Får man lämna sitt barn på förskolan när man själv är sjuk?

kå
Hej från sjukstugan! Ediths första förskolebaciller har slagit läger här hemma. Den lilla har ögoninflammation (som verkar vara något på bättringsvägen) och feber och den ena stora, dvs jag, har över 39 graders feber och den andra stora, dvs Kim, är än så länge oberörd. Jag satt i tjocktröja, mössa, fleecemorgonrock och raggsockor när vi käkade middag och frös ändå. Ska bädda ner mig så fort jag ätit upp och skrivit klart det här.

Men eftersom vi är nybörjare med förskolan så insåg jag att det är några grejer som jag undrar över och ska fråga pedagogerna – men vill även kolla med er som alltid har så bra svar och kloka tankar.

» Hur gör man om man själv är sjuk men inte barnet? Får man vara hemma och kurera sig och ha sitt barn på föris någon timme? Det finns ju såklart en smittorisk även om barnet är frisk. Hur gör ni?

» Hur sjuk ska barnet vara innan man stannar hemma direkt och när får man lämna för att hen verkar piggare men t.ex. fortfarande är snorig? Just snoriga näsor kan jag tänka mig att det är svårt att undvika den här tiden på året?

» Träning och förskolan? Såg att Paula och Hugo fick enormt mycket skit från sina läsare för att de tränade och var på SPA när barnen var på föris …

» Är det något annat som ”alla vet” som man som nybörjare behöver känna till?

Puss och tack, nu ska jag glida ner i sängen.

 1. Anna skriver:

  Jag har inte barn men undrar lite… Tycker det är rimligt att förskolan är under föräldrarnas arbets/restid men får inte riktigt ihop det?

  Om man tränar, går till frisören eller dylikt efter jobbet (dvs på vägen mellan jobb och hämtning) är det alltså inte OK.

  Men om man har ett jobb med flextid och t ex tar längre lunch en dag för att träna eller gå till frisören mitt på dagen, är det okej då?

  Om ja, varför är det skillnad beroende på i vilken ordning man gör saker? Att göra det på vägen snarare är dessutom ofta effektivare tidsmässigt än att sticka iväg mitt på dagen.

  Och om nej, hur går det ihop? Får man då inte ta en timmes lunch när det skulle räcka med att en halvtimme, för det man gör på den extra tiden (sitta kvar och dricka kaffe och prata med kollegor, gå en omväg för att få frisk luft, eller liknande) är ”egentid”?

  Jag säger inte att något är rätt eller fel, får bara inte ihop det rent logiskt!

  PS. Frågan gäller arbeten med hyfsat fria arbetstider, har man schemalagd starttid, lunchrast och sluttid så kan man ju varken sticka iväg under dagen eller ta kortare lunch.

 2. Evelina skriver:

  Som förskollärare tycker jag absolut att barnen får vara på förskolan när föräldrarna är sjuka. Ni behöver ju också få kurrera sig. Sedan vill vi att barnen är hemma så länge de smittar, lite snor går ej att undvika men annars är det bra om de är hemma så vi kan stoppa spridningen direkt. Även vi pedagoger kan drabbas av sjuka barn 😊.

  Sedan anser jag att trotts den pedagogiska verksamheten så är förskolan till för när ni arbetar, i övrigt anser jag att ni ska vara med era barn när ni ej är på jobbet eller färdas till och från. De är bara små en gång och passa på att spendera så mycket tid som möjligt med dem då! 😊

 3. Frida skriver:

  Har en helt annan fråga; är gravid i vecka 10 med första barnet och har varit sjukskriven de senaste två veckorna pga illamående och kräkningar. Börjar så sakteliga få tillbaka lite ork till vanligt liv som inte innefattar toalettstolen eller sängen och börjar nu stressa över hur min kropp ska orka med en hel graviditet och det som kommer efter. Jag har tidigare varit en aktiv tjej som tränat men senaste året har träningen helt försvunnit av olika anledningar. Nu vet jag inte riktigt vart jag ska börja för att stärka upp kroppen och förbereda den och vet inte heller vart jag ska sätta ribban för vad som är ”good enough”. Ett bra träningsupplägg för gravid som vill komma igång och förbereda sig helt enkelt 🙂

 4. Linda skriver:

  Arbetstid + resetid!

 5. Anna skriver:

  På de 15 allmänna förskoltimmarna i veckan får du göra vad du vill men om du har ditt barn men än 15 timmar får du ENDAST studera eller arbete när du har barnen på förskola. Arbetar på förskola och arbetar nu på fritidshem och vet hur mycket frustration detta skapar för oss personal när dessa regler bryts för träning/handling osv. Förskole/friridsgrupperna är på många ställen knökfulla med för lite personal så alla barn som stannar kvar bara några timmar extra påverkar tyvärr verksamheten. Ska inte vara upp till föräldrarna men värt att ha i åtanke eftersom det går långsamt att förändra systemet. Kram <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..