Svar på läsarfrågor

ptfia-amelia
Måste jag gå 10 000 steg om dagen?
Jag har hört att det inte är någon mening med att träna om man inte går minst 10 000 steg om dagen, utöver träningen. Stämmer det? För mig, som har ett stillasittande jobb, är det väldigt svårt att få ihop 10 000 steg om dagen och dessutom hinna träna. Jag får prioritera det ena eller det andra och nöja mig med 2000-5000 steg. Hur ser du på det? /Ett steg i taget

Svar: Varje steg räknas
Det är så frustrerande med dessa myter som cirkulerar. Allt vi gör när vi rör på oss räknas – tränar, bär, lyfter, tar trapporna, cyklar, bär våra barn, leker med barn, idrottar, har sex och så vidare. Det finns inget som säger att allt som inte görs i minst 60 minuter är värdelöst, eller att gymträningen inte får effekt om man inte också går jättelångt efter. Vi måste inte träna i ett visst antal minuter för att det ska ge något. Vi måste inte springa ett visst antal kilometer innan det räknas. Rörelse räknas, punkt. Sedan behöver vi belasta vår kropp olika, gärna blanda upp vår vardagsmotion med träningspass och utmana oss med jämna mellanrum för att få effekt och komma vidare, men det är en annan sak. Dina 2000-5000 steg gör ett viktigt jobb för hälsan de med.

Är det farligt att träna varje dag?
Jag älskar att träna och gör det helst varje dag! Måste man ha vilodagar? Hur många vilodagar skulle du rekommendera i veckan? /Kajsa

Svar: Vila är också viktigt
Vad härligt att du älskar träning! Det är något fantastiskt att ta vara på. Istället för att fokusera på att du måste ha ett visst antal vilodagar, så rekommenderar jag att du lägger fokus på att skapa ett skönt flow där det finns plats för både träningspass, vila och vardaglig rörelse. Allt behöver inte vara så svart eller vitt att vi måste bestämma ett visst antal vilodagar. En del veckor kommer att innehålla mer träning och andra mer vila, det är väl det som skapar någon form av balans i slutändan. Öva på att kommunicera med din kropp. När känner du att träningen ger energi? När känns det som om den bara tar energi? När är det viktigare för välbefinnandet att prioritera en rask promenad utomhus, istället för en stund på löpbandet? Det är viktigt att komma ihåg att även träning och sådant som anses vara hälsosamt kan bli ohälsosamt – man kan träna för mycket (överträning), och vi behöver värdesätta vila. En annan grej är att allt inte behöver öronmärkas som ”träning”. Vila behöver inte heller betyda att ligga raklång i soffan. För att förtydliga: Vila är viktigt. Kommunicera med din kropp. Blanda upp träningspass och vila med vardaglig rörelse och kom ihåg att veckorna ser olika ut, vilket borde bidra till balans i slutändan. Då bör du och din kropp kunna fortsätta träna hållbart och få njuta av träningsglädjen länge till!

Hur ska jag träna som gravid?
Jag är gravid i fjärde månaden och vill gärna fortsätta träna. Finns det något jag bör undvika, någon träning som kan skada mig eller barnet? /Caroline

Svar: Ta en dag i taget!
Du kan såklart fortsätta träna och röra på dig även under graviditeten, men det är viktigt att lyssna in dagsformen och anpassa träningen efter den. Planera inte för långt framåt, utan ta en dag i taget. Lägg fokus på att bibehålla den styrka du redan har och försök att ”underhållsträna” som en del av förberedelsen inför förlossningen och första tiden efter. Hur mycket/vad du kan träna är oerhört individuellt, eftersom alla graviditeter ser olika ut. Ha en dialog med din barnmorska och gör det som känns bra utifrån dina förutsättningar.

Publicerat i mina sidor i Amelia nr 07 (2017)

  1. Hej, hur ska man träna när man ska tillbaka från utmattning. Det är så svårt läkaren säger att det är bra att komma igång att jogga men jag orkar inte. Ibland kan tom promenader göra att jag blir skakig efteråt men det är skönt när jag går och även för hjärnan när jag är van att träna. Är det ändå bra att gå att man liksom bygger upp sig fast på låg nivå. Jättetacksam om du kunde svara på detta så jag får lite riktning! Ha det gott!

  2. Angående vilodagar:
    Hur kul det är är att träna så tycker jag att det är ännu roligare att göra saker med vänner och familj ibland. Lagom vila för mig (men en ätstörning i bagaget) är att inte prioritera bort andra viktiga och mysiga saker för att nitiskt få till de där 40 minuterna på löpbandet även på lördagen. För ibland kanske en fika med mamma är bättre för min hälsa än det där löpbandet.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..