Hur får man en bebis att börja äta mat? Såhär gör vi!

Ni är många som frågat om hur vi gjort med Edith och mat så jag tänkte berätta hur vi gör och resonerar. Det får bli lösryckta tankar. Varsågoda!

 • Hon fick smaka på något för allra första gången när hon var nääästan 4 månader. Jag kunde inte hålla mig riktigt så hon var några dagar före. Det var typ två skedar av min smoothie. Spottade inte ut!
 • Jag har sett många i min omgivning ha svårt med maten för barnen så det känns så viktigt att få det att fungera från början. Vill inte att det ska vara något annat än lustfyllt och roligt. Hoppas få överföra min och Kims matglädje på Edith.
 • Hon fick började plocka och greja direkt hon började med smakportioner. Eller smakportioner höll vi ärligt talat inte på med så mycket. Vi lät henne smaka på det vi käkade och provade gröt ibland. Sedan har det bara trappats upp och hon har alltid blivit erbjuden något att plocka med.
 • Hon får alltid något att pilla med själv vilket gjort att hon nu har tränat upp motoriken så kan hålla det mesta som är i storlek av ett finger och klarar mindre bitar. Det blir ju ganska (årets underdrift) kladdigt och stökigt vid varje måltid, men det är värt det. Hon har mat överallt och är glad. Vi städar och är glada för att hon äter och tycker att det är roligt.
 • Hon äter och har smakat på allt från bananpannkakor, senapssill, köttfärssås, chiapudding, löjrom, vispgrädde, surdegsbröd, majskrokar, smoothie, äggröra, hummus, brieost, gröt, grönsaker, färsk basilika, frukt och tryffelsås. Hon får helt enkelt äta det vi äter så långt det går. Än så länge så får hon inte klassisk barnmat eller burkmat.
 • Vi äter alltid middag tillsammans alla tre. Den stunden är helig och jag tror att det lägger en viktig grund.
 • Hon får ofta sitta med i sin stol när vi grejar i köket och ”hjälpa till”.
 • Hon får alltid kladda och känna på all mat. Även sådant som är mosat eller inte går att plocka upp.
 • Nu när vi bara ammar en gång på natten (förhoppningsvis inte alls snart) så äter hon betydligt mer mat på dagen. Tidigare hade hon samma intresse men tröttnade snabbt, antagligen eftersom hon var mätt eftersom hon käkade hela nätterna.
 • Erbjuder ersättning med jämna mellanrum men det har inte varit någon succé än så länge. Vi har inte börjat med välling och jag är osäker på om vi ska hoppa på det tåget, det beror lite på hur allt blir nu när vi slutar amma.
 • Än så länge så har hon aldrig ratat något eller spottat ut det. Det är inte alltid hon äter mängder av något, men det brukar gå ner några tuggar av det mesta.
 • Vi tvingar eller trugar aldrig. Vill hon inte ha så är det så och man får erbjuda igen senare. Och försöker att inte lägga mig i när hon äter utan låta henne plocka med det hon gör och lyssna in hennes signaler. Hon visar rätt tydligt om hon vill dricka vatten, ha det som åkt ner på golvet, smaka på mitt osv.
 • Måltiderna får ta tid. Hon märker direkt om vi har bråttom och då blir det såklart svårt att få i henne något.
 • Jag äter alltid något samtidigt som henne så att det inte blir att bara hon ska sitta och äta. Och telefonerna ligger långt borta. Skulle aldrig sätta henne framför en padda eller TV i samband med en måltid. Hon får inte heller ha leksaker på bordet i sin stol. När hon sitter vid bordet i sin stol så är det i samband med mat och umgänge, inte lek.
 • Igår åt hon nästan en portion gröt till frukost, ammade, åt avokado, smoothie och smörgåsrån till mellanmål, ammade, en halv falafel, avokado, surdegsbröd med smör och lite banan till lunch, chiapudding och overnights oats med smoothie till mellanmål, ammade och gröt och en gurkstav till middag. Och ammade vid nattning. Det är första gången som hon ätit större mängder vilket känns så skönt!

Ungefär så! Bara hojta om ni har några frågor. Kram!

 1. Emma skriver:

  Gud vilka söta bilder! Visst är det roligt att börja introducera mat och se deras nyfikenhet när de grejar och kladdar! Och så mysigt att sitta hela familjen runt bordet och äta ihop, jag tror också att det är viktigt <3 Vi har gjort mycket liknande som er och eftersom Elsa vägrat att bli matad har hon fått äta själv från första stund, och alltid fått äta samma som oss. Vi hoppade över puréer och liknande och istället fick hon bitar att plocka med direkt. Så från att ha vägrat mat (efgersom hon inte ville bli matad) började hon då äta massor. Eftersom hon vägrade gröt (pga inte gillade konsistensen) började vi med välling när hon slutade amma, jag gjorde en egen skrädmjölsvälling som jag vill tipsa om. Mycket bättre än de fabriksframstäkkda alternativen och skönt att ha de gånger hon inte har matlust 🙂
  http://blogg.veckorevyn.com/ptbyemma/2018/02/02/skradmjolsvalling-till-bebis/
  Skriv gärna mer om sånt här, är så kul att läsa och se hur andra gör! Kram

 2. Jenny skriver:

  Så kul att läsa! Tar gärna emot tips och recept på mellanmål och mat som passar både mamma och bebis. Min Hedvig 6 1/2 månad gillar mest frukt och gröt… men vi testar vidare 🙂

 3. Frida skriver:

  Intressant inlägg, även för mig som inte har barn (men längtar)! Plus att jag råkade läsa ”ammade en halv falafel” och hann tänka hur tusan går det till men fick dagens första skratt… 🙂

 4. Jenny skriver:

  Just det där att middagarna är umgängestid är jag uppvuxen med och kändes viktigt när jag fick barn. Det har vi verkligen lyckats med. Ingen tv, inga telefoner. Alla ihop och vid köksbordet och inte soffan 🙂

  Vår son har alltid gillat mat men det finns dagar det äts mycket, dagar det äts lite. Vissa dagar äts det bara kolhydrater, andra protein. Tänker att det jämnar ut sig över ett par dagar så det får han styra själv.

 5. Maria skriver:

  Spännande inlägg! Vår 5-månaders bebis håller på
  för fullt att upptäcka mat. Det känns dock som det är lång väg kvar tills det kommer ersätta ett mål mat, det mesta hamnar överallt förutom i munnen 😂 Jag hoppas och tänker dock det löser sig med mängden med tiden!

  I all välmening och en tanke som poppade upp när jag läste inlägget och brieost; bebisar ska enl rekommendationen undvika opastöriserad mjölk. Nu kanske det finns både pastöriserad och opastöriserad brieost och minimängder kanske inte är någon fara! som sagt; i all välmening.

  Ni verkar vara så fina föräldrar till Edith och hon är helt ljuvlig!!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..