Livet kom och tog över

Klockan är 20.43 och jag sitter hemma i vår lägenhet med illröda och ömmande bröstvårtor och har precis gråtit en skvätt av frustration. Det blev en ofrivillig bloggpaus då livet kom i mellan och jag har helt enkelt inte hunnit med. Vi åkte bara hem från Arlanda och sov en natt sedan for vi vidare till sommarstugan för att fira min lillebror som fyller 25 år.

Jag var så glad och kände att livet är så fint. Det är det såklart fortfarande men nu kom allt över mig. Jag är trött. Känner mig irriterad och pressad över att jag ligger efter med jobb och blogg. Och jag vill inte amma en sekund till. Är så färdig. Droppen var att Edith liksom tog tag i bröstvårtan och silade den mellan tänderna (så det typ känns som att bli biten) när hon skulle släppa den och detta upprepades flera gånger. Jag skrek och fick nästan panik eftersom den allra första reaktionen är att man vill slänga den idioten som biter en i brösten i väggen, men så inser man att det är ens älskade lilla bebis som inte förstår vad hon gör så man måste sansa sig för att inte skrämma henne trots att det gör fruktansvärt (!!!) ont, speciellt sjunde gången inom ett par timmar …

Blev så frustrerad på hela situationen så packade in familjen i bilen och åkte hem. Behöver landa här hemma, påbörja projekt ”sluta amma” ordentligt och också få vara själv. Är upplevelsebakfull efter veckan på Kreta och socialt slut. Som jag ju alltid blir efter att ha hängt med många människor, presterat och jobbat i ett.

Märker också att jag har svårt att släppa och gärna fixar med Edith själv – även när Kim är hemma vilket är dumt och inte meningen. När han är hemma både vill och ska han ju avlasta så jag får en paus och han får tid med bebis. Men det går av bara farten. Försöker att tänka på det och inte bara göra. Vi är ju två som hjälps åt.

I övrigt så hade jag tänkt springa en runda i sommarstugan för att se hur bäckenbotten klarar det, men eftersom vi åkte hem tidigare än planerat så blev det inget med det. Behöver verkligen den rundan så tänker att den ska inträffa på torsdag då jag inte har något inplanerat när Kim kommer hem.

Längtar så efter att den här arbetsperioden ska vara klar. Behöver få bara vara hemma och mamma ett tag så vi kan prova oss fram med de nya rutinerna som kommer i och med att vi lägger ner amningen. Behöver också få en paus och bara vara. Snart semester! Livet alltså. Fint och kämpigt på samma gång.

 1. Tips när barner biter är att trycka bröstet in i munnen på barnet. Alltså inte hela bröstet men in mer mot munnen. Då är den fysiologiska reflexen att öppna munnen. En drar gärna ut bröstet men det leder bara till att barnet får bättre tag.
  Att barnet biter kan vara tecken på mycket.
  Vill en sluta amma så ska en. Vill en fortsätta så ska en. Men bitandet betyder inte att barnet inte vill mer.
  Jag kan varmt rekommendera Amningshjälpens hjälpmammor, googla så hittar du.
  De är utbildade experter och kan hjälpa till med tips för avvänjning eller bitande bebisar.

 2. När mina barn började bita el tugga el dyl på bröstvårtan så var de ju inte så intresserade av amningen mer. Och då hade de ju liksom bestämt att nu lägger vi ner amningen! Skönt för jag ville att de skulle bestämma.
  Sen om man ska tänka liiiite på sig själv (har inte varit bra på det sen jag fick barn) så är det ju inte okej att bli biten i bröstvårtorna – det gör ju JÄTTEONT – så det är absolut okej för mamman att avsluta då också. 🙂
  Som mys i stället var det toppen med välling när de vaknade el innan läggdags – varmt och gott också och mysigt att dricka i famnen. En bra övergång mellan amning och bara mat.

 3. Har precis samma problem med bebis som ”biter” i bröstet samtidigt som han drar. Gör så jäkla ont rent utsagt!😭 har en stor blåsa på ena bröstet så vill gråta när han ska amma där. Vill också sluta amma men bebis vägrar ersättning så känns hopplöst just nu 😣 ville bara säga att du inte är ensam om problemet. Kämpa på!

 4. Och precis när jag känner dom där känslorna men inte riktigt kan sortera i hjärnan så sätter du ord på dom – upplevelsebakfull. Vilket suveränt ord, och precis så är det ju! Helt socialt utmattad för tillfället. Tack för din klokhet och att du alltid får min att känna mig rimlig. <3

 5. ”Upplevelsebakfull”- bästa ordet jag hört!!
  Sätter ord på det jag också känner efter perioder med intensiv social stimulans…

 6. Familjen, balans och hälsa först. Det gör inget om du skippar bloggen en dag. Eller två. Eller tre. Jag finns kvar när du kommer tillbaka, och det tror jag att många med mig gör!

 7. Jag är inne på 3:e dagen utan amning nu med min 1-åring. Hon vande sig av med bröstet förvånansvärt fort. Nu letar hon inte ens efter det och ”nöjer sig” med gos och kramar istället. Dessutom äter hon bättre på dagen och sover bättre på natten. Jag är glad över att jag fått hela min kropp tillbaka till att vara bara min i avsaende graviditet och amning. Amning är gosigt och praktiskt men det låter som att din lilla tjej också känner sig nöjd med den tiden hon blivit ammad och att det blev ett ömsesidigt beslut.
  Lycka till med projekt sluta amma. Det kommer säkert gå jättebra ❤️

 8. Läser din och många andra bloggar dagligen. Om du skulle råka missa några inlägg några dagar är det inte hela världen alls 🙂 Jag kommer inte sluta följa din blogg för det. Ser mycket hellre att du får må bra 🙂 Så ha inte dåligt samvete för missade inlägg, lova det!

 9. Alltså Fia!! Du är en fantastisk människa. Jag läser ytterst få bloggar och följer ytterst få på sociala medier, och är helt klart min favorit. Du är så ärlig, genuin och härlig! Jag är så imponerad och inspireras av din syn på livet, allt från träning till mat till resor. Du är grym!

  Tack för du delar med dig av både bra och dåligt, lättsamma ämne och mer jobbiga! En stor bamsekram till dig!

 10. Det är en separation att sluta amma men det kommer gå bra! Min man tog ett antal nätter när vi (jag) bestämde att nu räcker det. Jag sov borta första natten för att verkligen inte kunna rycka in om det skulle bli kaos. Det blev det inte och efter att vi slutat med nattamning blev sömnen mycket bättre för oss båda. Mys/närhet fick/får han såklart ändå om han vaknar på natten men inte i form av mat. Tips är dock att inte ge flaska på natten som tröst för att inte fastna i välling/ersättning-på-natten-träsket. Tror det kommer gå toppenbra för er att sluta amma! Heja och lycka till!

 11. Kämpa på! Alla mammor känner att man vill kasta iväg sin bebis (inte fysiskt men psykiskt) och det Är en svår balans att låta sin sambo hjälpa till, för man ”vet bäst själv”, men låt K hjälpa dig så får också du mer tålamod.
  Kramar från en mamma till en annan ❤️
  Ps: du gör det bästa Du kan, glöm inte det!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..