Min vän bränner ut sig!

Fråga: Har en vän som under flera år mått dåligt(i perioder) och ständigt pushar på med vikariatjobb. Jag ser allt du skriver om utbrändhet och det låter som min kompis till punkt och pricka. Hur kan jag pusha henne att ta det lugnt (hon skulle behöva pausa jobbet!) när hon ständigt tänker på pengar?? Då mår hon dåligt över sin ekonomi ifall hon inte jobbar som snart kommer göra henne kaputt.

Svar: Vilken fin vän du är! Det är fruktansvärt svårt att ”rädda” en annan människa från att krascha. Man kan inte begära att någon ska ta det ansvaret, även om man som närstående såklart vill. Börja med att prata med henne. Berätta hur du upplever det och vad du ser. Kanske visa henne sådant som du läser och känner igen henne och se hur hon reagerar. Är hon på något sätt som jag var när jag körde på som hårdast så kommer hon att förneka och inte vilja se. Kanske räcker det för att hon ska få ett uppvaknande.

Hjälp henne att jobba mindre genom att erbjuda dig att komma över och umgås. Fråga hur hon mår och ställ följdfrågor. Be henne berätta hur hon ser på sin situation och erbjud dig att följa med till vårdcentralen eller att ringa och boka till hos någon att samtala med.

Du kan göra en del för att hjälpa henne, men viktigt här är att du inte kan rädda henne. Det är inte ditt ansvar. Hon måste rädda sig själv och för en del så behöver de gå ner i skiten för att sedan kunna lära om beteenden och hitta ett annat sätt att leva. Det låter hårt (det är hårt), men för en del så är det enda vägen. Du som vän kan finnas där, lyssna, stötta och berätta vad du ser, men om du märker att det inte på något sätt hjälper så finns det tyvärr inte så mycket att göra innan personen själv kan se det du ser. Kram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..