Jag har för fan en hjärnskada.

ptfia_
Jag har vetat länge att utbrändhet skadar hjärnan och har flera gånger läst artiklar med rubriker som ”utmattning ger mätbara skador på hjärnan”. I Hjärnstark förklarar Anders Hansen det som att hippocampus (en viktig del av hjärnan som också beskrivs som ”bromsen”) faktisk krymper och blir mindre. Jag har ju varit utbränd. Har jag då kopplat ihop dessa rubriker med mig själv och förstått att det innebär att även min hjärna är skadad av sjukdomen? Nej. Oklart varför. Kanske för att det känns för bisarrt för att ens ta i. Eller för att jag inte vill veta av att det skulle vara så illa. Men jag vet ju att det är så. Det märks så tydligt.

Varje dag sedan jag blev utbränd och sjukskriven så har livet handlat om att anpassa sig efter sjukdomen – och så är det fortfarande trots att det i sommar är 8 år sedan jag blev sjuk.

Den här hösten har både jag och Kim märkt att mitt minne försämrats radikalt. Antagligen på grund av kombinationen barn plus högpresterande jobb. Jag glömmer nästan allt. Få saker stannar kvar. Någon säger ”kom ihåg att ta med och posta det här brevet”. Jag säger ja och efter trettio sekunder så är det totalt raderat ur mitt medvetande. Alltså, på riktigt raderat. Det finns inte. Jag vet inte hur många gånger jag burit runt på saker i väskan i flera dagar eftersom jag t.ex. lägger i något som ska till kontoret men sedan glömmer att det ligger där så det åker med hem igen. En annan grej är att jag är mer disträ än vanligt och jag ser inte saker. Som häromkvällen när jag har glömt choklad som jag köpt i vagnen. Går ner till vagnrummet för att leta, letar och hittar den inte. Kommer upp till lägenheten och börjar leta i lådor och frågar Kim om han tagit med den upp. Det har han inte så han går ner till vagnrummet för att titta i vagnen igen – och chokladen ligger ju där. Men av någon märklig anledning så ser jag den inte trots att jag letar.

Och alla gånger som jag springer fram och tillbaka i lägenheten för att jag först glömt Ediths vantar, går för att hämta dem, ser något annat jag behöver så tar det istället, går tillbaka utan Ediths vantar och kommer inte på att jag fortfarande inte har dem förrän jag är i hissen och då måste springa in igen.

Och att jag sa till min projektledare Elin att hon ska få en företagstelefon på vårt utvecklingssamtal i september. I början på december (!) kommer jag på att jag lovat henne det och blir så arg på mig själv. Det har alltså vart raderat ur mitt minne i tre månader. För det är verkligen så att saker försvinner ur mitt medvetande i samma sekund som jag skiftar fokus.

JAG HATAR DET HÄR och det är så fruktansvärt frustrerande och skamfyllt. Jag är 30 år gammal och mitt minne fungerar inte. Hur fasen ska det bli när jag är 60 … det här gör mig så ledsen och det är först nu som jag insett att min utbrändhet gav mig en hjärnskada. Frågan är om det någonsin kommer att återhämta sig eller om det är såhär det kommer vara jämt.

 1. Lina skriver:

  +1 på den 😞 blev utbränd som 18-åring och är snart 22. Har samma problem. Större saker såsom inlärning och sådant fungerar bra för mig (kunde gå klart gymnasiet efter uppehåll samt studerar nu!) men det vardagliga försvinner jämt. Man blir lika ledsen varje gång man går in i ett rum för att hämta något och när man står i rummet inte förstår vad man gör där. Eller när ens partner blir trött och arg för att han upprepat sig angående något och jag inte har en aning om det.

  Jag hoppas det går över. Har någon loten förhoppning att eftersom min hjärna var så ”ung” kanske den återhämtar sig. Men jag vet inte.

  Kramar till dig, du är inte ensam.

 2. Lotte skriver:

  Hej,
  Det låter jättejobbigt. Jag är rätt så glömsk av mig (utan utbrändhet), kommer inte alls ihåg vardagliga händelser och uppgifter lika bra som min partner till exempel. Har grämt mig mycket över detta men känner att jag har hittat fungerande sätt att leva med det, kalender och e-fakturor så har jag koll på sådant som är nödvändigt. Elin måste vara guld värd i din vardag 🙂
  Här är en artikel om att glömska människor är smartare. Förstår att det inte är samma sak efter en utbrändhet men kanske en liten tröst iallafall.
  https://www.svd.se/ny-studie-glomska-manniskor-ar-smartare
  Hoppas att du får en fin vecka!

 3. Johanna skriver:

  Hej,

  Jag har inte varit utbrand har dock varit deprimerad och valdigt trott valdigt lange. Mar battre just nu tycker jag men upplever precis samma sak som du. Jag har sa fruktansvart daligt minne! Alltsa det ar hemskt. Kan vara pa ett mote som ar intressant men om jag inte skriver ner precis allt som sags sa kommer jag inte komma ihag vad som sades om nagon fragar mig ett par timmar senare. Vimsigheten ska vi inte prata om, ut och in hemma, glommer det ena efter det andra, har en sak i handen och tappar fokus en sekund och sa ar den borta. Blir bara varre och varre tycker jag. Jag har tva barn, en femaring och en liten tjej som ar ett par manader aldre an Edith och jag kanner att denna glomska ar starkt relaterad till mammagrejen. For man ar ju alltid paslagen och kan aldrig helt koppla av och det ar sa uttrottande.

  Sa med allt det har ville jag bara ha sagt att jag vet inte om jag har fatt en hjarnskada, jag tror inte det, men jag upplever exakt vad du upplever. Jag har nagon sorts forhoppning om att det ska bli battre nar barnen ar lite aldre och jag far lite mer tid for mig sjalv igen. Tills dess gor jag sa gott jag kan…

 4. Emelie skriver:

  Jag hae exakt samma problem och det känns som det inte är någon som skriver om det. Jag har t o m varit och röntgat min hjärna men där var inga avvikelser. Munnestest är inom normala gränser men just att koppla ihop saker är lite under normalt. Jag är så ledsen och sörjer verkligen mitt minne. Jag pluggar till sjuksköterska och är rädd ich undrar hur DET kommer lösa sig. Minnet för mig också disträ och gör att jag tappar ord eller säger fel ord hela tiden. :/

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..