I annonssamarbete med NESPRESSO

Kvinnor är fortfarande beroende av sina män – Women in coffee

Morgonens första kaffekopp. Rykande het, kanske med en skvätt havredryck. Eller med vispgrädde som morfar gillar att lyxa med ibland. Det är något speciellt med den där allra första morgonkoppen. Den koppen som smakar allra godast och som känns viktigast av dem alla. Och det är lätt att stanna där – till kärleken för sin kaffekopp. Men även kaffet kommer någonstans ifrån och vi behöver prata om situationen bland kaffeodlarna. Faktum är att männen fortfarande dominerar, inte bara som kaffeodlare utan även är de som äger marken som kaffet odlas på och därmed är de som står för inkomsten. Kvinnorna är beroende av sina män och står ofta utan egen försörjning. Eh. Det här är ju tyvärr inget nytt men det finns saker att göra!

ptfia-nespresso-2

Jag stöttar Nespressos initiativ ”Women in coffee” som lyfter kvinnliga bönder och belyser ojämställdheten mellan könen. Genom Nespressos hållbarhetsprogram AAA Sustainable Quality Program får kvinnor kunskap, färdigheter och stöttning i att driva jordbruk, både vad gäller produktion och handel. Varför är det då viktigt att kvinnor också får bli kaffebönder och skapa en egen försörjning?

Jo, när kvinnor får en egen inkomst leder det ofta till att familjens välstånd förbättras, liksom välståndet i samhället, eftersom kvinnor tenderar att spendera en större del av inkomsten på familjens hälsa, näring och utbildning (Källa: World Bank, 2011, World Development Report 2012: Gender Equality and Development).

Plus att det ökar jämställdheten i familjen och ger kvinnor möjlighet att driva egna gårdar, inte en orimlig begäran 2018 kan man tycka?

Jag gick en kurs till barista när jag bodde i Oslo 2009 och serverade latte och kaffedrycker hela dagarna. Det var så jag lärde mig att dricka kaffe (från 0 till 100 på två dagar i och med att vi behövde provsmaka ca 40 espressos under utbildningen). Och det viktigaste jag tog med mig är kaffet som hantverk och redan då så pratades det om kaffets ursprung och vikten av att välja ett kaffe som är rättvist och framtaget av vettiga producenter. En annan kuriosa är att jag sålde kaffemaskiner på NK samma år som jag utbildade mig till personlig tränare. Kaffe alltså! ♥

Nespresso genomför alltså det här initiativet för att hjälpa fler kvinnor att bli självförsörjande och ta makten över sitt eget liv. Läs mer om vad Nespresso gör för kaffebönder och miljön här.

Och du vet väl att du kan återvinna Nespressos kaffekapslar i den vanliga metallåtervinningen eller i Nespressos butiker?

 

 

 1. Sara skriver:

  Viktigt och fint att du lyfter det här!

 2. ETT LITET MEDDELANDE FÖR ATT BELYSA MOBBNING OCH STÖTTA DE UTSATTA:

  För några år sen sade en 61-årig kvinna upp sig från sitt jobb på Prevent i Stockholm där hon arbetat i hela sitt liv för att Jessica Nilsson Frisk (född 1981-04-05) som ändå bara arbetade där i några år, tillsammans med sina kollegor hade hjälpt en utomstående, dömd kriminell sprutnarkoman att förtala och mobba kvinnans jämnårige och förståndshandikappade son där på en oerhörd nivå bakom ryggen på henne under flera års tid. Bägge hade varit jättesnälla mot henne själva. Sonen hade precis önskat henne God Jul när allt uppdagades. När detta framkom, ljög Jessica även och påstod sig ha blivit hotad av sonen. Den nya VD:n sen endast två år, Maria Schönefeld, och även Jessicas egen chef Mats Quist, hjälpte gruppen sprida förtalet ytterligare när det hela slutligen framkom. De ljög sen ända till slutet när facket kom in för att hjälpa kvinnan. VD:n försökte t.o.m. lägga hela skulden på sonen för att ingen skulle få veta sanningen om mobbningen. 

  Den äldre kvinnan mådde så fruktansvärt av detta att hon först blev sjukskriven och sen sade upp sig. Hon hade då arbetat där i 41 års tid – ända sen hon var 19 år gammal, varit anställd längst av alla och hade bara fyra år kvar tills pensionen. 
  Sonen hade blivit mobbad hela sitt liv och mådde redan väldigt dåligt, det visste alla. Moderns jobb var det enda och sista ställe där han inte hade upplevt att folk var elaka mot honom och alltid hade känt sig trygg. Han hade hälsat på där ända sen han var liten.

  Jessica själv stod helt utanför hela tiden. Var inte ens med på ett möte. Hon bad inte ens om ursäkt när kvinnan berättade hur fruktansvärt hon mått av hennes förtal och att det var det absolut värsta hon varit med om i sitt liv och den värsta mobbning sonen utsatts för.

  Den då 50-årige narkomanen, som tidigare arbetat där som vaktmästare och som andra anställda visste brukade droger även på arbetstid, vägrade den nya VD:n veta något om med motiveringen att hon varken träffat honom eller ens visste vem han var. Han fortsatte därför besöka jobbet drogpåverkad även långt efter att kvinnan sagt upp sig och var lika välkommen fortfarande. Han är dömd och finns med i Lexbase.se. Prevent jobbar just för att skapa en bättre arbetsmiljö, få ned olycksfall och motverka mobbning. Nu drivs det av en ledning som hjälper utomstående kriminella narkomaner att förtala de anställdas barn.

  Uppmanar alla som tar avstånd från mobbning och maktmissbruk mot de redan svaga och utsatta, att ta avstånd från www.prevent.se och dess ledning!

 3. Lisa J skriver:

  Bra att du lyfter detta!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..