Svar på era frågor!

Middag, plocka in sina bestick i diskmaskinen och stänga den, leka, gröt, tandborstning, pyjamas, läsa bok, bli nerbäddad i sängen, få en flaska färsk välling (Ottos barnmat), somna. Vi vaggade mycket när hon var mindre. Herregud vad vi har vaggat. Men en dag fick jag nog och kände att det hade sönder min rygg och att det nog var vårt eget fel som skapat en dålig vana. Så jag bestämde att vi skulle sluta och märkligt nog så har det fungerat ändå. Vi slutade amma, hon nattades i vagnen och lyftes sedan över till sängen i ca 2 månader som en övergång när jag slutade amma. Sedan började vi natta henne direkt i sängen (utan amning och vaggande) och det fungerade över förväntan och nu sitter rutinen så bra att den sällan krånglar (ta i trä).

Vad tycker du om tillexempel viktväktarna? Hållbart?

Har ingen erfarenhet av Viktväktarna så kan inte uttala mig om dem specifikt. Är generellt skeptisk till allt som innebär att man måste binda upp hur man äter (och inte äter) på ett speciellt sätt. Men har en bild av att VV kanske är lite sundare än exempelvis Itrim. Oavsett vad man väljer att göra så tror jag att det finns några grundläggande saker som man behöver ha med sig för att skapa något hållbart:

Utgå från sin verklighet.
Fråga sig själv varför man gör det man gör och hur man faktiskt påverkas av det.
Undersöka sina förutsättningar och sin utgångspunkt (är det av omtanke mot sig själv?)

Har kommit till den fasen att jag hatar att äta frukost. Ingenting smakar. Har du några tips på vad man kan göra?

Åh, vad tråkigt! Det där man att maten inte smakar något har jag också upplevt flera gånger. Både under min utmattningsdepression och min graviditet och amning. Världens tråkigaste grej. Först så vill jag fråga om du vet vad det beror på? Är det bara en trist fas pga lite höstdeppig eller är det något fysiskt/psykiskt som pågår? Fundera lite på det.

Någon tipsade mig om att äta något sött för att stimulera aptiten så det kanske kan fungera. Torkade osvavlade aprikoser är så goda och rika på järn. Testa att dricka färskpressad juice eller en smoothie om du inte vill tugga. Eller fundera på om det är situationen kring frukosten som påverkar dig negativt. Nu blev det ett långt svar, hoppas du kan snappa upp något vettigt av det. Kram!

 1. Johanna skriver:

  Viktväktarna är supersunt om mam bortser från deras egen mat som bara typ är vatten (soppa). De förespråkar tallriksmodellen och bra mat är ”gratis”, exempelvis godis är ”dyrt”. Ska man ner i vikt måste man ju ligga på kaloriunderskott och är man väldigt stor kanske det är skönt att välja en bulle utan skuld ibland, men i slutändan lär man sig vad som mättar en.

 2. Linda skriver:

  Hej! Är lite nyfiken på er kvälls/nattningsrutin. Middag, gröt och välling skriver du… Hur lång tid går det mellan dessa måltider? Min son är ett par månader yngre och har, från att ha sovit 12 timmar per natt sen han var 3 månader nu börjat vakna 1-2 ggr/natt och det enda som får honom att bli nöjd och somna om är en flaska ersättning. Misstänker att han helt enkelt gör av med och behöver mer energi nu när han kryper och klättrar hela dagarna. Men jag förstår inte hur jag ska klämma in fler eller större mål så undrar helt enkelt bara hur ni gör för att få in de tre målen under kvällen?

  För övrigt, älskar att läsa din blogg, speciellt sen du (och jag) fick barn. Känns som det är lättare att relatera nu! Passar också på att önska en underbar helg!

 3. Jenny skriver:

  Så kul att läsa, gärna fler små frågestunder!

  1. PT-Fia skriver:

   Åh, roligt att höra att du gillar! 🙂

 4. Anna skriver:

  Du uppdaterar inte bloggen så ofta längre?

  1. PT-Fia skriver:

   Jo? Igår postade jag tre inlägg. I övrigt så är det 1-2 inlägg om dagen, samma som det varit senaste åren 🙂

 5. Lisa skriver:

  Måste fråga! Sover Edith i eran säng fortfarande? Hur funkar det? Min bebis, ett par månader yngre, sover med oss men kryper gärna runt i sömnen och är så rädd att hon ska ramla ur sängen. Särskilt om vi sover borta ovh inte kan bygga saker runt hela sängen som nu…

  1. PT-Fia skriver:

   Precis! Vi har inte någon plats för en egen säng till henne i vår nuvarande lägenhet så hon sover med oss än. Hon tar ju rätt stor plats nu så det ska bli skönt att ge henne en egen säng när vi flyttar. Hon sover mellan oss vilket fungerar bra, men såklart blir det bäst för alla när hon får flytta till egen 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..