Önskeinlägg: Vi pratar om magproblem!

Ptfia bajs
Hej Sofia! Jag har ett önskeinlägg till dig! Skulle du inte kunna skriva om bråkiga magbesvär, laktoskänslighet, stressmage, hur magen får ta stryk när man har gått in i väggen eller varit med om en sjukdom eller har en sjukdomsbild där magen ”ballar” ur. Det kunde vara klokt att få lite fakta, input till när arbetsdagarna snart börjar blir längre och framför allt starta igen. Hur ofta och lite/mycket ska man äta….? Är mellis en bra struktur…!? Hur ofta ska man gå på toaletten? Blir magen annorlunda vid mens osv…
Jag förstår att du inte är en läkare och kan ge ”korrekta” svar men jag tänker du kanske har egen klok erfarenhet av ämnet.

Självklart så ska vi prata mage! Vi har gjort det många gånger  förr och därför tipsar jag om några inlägg i ämnet (och med många läsvärda kommentarer) i slutet av det här inlägget. Men magen ja – eller snarare problemen som kan komma med den. Jag har själv haft problem med magen. Som ett första symtom på att jag var på väg att bli utmattad så ballade magen ur. Jag blev uppblåst av ingenting, såg gravid ut, hade smärtor, fes mängder och varvade diarréer med att vara stenhård. En tydlig obalans som gjorde att jag direkt trodde att jag hade IBS. Efter lite utredning så var det ”bara” laktosintolerans eller ”laktoskänslighet” och alldeles för mycket stress. Jag blev ju sjukskriven för utmattningsdepression ca 7 månader efter.

Som du skriver så är jag inte läkare och inte specialist inom just magen och dess hälsa så därför vill jag först rekommendera er att följa en som är det, nämligen Sofia Antonsson som är expert på magen, IBS och allt som har med det att göra. Hon har skrivit flera böcker, föreläser, gästar Nyhetsmorgon osv. Grym! Läs mer om henne här!

De tips jag kan ge är följande:

→ Låt magen få ta sin plats! Alltså, när vi har ätit så är inte magen platt. Inte på någon. Maten behöver utrymme för att smältas och behandlas. Det är alltså helt normalt att magen ser annorlunda ut efter en måltid. Och annorlunda på kvällen än på morgonen. Man har alltså inte automatiskt magproblem för att man känner sig svullen eller att magen inte är platt på kvällen. Vill bara säga det då det känns viktigt att påminna om.

→ Bajsa! Bajsa direkt kroppen signalerar att du behöver det. Håll inte emot för att du är på jobbet, hos din nya partner eller bara inte är hemma. Att bajsa är naturligt. Att bajsa är lika viktigt som kroppens andra basala behov. Att bajsa när vi behöver är en förutsättning för en välmående mage.

→ Många magar mår bra av att äta regelbundet. Försök att hitta en balans kring dina måltider, men utan att för det bli manisk med att äta prick var tredje timme. Lyssna in kroppens signaler om mättnad och hunger.

→ Fundera över din situation. Och med det menar jag stress. Hur stressad är det? Har det ändrats drastiskt den senaste tiden? Kan du se ett samband mellan ökad stress och ökade magproblem?

→ Gå till en läkare och se till att de skickar dig vidare till en specialist. Gå inte runt och tänk ”det är normalt”. Man behöver inte leva med magproblem! Eller jo, såklart är det verkligheten för en del, men sök hjälp först så du får utredning och hjälp att lägga upp ditt liv för att minimera dem så mycket som det går med rätt hjälpmedel.

→ Något så enkelt som att undvika kolsyra, tuggummi och sådant som är gasbildande kan hjälpa en del.

→ Ta en titt på ditt bajs. Det talar om hur vi mår. En enkel googling kan ge en hänvisning till hur ditt bajs bör ser ut. Är det alltid väldigt, väldigt löst och rinnande eller stenhårt så är det troligtvis något som inte stämmer.

→ Överdosera inte fibrer och fullkorn. För några år sedan handlade allt om fibrer och fullkorn. Visst har det många fördelar men många magar kan också vara känsliga så var uppmärksam på hur mycket din mage klarar av.

Sedan finns det såklart hundra tips till. Men som sagt. Sök hjälp. Gå inte runt och acceptera magproblem som något normaltillstånd. Puss!

Läs mer: 

» Vi pratar om bajs! 

» Tack för att ni ville prata om bajs! 

» Min frustration!

» 58 tips för en skönare mage (i kommentarsfältet)

  1. My skriver:

    Tänkte bara inflika på punkten att söka läkare och kräva att få komma till en specialist. När det gäller besvären som fokuseras på i inlägget så görs utredningen fullt ut på vårdcentral (där det för övrigt jobbar specialister i allmänmedicin…). Basal provtagning och vissa undersökningar som krävs vid utredning av tarmbesvär sköts via vårdcentralen och därefter, vid behov, skickas man vidare till specialist för eventuell utvidgad utredning och behandling (kirurg vid cancer, mag-tarmläkare vid inflammatorisk tarmsjukdom typ Crohns eller ulcerös kolit). ”Vanliga” IBS-besvär handläggs vanligtvis fullt ut inom primärvården.

  2. Ulrica skriver:

    Något som kom som en överraskning för mig är att problem och smärtor i magen kan uppkomma om man har utsatts för våld och då framför allt sexuellt våld. Detta är inte helt känt inom sjukvården tyvärr vad jag har förstått

  3. Så bra att prata om magen, det borde göras oftare och det borde vara mer naturligt att göra det. Jag vill tipsa om boken ”Charmen med tarmen”. Den gav mig många aha-upplevelser 👍😀

  4. Kajsa skriver:

    Ja! Var uppmärksamma på att inte överdosera för mycket fibrer. Min mage ballade ur rejält av det. 🙁

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..