Min semester kostade 100 000:-

pt-fia-_
Vi kom nyligen hem från ett dygn i Mariefred. Kim tog med mig för att fira min 30 års dag med allt som är härligt. Jag har tjatat om Mariefred länge eftersom det verkar så fint där. Slogs av att det kändes lite skönt att få lägga ut på instagram att vi var på en weekend i Mariefred – inte på trendiga W hotell i Barcelona. Inte i Positano eller något annat storslaget. Att jag ens reflekterade över det.

Men det är ju så vår värld ser ut nu. Förlovningsringarna blir större. Folk reser inte bara två eller tre gånger per år, utan nästan varje månad. Barnfamiljer åker iväg på semestrar alla skollov. Jag och en vän förundrades över hur folk har råd med allt. På hennes jobb är kollegorna (typ) borta på semestrar mer än de jobbar. De åker till Sydafrika över jul och nyår, åker till alperna på skidsemester på sportlovet, är i Åre över påsken, kör Ibiza – Cannes – Palma på sommaren och någon härlig weekend 2-3 gånger under hösten. Plus har nya kläder ofta, minst två märkesväskor, någon cool bil, äter ute dagligen och så vidare. HUR HAR FOLK RÅD? En annan jag pratade med sa att i deras vänskapskrets så berättar folk hela tiden om hur dyrt allting är, i syfte att bräcka varandra och att standard är 100 000:- per familjesemester och att det blir en sådan varje vinter. Minst.

Jag tänker på hur vi konsumerar. Hur allt verkar så normalt på instagram. Det är inget konstigt att ha nya kläder på varje bild. Det är inget konstigt att dricka skumpa flera gånger i veckan. Det är inget konstigt att ha ett helt flöde med semesterbilder. Det är inget konstigt att ha tio märkesväskor. Det är inget konstigt att tänka att världen är ens lekplats. Allt är så normalt. Och jag är själv inte oskyldig såklart. Vår bröllopsresa till Maldiverna kostade 100 000:-. Då tog jag en utdelning från mitt bolag och bekostade den största delen. Min förlovningsring och vigselring kostade totalt 55 000:-, men vi betalade lite mindre pga rabatt. För mig är det här sjuka summor som är undantag. Ändå så är det så lätt att dras med och tro att det är så vardagen ser ut. Att lyx, flärd, resor varje månad och olika outfits är det vanliga livet för gemene man. Vi måste vakna.

 

 1. Håller helt med. Men jag undrar hur så många orkar följa alla dessa människor som försöker måla upp sina sociala medier som utopier. Jag har också kompisar och kollegor som måste visa allt och skryta om sitt drömliv – men jag väljer att inte följa dem. Känner lite att folk uppmuntrar deras skrytande genom att följa och gilla och kommentera. Man väljer faktiskt mycket själv vad man vill ta del av.

 2. Ja verkar som alla lever filmstjärneliv idag och så klart tar miljön stryk. Har lite svårt att förstå småbarnsföräldrar som gör flygresor kors och tvärs över jordklotet flera ggr om året. Speciellt nu när klimatlarmen duggar tätt. Jag menar det är ju barnen som är små idag som verkligen kommer få det tufft pga miljö/jklimatförändringar. Man kan faktiskt ha mysiga och bra semestrar även på nära håll och man behöver inte så mkt saker.

  1. Precis min åsikt! Hur kan man rättfärdiga detta om man har barn och när vi står inför en klimatkris? Jag har slutat följa de bloggare som reser var och varannan vecka.

