Hur kan du äta så mycket?

 5bafda824ccb2 5bafda824ccf9skarmavbild 2018 09 29 kl 22 02 18.png
Intressant fråga! Och så sorgligt att någon som äter ordentligt ska behöva få beröm, missförstå mig rätt. Förstår verkligen att det blir så med tanke på det matsjuka samhället som vi lever i. Jag förstår inte hur folk orkar med livet utan att äta sig mätt. Vet inte hur många gånger jag suttit på lunchevent med influencerkollegor som ätit knappt hälften av den supernyttiga veganska lunchen och utbrustit ”det här var så gott! Jag är så mätt!” i samma sekund som jag själv ätit hela min portion, allt bröd som går att hitta och ändå är långt ifrån mätt. Och många gånger undrar jag om det är fel på mig eftersom många kvinnor verkar klara sig på så mycket mindre. Jag vet inte, men jag vet att det är frustrerande att höra att folk blir mätt på ingenting. Och att det verkar vara fult att äta sig mätt.

Som svar på din fråga så har jag alltid ätit mycket – och oftast mer än mina vänner. Jag är uppväxt med kvällsmat (typ fil eller mackor) efter middagen och vi har alltid ätit ofta och mycket för att orka. Det var inte meningen att inlägget om min dag skulle bli någon redovisning över hur jag äter under en dag, men just den dagen så blev det mycket fokus på mat eftersom det var det jag ägnade mycket tid åt. Jag kan omöjligt klara mig längre än max 3 timmar innan jag behöver äta igen, oavsett om jag klämt en pizza på lunchen. Att jag äter mycket är nog en kombination av att jag har en alert ämnesomsättning, rör på mig mycket i vardagen, tränar och helt enkelt måste äta mig mätt för att orka med livet. Märker direkt när jag får i mig för lite och blir både slö, trött, energilös och sämre som person helt enkelt.

Fasen, det här är så skevt. Att det ska behöva vara så att man sticker ut för att man äter sig mätt och för att man äter rejäla mål mat. Men det är så viktigt att prata om så tack, Anna, för att du lyfter det!

Vad har ni för tankar kring det här? Äter ni er mätta?

 1. Mirja skriver:

  Jag har också en stor aptit och vänner har blivit förvånade att jag kan äta så mycket och orka med exempel en efterrätt också trots ett stort mål middag innan. Jag har också en väldigt stor energiomsättning och har alltid rört och tränat mycket vilket resulterar i att det behövs mycket mat och energi för att fungera. Äta var tredje timme brukar jag säga till min sambo för annars blir jag inte rolig att umgås med och det stämmer 🥰

 2. Tessan skriver:

  Jag är som du!! Som en bebis, mat var tredje timme annars blir jag sur 😂 har också stött på dem som himlar med ögonen och säger ”Hur kan du äta så mycket??”. Har inget, och tänker inte heller ge nåt svar på det 😅
  Nä, ät medans du kan och vill säger jag! Kram och tack för en toppen blogg 💗

 3. Jag äter mig mätt, eller jag äter för min egen skull ingen annans…jag känner min kropp och vet hur mycket den behöver!! Är ja på fest och det bjuds på smarrigheter tar ja gärna mer av det jag älskar men får kanske se till att träna dagen efter😀
  Fler borde se mat som bränsle istället för något som speglar sin kropp eller personlighet….
  Kram😘😘😘

 4. Bella skriver:

  Jag är en av dom som verkligen behöver dina inlägg Fia.

  Jag har jättesvårt för att äta mig mätt. Och känner mig ”nöjd och duktig” när jag går runt hungrig. För då vet jag att jag inte har ätit för mycket i alla fall. Jag jämför mig alltid med andra och försöker alltid äta mindre än andra så att jag ska ligga på den ”säkra sidan”, även fast jag innerst inne tror att jag är en sån som behöver rejält med mat. För jag är alltid trött, har ont i kroppen, är seg och känner mig yr. Men jag jämför mig otroligt med andra. Allt i från bloggare, instagrammare till studiekamrater.

  Detta tänket resulterade i att jag under 6 månaders tid tränade varje förmiddag med endast en NOCCO i kroppen för att sedan vid 13-tiden äta en rejäl portion gröt med kvarg och nötter. För att sedan äta middag på kvällen och sedan kvarg igen innan kvällsdags. Detta resulterade i en smal och otroligt vältränad kropp men även i att jag nu sitter här med en stressfraktur i låret sedan 4 månader tillbaka, orsakad av överträning och undernäring.

  Det är inte värt det. Min rädsla för att äta mig mätt har alltså gjort att mitt skelett fysiskt har gått i sönder. Idag äter jag mycket mer, mycket mer. Det ger mig ångest men jag äter mig mätt. Jag äter mellanmål, efterrätter och kvällsmackor. Potatismos, smör och ris med sås. Allt för att min kropp ska läka. Allt som jag inte åt innan.

  Men det absolut jobbigaste är att jag äter säkert 3-4 gånger mer än vad jag gjorde när jag sprang 1,5 mil om dagen och tränade styrkelyft på elitnivå. Och då cyklade jag även till jobbet och tog långa kvällspromenader. Nu får jag knappt gå från mitt hus till brevlådan. Visst har jag gått upp i vikt och jag har ju samtidigt tappat muskler men är långt ifrån ”stor”. Många skulle nog fortfarande säga att jag är väldigt smal fastän jag känner mig större än någonsin.

  Alla säger ”Jag rör på mig så mycket, jag behöver mat”. Men det är farligt också. Dagen jag fick träningsförbud kunde jag inte äta. Det är så inpräntat att ”Rör man på sig måste man äta”. Men vet ni vad? Även om man inte rör på sig måste man äta. Och det ska jag göra, även fast det vissa dagar förstör mig inombords. Man måste äta. Vad man än gör annars.

  Med detta ville jag bara säga att du behövs. Jag och såna som jag behöver se kvinnor som äter sig mätta. Kvinnor som inte går sönder. Men kom ihåg, vi behöver äta, alltid, inte bara när vi varit aktiva. Det är livsviktigt.

  1. PT-Fia skriver:

   Wow. Vet inte vart jag ska börja. Blir rörd. Blir ledsen av din situation. Tusen varma tack för att du delar med dig! Det betyder mycket och hjälper andra. Det är modigt och viktigt. Tack tack tack! Och jag hoppas att du hittar den balans och välmående som du önskar och förtjänar. Många många kramar! <3

   1. Bella skriver:

    Och juste, vill även tillägga, jag är 23 år gammal..

 5. Petra skriver:

  Jag äter mig alltid mätt, och äter ca var tredje timme. Frukost kl 06, mellis/frukost 2 kl 09, lunch kl 12, macka/frukt kl 15, lagad mat kl 18 och typ knäckemacka innan läggdags runt 21. Mår som bäst då, och blir som flera andra här skriver helt seg i huvudet när jag inte äter ordentligt. Kan absolut äta pizza till lunch och vara i samma behov som vanligt av mellis på eftermiddagen.
  Vi åt såhär under min uppväxt med, men min mans släkt kommenterar ofta att ”åh vad kul med en tjej som äter så mycket!”. Försöker ta det positivt men det känns lite dumt när man står där med full tallrik. 😉

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..