Vårt samhälles sjuka syn på alkohol! Inser vi hur sjukt det är?

Men säg att man upplever att man har en sund relation till sin alkoholkonsumtion och tycker att det ger en mycket positivt, ja då är det bra så. Observera att jag inte uppmuntrar till att konsumera alkohol. Det är mycket (massor) som är problematiskt med vårt samhälles romantiserade bild av alkohol och hur vi konsumerar alkohol. Hur sjukt är det inte att den som väljer att inte dricka är den som är konstig och måste försvara sig. Och det här med att en fest inte är en fest om den inte innehåller alkohol och att det är så många som aldrig skulle kunna tänka sig att göra mängder med aktiviteter (som att gå på dejt, käka middag på restaurang, gå på klubb, se på fotboll osv) utan att dricka någon (eller flera) alkoholhaltig dryck.

Så för att summera: Vårt samhälle har en sjuk syn på alkohol som skadar många. Känner man själv att man har en sund relation till det och att det positiva överväger det negativa så finns det ingen anledning till att ha dåligt samvete, precis som att när man väljer att fika så njuter man av det.

Ungefär så. Hur resonerar ni kring det här?

Bild från vårt bröllop: Sarasblick

 1. Hej skriver:

  Har bara läst de första 8-10 kommentarerna, men.. Jag läser ofta om folk som blir dömda för att de INTE dricker, liksom här. Det pratas sällan om det faktum att vi som dricker, och gör det för att VI vill det, ofta blir dömda av nykteristerna eller av nyktra alkoholister – för att inte tala om hur alla typer av vårdinstanser toknojar om man erkänner att man inte är nykterist! Enligt vissa har man ju problem även om man så bara dricker några gånger om året?! Jag har varit ute med kompisar och blivit ifrågasatt, detta för att de själva bara druckit nåt enstaka glas på hela kvällen (fre /lör kväll, på uteställen!) och fått höra att jag ”dricker mycket” bara för att jag inte nöjt mig med 1-2 glas som de. Men jag håller absolut med om att vårt samhälle har en sjuk och romantiserande bild av alkohol, som faktiskt är en av de farligaste & skadligaste drogerna som finns! Jag uppmanar inte till drickande, men jag respekterar om någon inte dricker när man går ut, men då ska de fan acceptera att jag inte vill va nykter! Går ut väldigt sällan, ska tilläggas.

 2. Sara skriver:

  Så länge man inte har några problem med alkoholen tycker jag inte det är något fel att ut och festa. Det gör jag själv ibland. MEN det som jag inte förstår är att om man säger att man ska hålla sig nykter så blir man ifrågasatt? Likadant har jag fått höra att jag tränar för mycket. ” men det är kan ju inte vara bra att träna så mycket”
  Men varför ifrågasatte ingen mig när jag var ute en-två gånger i veckan när jag var yngre?

  Varför ska man inte bara få göra som man vill utan att man ska bli ifrågasatt/få konstiga blickar? Man ska väl få kunna vara nykter på en fest utan att någon ska tycka någonting om det? Eller att man kan ha en liten fylla utan att någon säger något om det?
  Så länge man inte tar något överstyr eller skadar sig själv eller andra så kör på!

  Jag är varken en nykterist eller alkolist bara för jag inte väljer/ väljer att dricka .

 3. Jag dricker väldigt sällan och väldigt lite vid de tillfällena. Men något jag tycker är jobbigt är att jag gärna undviker fest och sammankomster med mycket människor och alkohol för jag känner mig alltid malplacerad. Jag tycker inte fulla människor är trevligt och undviker gärna det! Tyvärr, för jag missar väldigt mycket för att jag inte tycker om sammankomster med alkohol i fokus.

 4. Ronja skriver:

  Jag dricker alkohol typ 1-3 gånger per år, och det är om någon fyller år, personalfest med jobbet, eller liknande. Jag gillar inte alkohol alls och framförallt inte hur det får mig att känna mig dagen efter. Och så rätt dåligt mentalt när man vet vad det gör mot kroppen. Jag får inte direkt ångest, eftersom jag inte gör det så ofta, men jag föredrar alkoholfritt. Många av mina vänner är riktiga partyprissar och jag tror dom tyckte det var svårt att acceptera i början att jag inte gillar att festa, men nu bryr dom sig inte och tycker bara det är kul ifall jag är med. Som tur är!

 5. Malin skriver:

  Jag känner olika från ett tillfälle till ett annat. Jag kan absolut gå med ut på AW, dricka nåt glas för mycket och känna mig bakis dagen efter. Men jag kan lika gärna känna mig helt osugen på att dricka alkohol och väljer att hellre ta alkoholfritt, eller bara ta ett glas och nöja mig så. Dock skulle det aldrig falla mig in att kritisera någon som valt ett nyktert alternativ när jag själv är lite berusad. En AW eller en fest ska vara rolig för alla, inte bara för de som dricker! Jag tror att många som dricker känner sig rädda för att bli dömda av den som inte dricker – därav anledningen till att de ”pressar” så hårt för att få alla att dricka alkohol. Såklart är det inte rätt, men så tror jag att det hänger ihop!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..