Hur länge skulle jag ammat om jag inte varit påverkad av normen?

ptfia-amning
Jag har pratat om att sluta amma i snart tre månader. Hade någon tanke om att sluta amma när hon var sex månader redan innan hon hade kommit. Den tanken fanns kvar även första månaderna och när hon blev tre månader tänkte jag ”herregud, nu har jag redan ammat hälften”. Varför jag tänkte sluta just vid sex månader? Normen antar jag. Och att jag blev ammad i 4,5 månader och två av mina syskon i sex månader. Nästa vecka blir hon nio månader och vi har fortfarande inte slutat. Men jag har pratat om det i tre månader, att sluta alltså. Men fy fan vad svårt det är och har varit.

Först behövde jag prata om det för att bara tanken på att sluta gav mig sådan separationsångest. Ville trappa ner långsamt. Sedan fattade jag inte hur jag skulle sluta eftersom hon inte tog flaskan. Sedan tog hon flaskan och då ville jag inte sluta. Sedan började vi trappa ner ordentligt och plötsligt ville jag inte amma en sekund till. Sedan vände även det och jag ville fortsätta länge. Och såhär har det hållit på. Antar att det är en del av min process som jag behövt gå igenom. Nu börjar jag äntligen känna mig klar på riktigt och vi har påbörjat projekt sluta amma – på riktigt.

Trappade upp rejält igen när vi var i Italien och när hon blev magsjuk var bröstet det enda som dög, vilket gjorde att vi även började amma på natten igen fast vi hade slutat. Det var nog det som gav mig den där sista pushen. Nu slutar vi en gång för alla. Men jag sörjer det redan och grämer mig inför den där allra sista gången. Kunde aldrig föreställa mig att jag skulle tycka att det är så fruktansvärt jobbigt och svårt att sluta amma. Och jag kan inte låta bli att fundera över hur länge vi ammat om jag inte varit påverkad av normen, samhället och kommentarer.

Nåväl. Behövde bara få det här ur mig. Tack till er som orkade läsa hela den här texten!

 1. Men jag fattar inte alls. Att sluta vid 6 mån är ju väldigt tidigt? Är det NORMEN i Sverige? 😮
  Kram

  1. PT-Fia skriver:

   Det är rekommenderat 6 månader med helamning och komplettera med amning eller ersättning upp till 1 år. Folk är i vart fall väldigt rädda för att amma ”för stora bebisar/barn” – vad det nu är. Det är nog olika för alla vad man anser är för stort … Kram!

 2. Spennende at normen varierer mellom Norge og Sverige, her i Norge virker normen å være å amme i minst ett år, og gjerne enda lenger 🙂

  Følg hjertet ditt <3

  1. Og selvsagt introduksjon av fast føde enten fra 4 eller 6 mnd alder i tillegg til amming 🙂

 3. Ammar min snart 13 månaders fortfarande rätt mycket. Bröstet är det bästa hon vet och det är så viktigt för henne. Försök att filtrera bort vad normen säger och lyssna på vad din känsla säger och vad ditt barn behöver. Kanske ammar du fortfarande om tre månader? Det är ju absolut inget fel i det. Och om du har slutat och ni är nöjda med det är det också bra. Jag får ofta frågan om jag har mjölk kvar, ja uppenbarligen eftersom vi fortfarande ammar brukar jag svara. Och vilken bra grej det är nu att kunna amma under sommaren när det är varmt och när barnet ev blir sjuk, tycker jag.

 4. Sandra skriver:

  Känner som du fast vår bebis är 11 månader =)
  Nu ska vi försöka sluta amma på natten o det har gått förvånansvärt bra hittills..

 5. Ååh, jag är i precis samma fas och känner igen mig så väl. Jag får dessutom inte äta mjölkprotein och så vansinnigt ostsugen så jag hade tänkt sluta kring 9 månader i samråd med vår dietist. Men det är om bara en månad och vill inte! Så jag kommer amma så länge jag känner att jag 8ch min dotter vill. Men herregud så mycket känslor som stormat fram och tillbaka kring amningen! Sänder en liten kram av omtanke. Låt det få ta tid om det behövs <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..