I annonssamarbete med ALWAYS

Varför pratar vi aldrig om flytningar?

ptfiasamarbete-65
Flytningar! Jag har nästan aldrig pratat flytningar med någon. Mens är inga konstigheter, det pratas det enkelt om, men flytningar det känns fortfarande som tabu. Ändå märkligt eftersom det är en självklar del av livet som kvinna. Vi har ju mer eller mindre flytningar varje dag, ändå tar det emot att prata om det. Någon jag pratade med inför detta samarbetet sa att hon alltid gömmer sina använda trosor med intorkade flytningar för sin man för att hon skäms. Fasen alltså.

Vad har ni för relation till flytningar? 

Innan min graviditet använde jag sällan trosskydd, oftast bara i slutet på mensen eller som ett extra skydd med tampongen. Men många gånger har jag ju reflekterat över att det vore skönt att slippa få intorkade flytningar i trosorna – ändå har inte tanken på trosskydd slagit mig. Oklart varför. Efter graviditeten började jag använda det, främst för att jag hade urinläckage första tiden. Ni kanske minns mitt inlägg om att jag kissade på mig under Vårruset?  

ptfiasamarbete-51
Nu har jag använt det oftare än tidigare, speciellt när jag tränat. Inför det här samarbetet med Always så fick jag en utmaning att använda deras trosskydd ”Singles to go”, som är förpackade i singelförpackningar som bindor brukar vara så de är lätta att ta med sig, i 7 dagar. Även om jag vill embrejsa mina flytningar så är det ett faktum att det kändes skönt att med hjälp av trosskydden få en känsla av rena trosor mot eftermiddagen när man tar bort trosskyddet. Det bästa med trosskydden är att de är enkla att bära med sig, inte tar någon plats och att de är så tunna. 
ptfiasamarbete-48
ptfiasamarbete-69
Flytningar alltså. Ännu en grej kring kvinnokroppen som vi inte vet så mycket om och ska skämmas över. Jag var tvungen att googla på flytningar pga insåg att jag knappt vet något om dem. Är det bara jag? Snabb fakta om flytningar (från 1177) » Flytningarna gör slemhinnorna i slidan fuktiga, håller slidan ren och skyddar mot infektioner. »Flytningar från slidan börjar komma i puberteten, oftast innan den första mensen. Sedan har du flytningar resten av livet, men de minskar ju äldre du blir. Det är olika från person till person hur mycket flytningar man har. » Flytningar är en slemmig, vitaktig eller genomskinlig vätska som kommer från slidan. Flytningarna förändras vid kontakt med luften och får då en ljusgul till brunaktig färg.

 1. sandra skriver:

  Måste skriva en kommentar jag också om att det känns som mycket onödig extra plast med portionsförpackade trosskydd. Hellre ett etuiet som är gjort för det, vilket jag tror (rätta mig om jag har fel) inte finns att köpa?! Du kanske kan be Always att jobba fram ett sånt? Fiffi mår som många redan sagt inte bra av att vara instängd för det ökar risken för svamp och torra slemhinnor.

  Men samtidigt så måste jag säga att det är ett himla fint kommentarsfält som inte innehåller hårda ord och gliringar hit och dit, bara ärliga åsikter.

  Tack för en fin blogg Fia!

 2. Elin skriver:

  Förstår att många kan ha nytta av trosskydd, men tycker också det är viktigt att lyfta frågan ifall trosskydd & fitty är en så välfungerande ekvation rent hälsomässigt. Eller är det bara jag som tänker på hur problematisk kombon är? Trosskydd torkar ut slemhinnorna, stänger in fitty (ökar risk för svamp) & i allmänhet sätter fittys pH-värde ur spel. Tänker att tygvarianter skulle vara betydligt med fitty-vänliga, definitivt billigare & mer ett mer miljömärkning val. Här finns länk till alternativ i alla fall (har ej provat själv än dock så vet ej hur bra 😊): https://imsevimse.se/produkt-kategori/mensskydd/tygbindor/

  1. Jessica skriver:

   Håller helt med. Att gå runt med trosskydd är inte bra. Bättre att byta trosor lite oftare säger jag

 3. Jessica skriver:

  Nej, nej, nej. Då dåligt för både miljön och fiffi. Fråga en barnmorska och de kommer definitivt att avråda från trosskydd. Trosskydd är så effektiva att de torkar ut även bra fukt. Själv får jag svamp bara av att tänka på trosskydd. Och när vi snackar mensskydd. Testa menskopp och du kommer aldrig mer att vilja använda tampong.

  1. PT-Fia skriver:

   Testade menskopp för ett par år sedan men den fastnade så blev lite rädd. Har inte fått till det bra sedan dess tyvärr. Det är såklart olika vad man gillar

   1. Jessica skriver:

    Det blir ju ett vacuum när man sätter in den, så det går inte att bara dra ut den. Man måste ta tag runt själva koppen med två fingrar så att vacuumet släpper. Det är väl det ”grävandet” som kan kännas lite knepigt till en början. Själv har jag det mest för miljöns skull.

 4. Sigrid skriver:

  Jag läser till läkare och tillbringar för närvarande 4 veckor på gynekologen. För första gången under mitt 24-åriga liv får jag se kvinnors underliv i diverse former – när de föder barn (med alla de kroppsvätskor som utsöndras då), med klimakteriebesvär eller framfall, med blödningsrubbningar i ung ålder eller vid infertilitetsbesök.

  Alla dessa kvinnor har flytningar av olika slag. Vissa naturliga, andra sjukliga eller som vi inom sjukvården säger – patologiska. Det har fått mig att själv reflektera över mitt underliv och mina flytningar. Så härligt att du skrev ett inlägg om det idag! Mer diskussion om underlivet till folket <3

  1. PT-Fia skriver:

   Vad fint! Tack för att du delar! <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..