 3. Jag tycker detta är ett väldigt viktigt ämne. Tror tyvärr att många av dessa bekostar sin livsstil med lån och sådant. Men jag kanske är fördomsfull?
  Själv kom jag nyligen hem från 16 dagar i Florida och Karibien. En resa jag gjorde med min bror och min mamma, vi gav den till mamma när hon fyllde 60 år.
  När vi var små var vår semester i Finland, till farmor och farfars gamla hus. Vi hade ”inga” pengar, pappa var alkoholist och söp upp pengarna. Så för mig och min bror så kändes detta viktigt och kul. Att vi fick göra något ihop.
  Min bror tjänar bra men tog hänsyn till min ekonomi, dock var vi överens om att vi ville göra en Karibienkryssning.
  Jag anser att jag har det gott ställt utan att tjäna multum, men jag bor också själv i en bostadsrätt utanför Stockholm och har en häst, så jättemycket pengar över är det ju inte.
  Jag sparade hårt under året och klarade av att samla ihop till min resa och halva mammas (brorsan lade dock mellanskillnaden för Premiumklass på flyget till mamma) + fickpengar. Var så stolt och tänker också fortsätta vara det.
  Har alltid varit ganska kass med pengar så det var stort för mig. Förstår att det kanske inte är mig du menar, men jag står för vad det kostade (vilket är mindre än de flesta tror) och njöt av varenda sekund. Och det tycker jag också man ska få göra 🙂 Det är ju liksom upp till var och en. 🙂

 4. Viktigt ämne – tack för du lyfter det. Generellt verkar svensken ha skaffat sig överklass/lyxliv som ideal – och då inser många inte att vi som ”normal-svenskar” redan tillhör de absolut rikaste i världen globalt sätt – även de av oss som har det sämre ställt med svenska mått. Men nu har det liksom gått totalt överstyr och man verkar titta på kändisars och miljonärers livsstil som ideal – med konsekvenser för klimat/miljö framförallt och tolerans för ökade klyftor, man ser liksom inte att alla inte har det som man själv i sin bubbla. Väldig stor skillnad mot för 20-30 år sen! Även medelsvensson behöver resa mindre, konsumera mindre om vi ska klara de globala utmaningar vi står inför, inte konsumera mångdubbelt mer. Jag jobbar med humanitära frågor och tänker ofta att de flesta svenskar skulle ha gott av att göra en veckas besök hos en familj i ett fattigt land som drabbas hårt av klimatförändringar, att de hur det är att kämpa för mat för dagen, att vara lycklig över möjligheten att gå i skola eller få tillgång för vaccinationer för sina barn. Eller besöka ett flyktingläger så kanske man är mindre benägen att ropa efter stängda gränser… perspektiv!

 5. Det er helt typisk for tiden vi lever i, men absolutt ikke ok! Folk har glemt at det er en tur på stugan med de enkle dagene og livet som faktisk fyller opp energien minst like mye ❤️

 6. Tror att det som händer i Sthlms innerstad ibland uppfattas att det är så ”Svensson” lever. Så är det ju inte. Det är känt att unga i Sthlm har det bättre ställt än andra nära huvudstäder, högre löner. Vet ej varför…och då kan bilden bli att ”alla har det så”. Så är inte fallet, och man kan fundera på hur många i sina sociala medier som tillhör den klicken…

  1. Visst är det så att vi (även vuxna) har högre lön i Stockholm, men levnadskostnaderna är också högre här. Alltså bostäder, mat etc. Så jag vet inte vad mer du har info om som skulle göra att vi har det bättre ställt i Stockholm? 🙂

 7. Så himla viktigt inlägg!
  Jag har tänkt på det här ofta under de senaste åren, hur vänner och folk runtomkring mig har råd med resor, hus, bröllop, flytta till nytt hus efter mindre än ett år i det första, dyra presenter till alla kompisgäng man är med i, äta ute varje vecka – och jag har känt en enorm stress och skuld för att jag själv inte är där, och undrat hur jag ens ska kunna komma dit. Hur går det ihop? Ju mer jag tänker på det, ju mer inser jag att många nog tyvärr lever över sina tillgångar och använder kreditkort, lån mm. i en större utsträckning än vad som är rimligt. Den insikten har fått mig att må lite bättre, för jag vill HA pengarna till de sakerna jag ska göra, jag vill inte låna dem.
  Då får det ta lite längre tid att spara ihop till dem. Alla yrken är så olika också, och jag vägrar skämmas för att jag just nu arbetar i en lågavlönad bransch och bor själv och får kämpa för att få månaderna att gå ihop. Vägrar låta prestigen stressa mig.

