”Första året är ju till för att vi ska vara enbart föräldralediga”

 5b94f8bf9c1c9 5b94f8bf9c20fskarmavbild 2018 09 09 kl 12 40 47.png
Jag fick kommentaren ovan och funderade fram och tillbaka på hur jag ska bemöta den. Det jag först kommer att tänka på är att vänligt påminna om att ni som följer mig i sociala medier får se en väldigt liten och utvald del av mitt liv – och ännu mindre av mitt barns liv. Jag berättar inte om hela mitt liv. Jag förstår att man kan glömma det ibland och tro att man vet allt om en person som man följer.

Det var intressant att se att du, Emma, valde att utifrån dina tolkningar och tron om att du vet allt om mitt liv med mitt barn, berätta för mig hur jag är och hur mitt barn mår och lider. Jag skulle kunna berätta för dig att den dagen du refererar till som att Edith skulle fått för mycket intryck bestod av ett besök på biblioteket, någon timme i lekparken och två sovstunder, vilket jag tror är ganska vanligt för en person som närmar sig ett år. Jag skulle kunna berätta att hon inte varit med mig på jobbuppdrag på flera månader och att när hon gjorde det i början så var det exempelvis i ett möte med två till fyra personer där hon ofta sov eller ammades. Och att hon många gånger sovit i vagnen med Elin eller Kim när jag gjort uppdrag. Jag skulle också kunna berätta om alla kvällar, sovstunder och helger som jag lagt mitt arbete på för att det inte ska ta tid från henne och mig. Men jag tror inte att det spelar någon roll vad jag berättar eftersom du verkar ha bestämt dig för att du vet.

Det jag istället vill prata om är det här som jag så ofta fått höra. ”Du har valt att arbeta”. Det stämmer inte. Jag har ett eget företag med två anställda på heltid. Mig själv och Elin. Och mitt företag baseras på mitt personliga varumärke vilket gör att jag rent krasst inte har något val. Jag måste fortsätta arbeta i någon grad även om jag får barn. Konsekvensen av att jag skulle stänga ner allt och vara föräldraledig i ett år eller så skulle bli att varken jag eller min anställda skulle ha något arbete kvar efter årets slut och därmed ingen försörjning. Är det rimligt?

Det provocerar mig något oerhört att få höra att ”du har VALT att arbeta”. Glömmer ni alla människor med egna företag som faktiskt inte kan stänga igen och vara borta i ett år? Skuldbelägger man även personen med egna butiker, kliniker, lantbruk och firmor eller är det bara för att jag har den typen av jobb som jag har som jag ofta får höra att jag har VALT att fortsätta jobba när jag fått barn? Här kan man ju lägga in några ord om det här med att vi i Sverige är ett av få länder i världen med så generös föräldraförsäkring, men jag orkar inte gå in på det.

Alla familjer har inte möjlighet att låta en person vara hemma på heltid av olika anledningar, men alla familjer gör sitt absolut yttersta för att få sitt liv att bli så bra som möjligt utifrån sina förutsättningar. Tro mig.

 

 

 1. Paula skriver:

  Viken dum kommentar rent ut sagt…..
  Som förälder vet man ju själv vad som är bra och ”passar” ens barn, alla (både vuxna och barn) är ju olika, så tröttsamt att andra ska lägga sig i och veta bäst. Och precis som du och även andra influencers säger så visar ni ju inte upp hela ert liv…..
  Bra skrivet men synd att du ska behöva försvara ditt sätt att leva.
  Kram

 2. Sara skriver:

  Jag vill börja med att säga heja dig! Du är öppen och ärlig med mycket på ett sätt som få vågar! Det betyder mycket! Jag vill göra ett tillägg i diskussionen som jag ofta känner saknas kring företagande. Jag hör ofta det du skriver lyftas, att man inte har något val som egenföretagare. Jag kan tycka att man misstar sig där, att vara egenföretagare är ju ett val i sig, med perspektiv som frihet kontra eget ansvar. Jag tycker det blir fel att mena att det inte finns något val, för det valet har ju fattats en gång i tiden. Och om det inte funkar längre så finns det ju alltid nya val. Det handlar väl snarare om att du VILL fortsätta jobba med det du gör, på det sätt du gör idag, inte att du MÅSTE? Menar inte detta som negativt utan bara ett perspektiv jag tycker glöms bort ibland!

 3. Bella skriver:

  Så bra bemött Fia, du är fantastisk som orkar!

 4. M skriver:

  Stor kram till dig! Så himla märkligt att skriva en sån kommentar. Och så typiskt att kvinnors arbete hela tiden ska ses som något vi egoistiskt ”väljer”, medan folk väldigt sällan ställer samma frågor till nyblivna pappor.

 5. Nina skriver:

  Varje familj väljer den lösning som känns bäst för sig och till skillnad från många andra influensers verkar du prioritera familj, rutiner och att landa mjukt både för Edith dig och din man! Hejja dig!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..