Plötsligt är jag mig själv igen!

Ptfia amning
Jag har hört talas om att man kan känna som att man kliver ur en bubbla när man slutat amma och blir sig själv för första gången sedan innan graviditeten. PRECIS SÅ upplever jag det nu. Från en dag till en annan så var det som att jag klev in i MIG igen. Och då har jag knappt fattat att jag varit borta från mig själv i och med att man är så uppe i graviditet och amning. Men herregud vilken skillnad det är. Kan inte riktigt sätta fingret på det mer än att jag känner mig helt annorlunda i kropp och knopp och har en helt ny energi. Det liksom spritter i benen!

Plus att jag varit enormt hungrig de senaste dagarna. Utsvulten. Är det någon som känner igen det här? Och som ett brev på posten så kom träningssuget tillbaka! Ihop med energin får man anta. Jäklar alltså. Nu när jag börjar få pyttelite distans till graviditet, förlossning och amning så inser jag vilket jäkla jobb det är. Förstår inte hur man tar sig igenom det och ändå lyckas vara en fungerande människa. Kvinnokroppen är otrolig.

Appropå energin så sprang jag en runda igår kväll. Min första sedan Vårruset i maj. Den här gången kissade jag inte på mig vilket också är ett stort framsteg. Bäckenbotten läker och börjar kanske bli sig själv igen. En barnmorska på BB sa till mig att det är viktigt att ge kroppen 1 år av återhämtning efter förlossningen och jag förstår verkligen vikten av det nu när det gått 10 månader. Trots att det börjar närma sig året sedan förlossningen så är det fortfarande saker som händer med hormoner och kropp.

Så jag upprepar hennes ord: Ge era nyförlösta kroppar 1 år av återhämtning.

 1. JOHANNA skriver:

  Mitt tänk har hela tiden varit ”det tar 10 månader för kroppen att förändras och då måste det få ta minst 10 månader för den att återhämta sig”. Jag är väldigt tacksam för att jag gjort just det. Heja oss, vi är fan grymma!! 😀 <3

 2. E skriver:

  Skön påminnelse. Här har det bara gått 7 veckor. Foglossningen är kvar o jag längtar efter ngt så fjuttigt som en promenad! Och känslan är att kroppen aldrig kommer bli sig lik efter två barn. Men det är såklart att den kommer 🙂

 3. Åh, det låter som en grymt härlig känsla. Grattis! Och klokt att låta kroppen läka i lugn och ro, vi har ju bara en av den 🖤

 4. Sofie skriver:

  Precis vad jag behövde läsa en dag som denna, ammar min 5-månaders och känns som detta kommer vara förevigt. Det är hur mysigt som helst samtidigt längtar jag efter mig själv igen.
  Så tack för att du helt rätt dag fick mig att orka kämpa vidare!

 5. C skriver:

  Vad skönt att du känner att kroppen börjar läka. Jag slutade amma innan sommaren och jag känner nästan tvärtom. Mitt barn är snart 1.5. Jag kan inte hoppa utan att jag känner mig kissnödig, springa hade jag aldrig klarat. Bära är svårt. Försöker träna skonsamt med knipövningar etc men blir mest bara ledsen. När jag ammade kändes allt mycket bättre och jag kunde träna mer, suck. Nåja. Sakta men säkert får jag tänka

  1. L skriver:

   Håll ut, det blir bättre! För mig vände det när mina barn inte behövde bäras och lyftas precis hela tiden. Din kropp kanske också behöver mer rehab och vila från tunga lyft än vad som är praktiskt möjligt i vardagen med en 1.5-åring. Var snäll mot dig själv och se om du kan få avlastning och hjälp att lyfta och bära så mycket det går.

   Jag rekommenderar även att läsa Katy Bowmans bok Diastasis Recti (på engelska) för övningar som stärker coremuskulaturen på ett skonsamt sätt och lite tankar kring hur mönster i hur vi rör oss i vardagen påverkar hela kroppen.

   1. C skriver:

    Men åh, tack! Jag har en 3-åring också så visst blir det mycket lyft som inte alltid är så ergonomiska. Håller på med rehab och kör mycket på yogaboll för att underlätta för kroppen. Ska absolut kolla in boken och dessutom ta ett till besök hos min fysioterapeut. Tack igen

  1. PT-Fia skriver:

   Tack för att du delar med dig! <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..