 8. Bra inlägg!
  Har så svårt att förstå att människor har möjlighet och tar sig möjlighet till sådan lyx konsumtion. Är så lång ifrån min egen värd.

 9. Ser detta bland mina elever. ”VA? behöver du ledigt i anslutning till påsklovet för att du ska två veckor till Thailand NU? Du var ju på Kuba på höstlovet…”

  Såå nyfiken på vad dessa föräldrar jobbar med. Lönerna måste i mina mått mätt vara skyhöga.

  Vi har ingen dyr livsstil och löner på drygt 30″, men jag har gått ner i tjänst för att vara hemma med vårt barn mer och vår lägenhet äter upp våra inkomster. Det var drömmen att vi kunde resa förra året (då bekostade jag halva resan med sparpengar).

 10. Kunde inte säga det bättre själv. Det är som om resandet har blivit var människas rättighet, oavsett om en har råd eller inte.
  Nej, slå ett slag för hemester, hitta det som är nära men ännu oupptäckt.

 11. Tack för ett superbra inlägg!
  Så vettigt och rätt att reflektera över detta. Jag vet inte hur ofta jag funderar på att folk har råd?!? Det går inte ihop för majoriteten att resa i den utsträckningen och dessutom ha massa nya kläder och saker.
  När jag var liten hade jag förmånen att vi åkte utomlands på sommaren och skidor i svenska fjällen på vintern, men mina föräldrar sparade noggrant varje månad för att det skulle vara möjligt. Det var under inga omständigheter tal om ”onödiga utgifter”. Tex äta lunch/middag ute. De där resorna var värda mycket mer än det vi fick avstå, och jag har lärde mig att om man hanterar pengar kan man klara sig bra och göra roliga saker.
  Många barn idag lär sig tyvärr inte värdet av pengar!

 12. Tycker vi borde fokusera mer på vad som faktiskt är viktigt här i livet, inte konsumtion! Utan mående, välbefinnande osv..
  Varför är det så viktigt att visa andra hur bra man har det??

 13. Vi gifte oss förra året och där fick jag hela tiden påminna mig själv om prislappen på allt. Vi är absolut inte gjorda av pengar och det är så lätt att ryckas med i ”det är väl klart att vi måste ha…” eller ”åh den va fin”. Allt ska se så fint ut på bild.. Det är så sjukt lätt idag att klicka hem saker också ”betala i maj” osv. Sen såg jag dokumentären ”The True Cost” (som jag verkligen rekommenderar) så har jag börjat reflektera över varje köp, behöver jag den här egentligen? Fler kanske skulle kolla på lyxfällan istället för typ kardashians 😅 det gör en mer verklighetskänsla.

 14. Tack för detta inlägg! Jag har själv börjat förundra mig över hur ofta människor resor. Om jag går tillbaka till min barndom var det väldigt få som åkte utomlands. I nutid ska alla fara och flänga på weekends, lov, sommar, höst…. alltid hela tiden. Jag blir stressad och samtidigt väldigt ledsen. Där måste vara någon stressfaktor, att aldrig kunna slappna av och bara njuta av att vara hemma.

 15. Måste göra ett litet tillägg. Ser att många skriver om skulder. Det kan i många fall vara så att de som har höga skulder totalt sett har betydligt bättre ekonomi än de som inte har några. Har de höga skulder (åtminstone bostadsskulder) innebär det i stort sett alltid att de har mkt höga inkomster. Kom ihåg att många tjänar 70-80 000 idag och betydligt mer ibland – det är inte alls ovanligt. Och dessutom väljer många att låna ist för att ta av sitt sparkapital då räntorna är så låga. Det är därmed mer ekonomiskt och alltså oftast smart. Man kan inre dra för höga växlar av höga skulder utan måste se till helheten.

