Jag har slutat amma!

Ja. Då var det klart. Satt i en stol i sommarstugan igår kväll och pratade med mina föräldrar och Kim om hur jag skulle lägga upp amningsavslutet. Hade bestämt mig för att ta den här veckan som kommer till att sluta men var osäker på hur jag skulle göra. Har ju pratat om att sluta amma sedan hon var 5 1/2 månad … hon blir 10 månader nästa vecka. Men saker kom i vägen varje gång jag började trappa ner. Magsjuka. 40 graders feber. Resor. Värmebölja. Mina känslor. Jag har ju velat trappa ner långsamt för att jag läste att det är det bästa för bebisen och jag har inte känt att jag velat sluta tvärt. Men nu kände jag även att jag inte kan hålla på såhär längre. Har fastnat i en ond cirkel och kände att det aldrig kommer att gå. Så igår när mamma sa att ”borde du inte bara bestämma dig och sluta tvärt ändå” så kände jag att, jo, det är exakt vad jag behövde göra. Bryta mönstret och verkligen ta beslutet på riktigt. Och det kändes så rätt. Vi har ju trappat ner så länge men inte kommit längre än så. Så bestämde att morgonens amning skulle bli den sista och så blev det. Sedan dess har vi inte ammat och nu är klockan 21:47. Hon sover sedan flera timmar och vi klarade den första dagen. Jag har gråtit och känt en enorm lättnad och glädje. Det är en sorg, samtidigt som det är skönt. Det är ungefär alla känslor på samma gång, därav de två bilderna ovan. Olika känslor fast samtidigt.

 1. Cissi skriver:

  Hej! Jag har trappat ner amning under lång tid med min snart 11 månaders tjej. Idag ammar vi bara när hon ska somna för natten och när hon vaknar till ca 4-5 så hon förhoppningsvis sover liiite längre. Men vi går vanligtvis upp 5 ändå 😂
  Min uppfattning är att ni också ammade till sömns? Så min fråga är helt enkelt hur ni gör nu istället? Jag har så svårt att se att min tjej somnar av något annat då hon är så ruskigt bestämd. Jag suger i mig alla tips jag kan hitta. Läser gärna ett inlägg om någon vecka hur det gått i längden för er utan amning ☺

 2. Känner så igen mig! Sorg blandat med lättnad på något sätt. Värst var det med tredje barnet eftersom jag visste att det var det sista…

 3. Aina skriver:

  Heja dig! 👏🏼☺️
  För min del gick nedtrappningen snabbt, då dottern ville äta mat och började bitas när jag erbjöd bröstet efter ordentlig matintroduktion vid 6 mån 🙄 den enda gången hon numera ammar är hon vaknar vi 4-5. Då vill hon amma på båda brösten, men sen somnar hon om snabbt ett par timmar till. Nu ska jag snart börja jobba så det vore skönt att komma ifrån denna sista amning – hur lyckades du? Jag erbjuder alltid vatten och nappen först när hon vaknar, men det nöjer hon sig inte med.

  En annan fråga – tidigare i våras var du orolig för att du fått framfall men efter undersökning konstaterades att det inte var det. Du skrev dock att det var något annat, utan att gå in på det. Vad var det undersökningen visar? Jag är nämligen lite orolig och fundersam för egen del…

  Tack på förhand, du är fantastisk! 🙏🏼🌸

 4. Frida skriver:

  Heja dig!

  Upplevde samma tudelade känslor vid första barnet men när det väl var gjort… Sååå skönt att få tillbaka sin kropp!

  Du har ju heller inte slutat tvärt utan trappat ned. Tycker du kan vara stolt över dig själv!

  Lärdomarna tar du med dig till om det blir en bebis till i framtiden. Med tredje bebisen i min famn nu har jag lärt mig mkt av mina tidigare bebisar men fortsätter att lära…

  Kram!

 5. Lina skriver:

  Härligt att det känns skönt att tillslut ha tagit beslutet!

  Jag undrar om ni under tiden ni trappat ner och ammat mindre och mindre även har kört på ersättning eller endast mat/gröt? Eller har ni haft välling, flaska överhuvudtaget? Jag minns att ni försökte få henne att ta flaska med ersättning nån gång när hon var några månader men det gick inte så bra vill jag minnas? Försökte ni mer, tog hon det tillslut?
  Jag helammar min son (min andra amning) som är 3 mån och känner att jag skulle vilja att han kunde ta flaska också så småningom (min första amning var bra men lång och tidvis jobbig spec när han inte ville äta mat ordentligt och då hade det varit skönt att kunna ta till ersättning/välling). Hittills går det inte alls bra.. ha testat säkert 15 ggr och med iaf 2 olika flaskor.. hoppas att han ska vänja sig nån gång! Han är även väldigt dålig på att ta napp vilket mina andra gjort bra från början. Känner att jag inte vill bli fast i tutt-snuttandet hur länge/mkt som helst med en 2 och en 4 åring..

  Jag undrar hur det skulle gå om jag av någon anledning skulle tvingas sluta amma tvärt, typ utav sjukdom eller medicin..? Hur tusan skulle en göra då?! Skulle han tillslut ta flaskan utav ren hunger eller hur funkar det? Man hinner fundera mycket under en läggning med amning som sövningsmetod då nappen inte duger….

  1. PT-Fia skriver:

   Verkligen skönt! Och samtidigt vemodigt. Vi har trappat ner stegvis. I början så lade jag bara till måltider och fortsatte erbjuda amning efter om hon ville, då var maten mest för att hon skulle få kladda och testa och smaka. Sedan slutade jag erbjuda amning efter någon måltid, och någon till och så vidare. Men den stora skillnaden var att vi tog bort amningen på natten, det gjorde enorm skillnad för hennes aptit på dagen vilket gjorde att hon åt mer mat och jag kunde dra ner på amningen även dagtid. Som minst var vi nere på 2-3 amningar per dygn. Hon vägrade flaska länge men en vacker dag i våras så bara accepterade hon en sort som inte testat innan (NUK), men fortfarande inte mer ersättning, bara vatten. Men fortsatte erbjuda flaskan och fortsatte erbjuda ersättning och tillslut så tog hon både annan flaska och började dricka ersättning. Har aldrig nekat henne amning när vi ammade dock, så erbjöd flaskan mellan amningstillfällena och ibland som första alternativ. Hon har heller aldrig tagit nappen (lekt med den ibland eller haft den i något enstaka tillfälle när hon vart på väg att vakna men typ 5 ggr), men idag (10 månader gammal) så har hon plötsligt haft den i munnen och självmant tagit den – antagligen för att sugbehovet kommit och hon har förstått att vi inte ammar mer. Nu blev det här jättelångt, sammanfattningsvis: Sluta inte erbjuda flaska, napp, etc. Plötsligt kan det hända 🙂 Hoppas att allt går väl och att du fick svar på dina funderingar – hojta annars! Kram!

   1. Lina skriver:

    Åh ja tack! Ska verkligen inte ge mig denna gång med varken napp eller flaska han är ju bara 3 mån än så länge. Har just beställt en ny sorts flaska samt nappar som många hyllar så får vi se då har vi iaf några olika sorter att växla mellan. Det märkliga är att han gått från att ta nappen ok till nästan inte alls?! Fattar ingenting haha. Men men det kanske släpper rätt vad det är! Idag så tog han typ 2 små snutt på flaskan iaf så det är alltid nåt! Jag VET att han kan men han är väl bekväm såklart och vill endast ha det bästa = tutten 😅

    Tack för svaret! 😊❤️

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..