Världens godaste tomatsoppa!

världens godaste tomatsoppa
Jamen det är inte ens en överdrift – det här ÄR världens godaste tomatsoppa! I vart fall den överlägset godaste som jag smakat. Det är något speciellt som sker när man först ugnsbakar grönsakerna. Det blir helt enkelt svingott!

Ni måste prova och berätta gärna om ni håller med. Det är också härligt att den är enkel att göra (bara skiva upp grönsakerna, grilla i ugnen, mixa ihop och koka en stund), är helt vegansk och innehåller billiga ingredienser. Tack till min systerdotter som tog in den här soppan i mitt liv och varsågod för tips och allt det där, nu ska jag sluta försöka övertyga er och håva fram receptet. 

världens godaste tomatsoppa-11

Världens godast tomatsoppa

4 portioner

Ingredienser
5 tomater
1 paprika
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
1 kruka färsk basilika
1 dl tomatpuré
3 msk olivolja + till plåten
1 msk socker
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

Gör såhär: Sätt ugnen på 200 grader (obs! Ej, varmluft då bränner du kanske allt som jag gjorde första gången) och smörj en ugnsplåt med olivolja. Skölj, skala och skiva grönsakerna (inkl. lök och vitlök). Lägg allt på plåten och ringla över lite olivolja. Salta. Grilla i mitten av ugnen i ca 45 min. Håll koll så det inte bränns. Ta ut grönsakerna och lyft över i en stor kastrull. Låt svalna och mixa till en puré tillsammans med en näve färsk basilika. Rör ner tomatpurén, olivolja och socker i grönsakspurén. Häll över vattnet och lägg i buljongtärningarna och rör om. Koka soppan på medelvärme i 20 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i djupa tallrikar och servera. 

världens godaste tomatsoppa-17
Det är inte helt lätt att äta soppa när man är 15 månader men Edith gav det ett försök : )

 1. Jenny skriver:

  Nu har jag precis gjort den här tomatsoppan. Det blev lite för liten mängd av grönsakspuren tyckte jag, så jag skarvande med en halv förpackning krossade tomater, och tog inte en hel liter vatten.

  Men, smaken! Var riktigt god! Åt den tillsammans med en ordentlig klick creme fraiche, pumpafrön och så ostmackor till:) kommer absolut göra fler gånger.

 2. J skriver:

  min kompis brukade göra en snarlik soppa, jättegod. Hon mixade också ner en burk färdiga bönor, blir lite matigare då. =)

 3. Hanna skriver:

  MUMS så gott det ser ut!!! 🙂

  1. PT-Fia skriver:

   Hurra vad roligt att du gillar! 🙂

 4. För små barn som inte är så ”duktiga” på att äta själv kan man ha i couscous, bulgur eller mosa lite potatis i soppan så den får en liten annan konsistens och blir lättare att äta. Jag jobbar som kock på förskola och vi skickar alltid med nåt sånt tillbehör till de yngre barnen.

  1. PT-Fia skriver:

   Tack för toppentips! 🙂

   1. Så lite så, nu ska jag testa att göra soppan till kvällsmat.

 5. Petra skriver:

  Jag har lovat mig själv att vara mera snäll mot mig själv i år, o då ingår det också att se till att jag kan äta bra mat,med mkt näring, bli bättre på att inte slänga ihop makaroner o köpta köttbullar bara för att det går så fort.. mkt svårt i en familj som inte tror man blir mätt på mat utan kött, men just soppa hör ju till en av dom rätterna som faktiskt funkar fint vegetarisk.. denna ska jag spara!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..