 16. Så bra inlägg! Har också tänkt mycket på detta. Min syster peppade mig med ett köpfritt år för några år sedan. Köpte inga prylar, kläder, heminredning mm (bara mat och kanske secondhand). Det ändrade hela mitt synsätt på konsumtion.. Nu handlar jag bara det jag behöver, försöker rensa ut om jag köpt något nytt. Gillar inte tanken på att samla på hög.

  Såg en dokumentär, där kontentan av det hela var att det vi köper kostar oss egentligen inte pengar utan istället tiden vi investerat i att tjäna ihop pengarna.

  ”Du är inte rik förrän du har något som inte går att köpa för pengar”

 17. Jag håller med helt, men det allra viktigaste är att tänka på hur konsumtion och resande påverkar miljön. Och hur sjukt det är att vi reser och konsumerar på bekostnad av andra, för i slutändan är det ändå så. Vår hutlösa konsumtion kostar massor för miljön och även vårat resande. Jag säger inte att vi inte ska resa alls, turism är också en jätteviktig näring…men att resa smartare och konsumera smartare kommer att bli nödvändigt! Att alltid köpa nytt, bättre och större håller inte. Vi måste börja handla smartare och med planen att sakerna ska hålla. Vi reste också på en dyr bröllopsresa, men det var ett undantag…inte något vi gör var och vartannat år. Vi måste börja tänka efter… Boken ”Prylbanta” är jättebra!

 18. Oj vad olika bild man kan ha av detta! Min bild är att folk i allmänhet är väldigt avslappnade till detta och snarare håller tyst om extravaganser eller utsvävningar. Här vi bor- i söderort i Sthlm- köper många inte presenter på barnkalas utan man skänker pengar till ett utsett ändamål. De flesta jag känner är miljömedvetna och kompenserar för sitt resande, är med i bilpool osv. Enda gången jag hör folk prata om pengar är när personer från andra ställen i landet är här och vill prata bostadspriser, pengar etc. gääääsp säger jag- gud så trist! Jag tror vi redan är på väg därifrån!

 19. Detta är kanske som att svära i kyrkan men jag och min man reser ofta. Gärna långt borta & minst 2 veckor. Jag har 6 veckors semester från jobbet men sedan är det ju en del helgdagar. Jag jobbar heltid i butik och har inte massor med pengar, butiksanställda är inte bra avlönade.
  Vi bor i en bostadsrätt och ca 8 km till centrala Köpenhamn. Dvs den är billigare. Och ja. Vi bor billigt i denna.

  Dock kan man ändå resa och shoppa om man vill. Jag tar alltid med mat till jobbet, lagar ofta middag hemma och går vi ut går vi till något billigare ställe. Jag dricker inte kaffe så köper aldrig kaffe eller te på väg till eller när jag är på jobbet.
  Vi bokar resor en bit i förväg och kan då slå till när vi hittar billiga biljetter. Man tjänar en del på att boka flyg & hotell separat och inte flyger med charterbolag t ex.
  Att resa behöver inte vara dyrt. Letar man bara lite och jämför så går det att komma ner rejält i pris! 🙂

  1. Håller med. Beror självklart på vad man prioriterar, hur ens liv ser ut och vilka möjligheter man har. Jag är student men har kunnat göra långresor till Sydafrika, USA, Bali och inom Europa under mina studier. Detta för att jag älskar och resa och gärna lägger pengar på det. Syr däremot alltid ihop min egna resa och är en fena på att hitta billiga flygbiljetter, boenden och matställen. Jag har dock en billig i Sverige lägenhet, köper inte så mycket alkohol, festar inte upp flera hundralappar i månaden, lagar mycket mat hemma och cyklar överallt. Och självklart: jag har varken barn eller husdjur. Då kommer man undan en del 🙂 Dock skulle aldrig lägga 100.000 kr på EN resa. That’s waaay to much money. Det är typ det jag tänkt lägga på min jorden-runt resa! 😉

