Kan man äta olika i en familj? Hur?

ptfiadith-4
Jag började minska på köttet för några år sedan och idag äter jag fisk, mjölkprodukter eller veganskt. Tidigare har köttfärs i form av köttfärssås och biffar gått bra och även korv, men det är inte gott längre. Kyckling kan fungera, men gärna inte. Sammanfattningsvis så vill jag nog hoppa över köttet helt på sikt, både på grund av miljöskäl och för att det inte är gott längre.

Men något som är ännu viktigare än hur jag själv vill äta är att Edith växer upp i en miljö där maten är förknippad med något härligt, okomplicerat och utan förbud. Det är så viktigt att hon ser mat som något gott och förknippar det med glädje och samvaro. Därför vill jag inte hamna i ”mamma äter inte det där så därför lagar vi den här specialmaten” eller liknande.

Kim vill inte överge köttet men äter gärna vegetariskt, bara inte jämt. Vår utmaning blir alltså att hitta en bra balans i det här. Spontant så tänket jag att det lättaste är att servera både köttfärsbiffar och halloumi på bordet och att man plockar det man själv vill ha utan att göra någon grej av det. Och att ibland är rätten helt vegetarisk och då är det lika självklart som när den inte är det och det finns vegetariska tillbehör.

Jag vill helt enkelt ha era råd och erfarenheter här. Hur gör ni om någon eller några i familjen äter olika på grund av allergi, miljöskäl, inte tycker om, intolerans eller liknande? För att man vill eller behöver äta olika handlar ju inte bara om vegetariskt eller ej. Benämns det eller är det bara självklart att alla äter det den vill och kan?

Alla tankar här är guld värda! Tack och kram!

 1. J skriver:

  Hej Fia, först tänkte jag bara säga att jag verkligen uppskattar din blogg, den är så klok, intressant och ger mig oerhört mycket energi så tack för det! I min familj har vi jag som är vegan, syster som främst äter vegetariskt men ibland fisk och ibland veganskt samt resterande familj som äter allt. Vi brukar lösa det genom att när vi ses och lagar mat så lagar vi en gemensam grund, oftast kolhydrater, sallad eller andra tillbehör som fungerar för alla, och sedan olika proteinkällor som man ställer vid sidan om. På det sättet kan alla äta god mat gemensamt utan att behöva laga helt olika middagar och samtidigt få äta det som passar varje individ bäst. Sedan är min familj öppen med att ibland äta helt veganskt så det händer att vi gör det med. Jag tror starkt på att alla måste få ta sin plats så att säga och äta det som funkar för individen, därför är flera alternativ bra!

 2. Tilda skriver:

  Hos oss serveras köttet ofta som ett tillbehör. Jag själv är vegetarian och min pojkvän äter gärna vegetariskt men precis som du skrev inte alltid. Så det blir tillexempel broccolisoppa med tillbehör som cremefresch ägg och bacon. Alla äter det som passsar. Använder man fantasin går det ofta att lösa på det sättet tycker vi ☺️👌

 3. Anna skriver:

  Jag tycker du tänker rätt.
  Att ställa fram all mat som ska serveras på bordet för att sedan låta var och en ta det en vill ha. Barn, så vitt jag har förstått, gillar ju också när det är tydligt vad som är vad på tallriken. Hellre än att det är en enda röra?
  Jag tror att det är själva stämningen runt middag som sätter en grund för hur man ser på mat och matsituationen. Sen kan ju såklart annat påverka. Men att äta tillsammans runt bordet tycker jag är viktigt.

 4. Jessica skriver:

  Hej!
  Jag äter precis som du, pga tycker ej om kött och inte gjort sen jag var typ 10 år. Vår treåring tycker heller inte om kött (bortsett från korv). Min sambo samt vår ettåring äter gärna kött ibland dock. Så här hemma äter vi lite olika faktiskt. Tycker det fungerar bra! Vill inte tvinga varken mig själv eller vår treåring att äta kött bara för att det serveras, så ibland blir det lite olika alternativ på bordet ☺

 5. Anna L skriver:

  Sen 16 år tillbaka är jag vegetarian (äter fisk). Min sambo är köttoman. Han äter INTE vegetariskt! Vi försöker hålla basen lika men att han tar något köttigt o jag något veggigt. Ibland gör jag soppa till mig o han gör något annat… så ja, varenda eviga dag lagas det två rätter 😂 nu har vi en liten på nästan nio månader (mest barnmatsburkar går hem…..), hon får köttigt och veggigt. Sen får hon bestämma själv vad hon är sugen på. Jag kan inte välja..

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..