som ständigt svajar. Jag känner igen mig jättemycket i ditt inlägg och kan rekommendera dig att läsa mer om HSP.

 17. Känner igen mig så väl! Men det är tack vare dig som jag inte längre gräver ned mig så djupt när dessa dåliga dagar kommer. Då försöker jag bara acceptera dom och ta bort så många krav som möjligt och försöka vara snäll mot mig själv. Försöka tänka att imorgon blir det troligen en mycket bättre dag och det är ok att ha dessa dagar också.
  Tack för att du lärt mig det!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..