 20. Instämmer! Jag och min jobbar heltid båda 2 men har absolut inte råd att åka bort på semester eller renovera.
  Grannen och hennes familj var nyss till Thailand i 2 veckor och nu renoverar de och bygger ut, jag fattar inte hur folk har råd verkligen 😳

 21. Tänker på det här jätteofta – jag FÖRSTÅR INTE var folk får pengarna ifrån? Det är ju en sak att tappa perspektivet om man _har_ pengarna, men hur mång har det?? Precis som du säger så är det resor på VARENDA lov och så weekend o spa på det. Lite Liseberg och Kolmården däremellan, lite chill. Folk som man vet exakt vad de jobbar med o rimligtvis kan ha i lön – så börjar man undra varför vi själva absolut inte har råd med något av det. Fint hus, tiptop inredning, 2 bilar, loungemöbler i trädgården, nya kläder och överraskningar…. Nej, jag förstår verkligen inte. Även om jag förstår att alla katastrofer inte syns på ytan och att allt måste betalas i någon ände så blir jag ofta less på att man själv känner sig otillräcklig.

 22. Jag slutade shoppa för drygt två år sen. Jag blir lite ledsen när konsumtion ses som det ”normala” när man i samma andetag säger sig ”ha för lite tid”. Genom att konsumera mindre kan vi få mer tid till relationer. Mindre konsumtion kan också innebära att vi kan arbeta mindre: mer tid för annat. Bilden behöver nyanseras.

 23. Viktigt att prata om! Som så mycket annat som du skriver om! Skickligt att dessutom få ner det i skrift utan att döma någon. Snyggt!

 24. Jag tänker ofta på det. Att alla verkar ha hur mycket pengar som helst och ständigt köper nytt. Själv är jag sjukpensionär och ensamstående mamma så jag har varken råd med nya kläder eller några resor. Sommaren spenderar bi oftast hemma om vi inte har tur att hitta nått billigt som vi kan åka till någon dag/natt. Men hetsen gör det jobbigt att aldrig själv ha råd.

 25. Jag tänker att pengar förlorar sitt värde när man har i överflöd och det är nog lätt hänt tyvärr 🙁 men jag känner att så länge personer har råd så får de göra vad de vill. Däremot folk som lånar för att bekosta en livstil som är över deras tillgångar. De oroar jag mig för 🙁

 26. Så viktigt och tänkvärt! Vi försöker tänka tvärt om. Vad är viktigast: tid tillsammans. Så vi sparar in på så mycket konsumtion vi kan, är mer kreativa för semstrar (Mariefred är ju ett superbra alternativ!) och gör så mycket vi kan själva. Då kan vi gå ner i arbetstid och helt enkelt vara mer med varandra! ❤️

 27. Så sjukt bra inlägg! Så osunt att konsumera på detta sätt, vad hände med att vara tacksam för de man har? 🙏🏼

 28. Tror det är jättelätt att tappa perspektivet. Man ser inte pengarna fysiskt längre utan allt finns på ett kort. Man dras med och det måste se ut på ett visst sätt. Jag vet en exkollega som tog lån för att åka på semester, dyrt! Jag blir rätt mörkrädd. Alla våra grannar åker iväg på alla lov, det är städhjälp hemma, trädgårdsmästare, allt som ska göras tar man in hjälp för…för att vadå? Dom är ju aldrig hemma. Vi älskar att vara hemma, påta i trädgården, grilla, leka,åka ut med lilla båten, hänga hemma är ju liksom det bästa som finns! Det är ju därför vi har köpt hus. Klart att det kan vara kul med semester på annan ort, men det är nog tusen gånger bättre med en weekend i mariefred än en vecka på lyxresort. Vet många som tyvärr tar lån för det mesta, rycks med i lyxen som verkar så viktig. Jag hoppas innerligt att de inte tappar bort sig själva på den resan

 29. Håller med! Svårt att se saker i perspektiv numera. Jag tycker typ att bloggare/influencers borde skriva ut prislappen på resan också på samma sätt som man gör med reklam/sponsrade inlägg…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..