Hur hinner man ha sex som småbarnsförälder? Vill man?

Skärmavbild 2018-10-30 kl. 13.31.07
Någon skrev kommentaren ovan i månadens bikt och jag har tidigare fått flera önskemål om att skriva om sex efter förlossning. Jag har ju inte riktigt vetat hur jag ska göra det utan att lämna ut vårt privatliv och min man, men tänker att just hur det är och har varit för oss inte spelar så stor roll. Ni finns ju också!

Jag vill alltså att vi hjälps åt att prata om sex – såklart behöver man inte ha fått barn, för livet innehåller ju inte alltid jättemycket sex oavsett om man har fått barn eller ej. Känner ni igen er i kommentaren ovan? Sitter ni på några tips?

Jag har ju berättat att min sexlust påverkades av amningen, vilket jag förstått är rätt vanligt. Hade inte riktigt tänkt på det innan, att sexlivet såklart påverkas av att få barn. Även identiteten kring sin sexualitet – att plötsligt bli mamma, sedan hitta tillbaka till sig själv som kvinna och att känna sig sexig, är en process det med.

Nu lämnar jag ordet till er. Det går självklart bra att vara anonym om man vill.

 1. Annie skriver:

  En oerhört viktig och komplicerad fråga.
  Vi har 2 småbarn och initiativet till sex är sällsynt från min sida. Men jag hänger på när mannen vill för jag vill ju att vi ska ha den närheten och samhörigheten. Och när det väl blir så är det ju skönt, det är bara orken till att ta initiativ jag inte har.
  Kommer ihåg för ett flertal år sedan när jag hade en praktik i min utbildning, hur min handledare diskuterade sexvanor med kollegor. Hon och hennes man (3-barnsföräldrar) hade en bestämd veckodag när de alltid gjorde det, bara för att inte tappa bort varandra mitt i karriärslivet och familjeliv.
  En sån lösning tror jag faktiskt kan vara smart, just för att då inte bortprioritera varandra.
  Ja, får se om jag o min man testar nåt sånt framöver.

  1. Ia skriver:

   Hej!

   Vi har en 1,5 åring och sen har min man två barn sen innan som är lite äldre. Dom har vi varannan vecka. Min dotter är fortf hemma och ska skolas in runt 2,5 år dock jobbar jag fort halvtid – dvs helger och kvällar ( har flexibelt jobb ). Sex är ganska ofta på tapeten hos oss. Vi hade ett fantastiskt sexliv innan men har absolut tappat mycket nu. Inte konstigt om man tänker på vårt schema men ändå får jag mycket ångest och känner mycket krav inte från min man utan från samhället. Hur mycket har andra sex? Tänker ofta på det och skulle gärna ha svar för att veta om vi är ”onormala”. Så sjukt att man ska behöva tänka så. Vi har dock märkt att vi tjafsar mindre när vi har mer sex. Vi försöker ha sex en gång i veckan. Ibland blir det två nån enstaka gång tre men inte allt för sällan blir det även ingen. Så ja jag har inga tips förutom att delat ansvar är det som ökat min sexlust mest. När har ger mig tid att vila och drar lite tyngre föe han ser att jag är trött osv. Men också bara komma ihåg att kramas och pussas ibland nog lika viktigt som sex? Men kommer sexet bli som pre kids? Jag vette sjutton men hoppas kan man ju haha.

 2. Lotta skriver:

  Det känns som att det finns ett visst dåligt samvete hos mammor, att vi förväntas vara sugna, vilja ha sex och så som vanligt några månader efter förlossningen. Att det är tabu att inte vara sugen. Kroppen är ju väldigt finurlig och någonstans tror jag inte att det (rent biologiskt) är ”meningen” att vi kvinnor ska vilja ha sex när vi har ett litet barn.

  Att bli gravid när man redan hade en liten att ta hand om var nog allt annat än önskvärt förr i tiden. Amningshormonerna gör slemhinnorna torrare och att vi inte blir sugna, förr i tiden ammade man ofta tills barnet blev 3-4 år. Sen fick man tillbaka sin mens, blev sugen på sex och blev gravid igen. Då hade det lilla barnet blivit tillräckligt stort för att man skulle kunna ta hand om en ny liten. Och även om man inte ammar så länge så tar ett litet barn så mycket energi att det kanske inte blir någon över till att känna sig sugen på någon annan.

