Recept: Glömd maräng

Har ni sett något så trevligt? En maräng som är både len, frasig, krispig och fluffig. Med vispad grädde och färska bär. Japp! Den heter ”glömd maräng” eller ”glömd kaka” och är skitgod på ren svenska.

Varför glömd? För att det är precis det man gör. Baka ihop en riktigt god maräng, häll upp i en form, ställ i ugnen, stäng av värmen och glöm bort den till nästa dag. Enkelt.

Stiftade bekantskap med den på nyår för några år sedan och kunde inte riktigt släppa den efter det. Den är nästan i klass med en riktigt bra pavlova, även om jag alltid väljer pavlova om jag måste välja.

Recept Glömd kaka
ca 6 personer

5 st äggvitor
3,5 dl strösocker
0,5 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör och ströbröd till formen

Gör såhär:

Kvällen innan: Värm ugnen till 250 grader. Knäck äggvitorna i en bunke, viktigt att ingen gula kommer med. Börja försiktigt vispa vitorna med en elvisp på lägsta nivån. Höj sedan stegvis till högsta nivån när det börjar skumma (efter ca 30 sek). Blanda försiktigt ner socker, bakpulver och salt. Fortsätt vispa tills smeten blir alldeles krämig, glansig och fast. Du ska kunna vända bunken upp och ner utan att smeten rinner ut. Smörj en rund form med löstagbar kant och strössla i lite ströbröd. Häll smeten i formen och dra upp den mot kanterna till en ”skål” med ett tunnare lager smet i mitten. Ställ in formen i ugnnen och stäng av värmen (viktigt!). Glöm bort den tills nästa dag.

Inför servering: Fyll marängen med vispad grädde eller glass och toppa med färska bär. Njut!

För att göra det lite mer spännande kan du smälta ner ditt favoritgodis (t.ex. dumle, choklad, ahlgrens bilar etc), röra ihop med grädde, låt svalna och sedan vispa fluffigt och lägga i botten av marängen.

Jag tycker den är absolut godast med vispad grädde och bär men det går såklart att fylla upp den med mer spännande saker än så. Typ lemon curd eller glass.

  1. Anneli skriver:

    Det här receptet kom lägligt! Planerar att göra Cremé brulé i helgen och visste inte riktigt vad jag skulle göra av äggvitorna. . Detta var ju perfekt!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..