I annonssamarbete med VALIO

Förvandla julens rester till middag!

/ Annonssamarbete med Valio / 

ptfia valio2-5
Att det är jul innebär inte bara allt det där som är glimrande. Med tanke på allt överflöd som både mat och julklappar kommer i så kan vi också behöva skänka en tanke till miljö och klimat. Med det här inlägget vill jag lyfta det hållbarhetsarbete som Valio gör – för det är värt att uppmärksammas!

Vad jag menar? Sedan i våras så får Valios mjölkkor inte längre soja i sitt foder, istället är fodret baserat på rapskross och lokalt odlade vallväxter. Viktigt eftersom storskalig produktion av soja leder till att regnskogen förstörs. Och utan regnskogen är vi ju på sikt ingenting.

Valios yoghurtförpackningar tillverkas numera av material som görs på sockerrör istället för olja. På så sätt minskas utsläppen av CO2 med 58% jämfört med den gamla förpackningen. 58%! Det är totalt 330 ton mindre koldioxid per år vilken är som att flyga tur och retur Malmö-Bangkok 103 gånger. Tänk att en yoghurtförpackning ändå kan göra sådan skillnad. Hoppfullt!

ptfia valio2-6
En annan viktig del i Valios hållbarhetsarbete är bönderna. Till exempel får alla bönder 26 dagars semester och under 2000-talet har Valio betalat ett högre mjölkpris än genomsnittet i EU. Viktiga steg för att bönderna ska må bra så att de kan koncentrera sig på att ta hand om djuren och sina gårdar – och få tid över till utbildning.

På tal om utbildning. Under våren kommer Valio börja utbilda sina bönder i kolbindande jordbruk – odlingstekniker som gör att jorden tar upp koldioxid från atmosfären. Koldioxidutsläpp är nämligen ett av våra största klimathot men enligt FNs klimatutskott IPCC räcker det inte bara att minska utsläppen – man måste också reducera den koldioxid som finns idag. Detta är ett sådant spännande projekt och jag hoppas att jag snart kan berätta mer om vad som händer här!

ptfia valio2
Tunga fakta men viktiga steg av Valio! Och att tänka en extra sväng på klimatet känns verkligen aktuellt efter ett år som detta. En sak som jag försöker tänka på mer och mer är att inte slänga mat. Därför tänkte jag att vi avrundar med ett enkelt recept på en pytt som egentligen bara innebär ”använd dina rester från julbordet och skapa någon slags pytt i panna med det du har”. Gott och klimatsmart!

Recept ”julpytt”

Julskinka
Överbliven potatis eller potatisgratäng
Rödbetor eller rödbetssallad
Eventuella grönsaker som exempel grönkål
Ägg
Valio ekologisk laktosfri gräddfil
Valio laktosfri mjölk
Valio laktosfritt smör
flingsalt/svartpeppar

Gör såhär:

Se ingredienserna ovan som inspiration och plocka det du har hemma efter julbordet. Kanske den gravade laxen fungerar lika bra som julskinka. Kanske har du fler rotfrukter att slänga i. Använd det som finns helt enkelt. Skiva, hacka och stek i smör. Lägg upp på tallrikar och servera med ett glas mjölk och toppa med gräddfil eller någon god sås som du gör med den.

 1. Jessica skriver:

  Bra inlägg!

  Valde själv bort mejeri under 2018 eftersom jag upplevde att det kändes ohållbart och oetiskt att ”vi i Sverige” ska ta för oss så av jordens resurser (därtill laktosintolerant, så även kroppen sa ifrån)… Men det är ju jättebra för de som fortfarande känner ett behov av ko-mjölksprodukter, eller de som kanske vill ha det som en liten del av sin kost att det finns alternativ som kämpar för en bättre framtid på FLERA fronter! Sen tänker jag att det är viktigt att komma ihåg att ”minst sämst” inte alltid är lika med ”bästa möjliga”, så även om förpackningarnas utsläpp kan minskas så är det ofta boskaps energiförbrukning och matsmältning som orsakar en del växthusgasutsläpp…

  Tycker det vore kul att få något inlägg om Oddlygood också 🙂

  1. PT-Fia skriver:

   Såklart helt sant! Åh, ska se om vi kan få till fler inlägg även med Oddlygood snart! Har gjort det tidigare men vore roligt med fler! Tar med mig det till Valio 🙂

 2. Annafia skriver:

  Alltså… Vilket bra inlägg!!! 😃 Blir så glad i själen av att läsa allt! Har länge undrat hur Valio jobbar eftersom jag valt Arla i första hand, men nu ska jag absolut börja köpa från dem med 👍🏼

  1. PT-Fia skriver:

   Åh blir så glad att höra att du uppskattar och vill testa Valio efter detta! 🙂

 3. S skriver:

  Hej! Jag undrar om du har några erfarenheter/tips vid magkatarr? Jag känner mig lite lost i vad man ska äta och inte.. Vad jag förstått så ska jag undvika kaffe, alkohol, fet och stark mat, sura drycker.. Många tipsar även om typ vitt bröd och sådana lättsmälta saker, betyder det att jag ska undvika fullkorn & fibrer??

  Känns även som att det kommer bli svårt att hålla nu under jul, eftersom jag då bör skippa julmust, pepparkakor, clementiner, choklad…!?
  Har du några tips?
  Kram och god jul!

 4. Linn skriver:

  Nu dricker inte jag mjölk men uppskattar att du pratar om klimatet och matsvinn<3 Ser gärna fler mat-räddar inlägg:)

  1. PT-Fia skriver:

   Vad roligt att höra! Tusen tack! <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..