  Jag önskar att vi kunde sluta stressa kring det här med sex efter förlossning och under småbarnsåren. Sex är inte alltid = kärlek, eller ett väl fungerande förhållande. Var sak har sin tid. Lyssna på din egen kropp, din egen lust, och lita på den! <3

 3. Ida skriver:

  Jag och min sambo började ha sex ganska snabbt efter förlossningen, men inte penetrerande utan bara smek eller oralt. Mina slemhinnor gar sköra och penetrerande sex började kännas ok när bebis var 6-7 månader då min mens kom tillbaka, jag ammar fortfarande nu, bebis 11 mån, men i o m att mensen kom tillvaka ändrades käbslan ganska mycket. Jag hade väldigt mycket sexlust under graviditeten och det dår höll i sig någon/några månader efter förlossnibgen också, sedan avtog lusten men vi har försökt att det inte går alltför länge mellan gångerna.

  Jag känner igen vad många andra skriver, att lusten saknas, trötthet och andra prioriteringar. För mig funkar det att påminna mig själv att v8 ska ha sex ibland, och inte säga nej om min sambo tar initiativ bara för att jag inte orkar eller har lust. För mig kommer lusten under tiden och efteråt känns det alltid skönt. Typ som träning, man velar lite före och efteråt är det skönt att ”ha det gjort”. Vi skulle aldrig ha sex om jag skulle gå o vänta på att bli kåt av mig själv mitt i allt. Som det är nu har vi kanske sex i genomsnitt en ggr per vecka så inte speciellt ofta, ibland kan det nog mittiallt ga gått två veckor sen sist också…

  Angående kommentaren du tar upp i inlägget, så tror jag att det ibland kan handla om mer än bara sexlusten. Jag är absolut mindre sugen på min partner om det är nån period då jag känner att jag gjort massa hushållsarbete o han har gjort mycket mindre. Lyhördhet, gemensamt ansvar om barn o hem, att avlasta varandra osv tror jag är så sjukt viktigt för kvinnans (!) välbefinnande allmänt men också flr relationen och sexlivet.

  1. Anneli skriver:

   +1 på det, förutom att jag själv inte har några barn.

 4. Jag tror det är så himla inviduellt men för mig och min man så har vårt sexliv blivit såå mycket bättre efter två barn. Våra barn är 4 och 3 år, vi hade sex snabbt efter förlossningarna och sen har lusten hållit i sig. Vi ligger kanske 3 – 4ggr i veckan ibland mer och ibland mindre men det är våran tid och där vi ladda batterierna. Nu har min man steriliserat sig och nu väntar vi bara på att få ok från provsvaren. Det gör också att jag/vi kan njuta fullt ut utan preventivmedel osv. Det tar bort all stress.

  Men jag vill verkligen säga till alla som inte har ork osv, ta det lugnt och njut av varandra på andra sätt. Skriv fina små lappar, pussas, sätt på er fina underkläder och njut av er själva och er partner ♥️

 5. Linda skriver:

  Ja! Det finns fler som känner likadant! När jag läste kommentaren tänkte jag flera gånger att det kunde ha varit jag som skrivit kommentaren… jag ammade i 16 månader o under den tiden hade jag ca 0 lust till sex (i början förstås pga inte kul där nere efter förlossning men sen nog pga hormoner kanske?) och dessutom väldigt torta slemhinnor + vääldigt trött. Då hade vi liknande situation som beskrivs i kommentaren och visst fortsatte det också en tid efter stt jag slutat amma och är verkligen inte ”som förr” nu heller men helt ok just nu, mest beror på att jag ändrat inställning. Jag inser o märker hur viktigt det är för vår relation i övrigt att ha sex ibland, om vi inte har den närheten bråkar vi lättare om allt vardagligt osv. Min man vill oftare än jag men jag försöker också peppa mig själv (jaa låter sjukt men liksom kanske mer påminna mig själv) om att det är bra för oss och att jag vill trots att jag är trött o helst bara vill sova och sen är det ju alltid så mysigt när det väl händer. Vi brukar ha sex på helgerna när barnet sover dagssömn, då går det inte av vår nattsömn! Eller sen direkt när lillen somnat, före vår egen sovtid, för sen när jag ska gå o lägga mig vill jag bara sova… låter så ocharmig men tänker också att detta bara är en tid i livet och ”alla andra” har det nog inte så superromantiskt hela tiden heller!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..