Så tränar du på utegymmet!

Jag blev lite pirrig i kroppen när jag gick förbi utegymmet vid Hammarbybacken och såg hur befolkat det var. Äntligen! Jag stannar ofta till vid utegymmen och tycker det är ett bra sätt att göra träning tillgängligt. Det känns betydligt mer inspirerande att hänga vid utegymmet nu än att gå in på ett vanligt gym. Och när vi ändå är inne på det så vill jag passa på att lyfta den här artikeln, om just utegym, som jag gjorde med Topphälsa för några år sedan. 

Träningsövning 1: Balanshoppet

Kliv från stock till stock för att hitta balansen. Öka till att hoppa eller lägg till jämfotahopp för att öka utmaningen.

Bra för: Självförtroende, balans, koordination.

Träningsövning 2: Hinderbana

Gör stockarna till en hinderbana. Placera händerna på stocken, hoppa upp och över. Få stöd från magen och klättra över så snabbt du kan.

Bra för: Styrka, koordination, pulshöjning.

Träningsövning 3: Köttbullen

Häng i luften med rak kropp, lätt böjda armbågar och spänd mage. Dra upp knäna mot bröstet, håll kvar ett par sekunder och släpp ner dem långsamt. Upprepa.
Bra för: Core, axlar.

Träningsövning 4: Bautaklivet

Sätt en fot på stubben och tryck upp till stående. Håll emot ordentligt på vägen ner. Landa med böjt ben och tryck direkt upp igen.

Bra för: Rumpa, lår och ger pulshöjning.

Träningsövning 5: Handstående

Placera händerna en bit från ett staket. Klättra upp med fötterna och tryck upp rumpan. Spänn benen så de är raka och pressa händerna ner
i golvet. Sträva efter 90 grader i höften.

Bra för: Mod, koordination, axlar, core.

pt-fia
Träningsövning 6: Grodhoppet

Placera händerna på en bänk. Spänn magen och hoppa från sida till sidan i ett högt tempo. Utmana dig själv genom att inte stanna mellan hoppen.

Bra för: Pulshöjning, axlar, ben.

7. Pulshopp

Stå i ”störtloppsposition” med rumpan ner mot marken. Spänn magen och hoppa högt över hindret i ett jämfotahopp. Upprepa tills du hoppat över alla hinder.Bra för: Ben, rumpa, pulshöjning.

Använd övningarna på klassiskt sätt med ett antal repitioner, kör som cirkelträning eller sätt ihop det som en hinderbana. Enjoy!

Foto: Kristian Pohl

 1. Ellen skriver:

  Mycket bra övningar och vilka underbara bilder! 😍😍

 2. Tack för inspirationen! På dagens promenad passerade jag en ställning för armgång (alltså, det borde väl heta nåt smartare än så?). Klättrade upp och hängde raklång där en stund och tänkte att på sikt kan jag nog bli en hängande köttbulle. 😀
  Nyttjar gärna utegym och hinderbanor (som oftast är tänkta för barn) för att aktivera fler delar av kroppen än vid en vanlig promenad.

  1. PT-Fia skriver:

   Roligt att höra att du inspireras och att du fick feeling! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..