Till dig som också vill komma igång med träningen nu!

 5b7c653a90a98 5b7c653a90ae1ptfia traning 2.jpg
Jag provade två nya gruppträningsklasser i måndags. Jag antar att vi är många som gör det den här perioden – provar ny träning i och med den nystart som hösten kan kännas som. Och det slog mig igen hur förbannat viktigt det är att man tillåter sig att starta mjukt.

Såhär: Klasserna innebar tunga lyft och nya rörelser i sidled. Uppmaningen från instruktören var att ösa på vikterna och att höja tempot, men jag gjorde tvärtom. Jag körde med medvetet lättare vikter än jag vet att jag klarar och jag lät tempot vara långsammare. Och det är just det som är att starta mjukt.

Det var min första gruppträningsklass sedan en bra bit innan graviditeten. Det var det längsta träningspasset (i och med två kortare klasser) som jag gjort sedan innan graviditeten. Och jag har inte tränat speciellt mycket i sommar pga värmen och icke existerande lust. Det hade då varit vansinnigt att pressa på kroppen med svintungt och svinsnabbt direkt. Det vore så dumt att kasta mig in och kötta allt jag kunde. Det vore inte att starta mjukt och det vore som upplagt för dåliga saker.

Det är väl det här jag vill belysa. Om du som jag börjar ta upp träningen igen efter ett uppehåll: låt det ta sin tid. Håll igen i början. Ta inte i allt du har. Lyft inte så tungt du kan. Spar på krutet. Låt kroppen komma in i det. Starta mjukt!

 

 1. Lina skriver:

  Tack för det här inlägget! Hade bokat in mig på två gruppträningspass igår eftermiddag, men när jag vaknade på morgonen skrek hela kroppen NEJ, jag orkar inte! Jag har inte tränat på hela sommaren pga värmen och längtar efter att köra igång igen… Under dagen ”argumenterade” jag med mig själv och vägde för och nackdelar med att åka och träna. Slutade med att jag valde ett av de två passen jag hade tänkt och precis innan jag åkte till gymmet läste jag ditt inlägg om att starta lugnt. Det var så skönt att lyssna på kroppen och inte ta i allt vad jag hade. Tack för att du med dina inlägg och tankar öppnar upp för självreflektion! <3

  1. PT-Fia skriver:

   <3 <3 tack för att du delar med dig!

 2. E skriver:

  Precis så! Det är ju just det som gör det så svårt för en (mig) att mäkta med gruppträningspass nu för tiden. Det är det som gjort att jag inte längre har ett gymkort. För i gym-miljön/avdelningen vågar jag inte heller vara pga testosteron/killnormen.

  Så min balans blir numer genom att träna på egen hand. Mycket utomhus men även hemma på yogamattan. En gör vad en behöver, men det är synd att en väljer bort andra alternativ pga stress och press som finns..

  1. PT-Fia skriver:

   Tack för att du delar med dig! <3

 3. Anette skriver:

  Love You! Uppskattar så ditt eviga balanserande på livets alla områden. Så mänsklig, så klok. Heja dej!

 4. Johanna skriver:

  Så viktigt att börja lugnt och inte gå all in, men det måste vara svårt i en grupp där ledaren som du säger puschar på, att våga tänka som du, jag börjar lugnt och vänjer kroppen även om jag orkar mer.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..